Cagnes sur Mer: Readly Express tangerade löpningsrekord

Readly Express går en ljus vår till mötes.
En vår han på söndagen mötte i årets första storlopp över den engelska milen, Criterium de Vitesse, i Cagnes sur Mer på franska rivieran.
Med en ursinnig spurt tangerade han fjolårets löpningsrekord, 1.08,9/1609a, när han tog hem det anrika loppet och befäste sin position som favorit inför Elitloppet sista söndagen i maj på Solvalla.De yttre förutsättningarna kunde inte ha varit bättre när den 62:a upplagan av Critérium de Vitesse avgjordes på Hippodrome de la Côte d’Azur. Varma vindar smekte banan och kvicksilvret kröp över 20 grader. Och på läktarplats steg temperaturen till kokpunkten när Readly Express i en rafflande upploppsstrid satte nosen först strax före mållinjen.

– Han var otroligt bra! Vi visste att han hade ett tråkigt läge med förstaspår men hästen kändes så fin att jag var optimist ändå. Och det löste sig bra i loppet. Otroligt kul! Sa hästens tränare Timo Nurmos.Det var första gången som Readly Express tävlade över elitloppsdistansen 1 609 meter, och han behövde verkligen varenda meter för att komma först till mållinjen.

Som väntat hamnade han en bit ner i fältet från sitt innerspår bakom startbilen, som är ett dåligt utgångsläge på Cagnes sur Mer då starten släpps precis efter kurvan i början på det 350 långa upploppet, även om det löste sig bra när fältet formerat sig. Från tredjepar utvändigt gick han med i anfall i rygg på Bahia Quesnot genom slutkurvan, men det var långt fram till ledande Dijon, och Readly Express såg inte ut som någon vinnare i det läget. Men de sista 100 meterna kopplade Readly Express i turbon och med mäktiga kliv krigade han sig till seger på tangerade löpningsrekordet 1.08,9/1609a!

– Kör man en sådan här häst har man alltid tro på hästen, det gäller att aldrig ge upp före mål, och det är ett långt upplopp här. Han har den där skallen och ger sig inte. Han såg hästen framför och gav sig fasiken på att han skulle förbi den, sa kusken Björn Goop.Enligt Timo Nurmos kommer Readly Express, som fick 785 000 kronor för segern, åka hem till Sverige på onsdag och planen är att han ska göra minst en start till inför det stora målet – Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

– Vilket jäkla lopp alltså! Att få se Readly Express bita ihop sista 100 och bara ska vara först – helt fantastiskt! Det bådar ju så gott inför Elitloppet så det går knappt att sätta ord på det, sa Solvallas sportchef och elitloppsgeneral Anders Malmrot, som var på plats i Frankrike.Dijon högaktuell för Elitloppet
Franske nationalidolen och titelförsvararen i Criterium de Vitesse, Bold Eagle, hade ingen av sina bättre dagar och klappade igenom fullständigt sedan han tvingats trava som första häst i andraspår. Romain Derieux-tränade Dijon var däremot ett utropstecken. Han visade blixtrande startsnabbhet och med sin tränare i sulkyn höll han mycket starkt till andraplatsen. En insats som borde rendera i en elitloppsinbjudan.

– Jag har alltid gillat den hästen skarpt och hade honom högt på min lista redan i fjol. Då floppade han tyvärr i Finland och det blev ingenting av det men som han har flyttat fram sina positioner allt eftersom, nu tog han emot Bold Eagle och fick stryk strax innan linjen, så är han högaktuell. Han ser fantastiskt fin ut så honom tar jag främst med mig. Men även Bahia Quesnot, och där bakom Uza Josselyn, summerade Anders Malmrot.

Du kan se loppet här…