Critérium de Vitesse: Readly Express drog bricka ett

Readly Express är redo för den franska rivieran och kort distans för första gången i livet.
Efter uppvisningen i Prix de France väntar sprinterloppet Grand Critérium de Vitesse i Nice på söndag – där han har lottats till innerspår bakom startbilen.
– Jag körde jobb med hästen i söndags. Han kändes jättefin och det här loppet passar bra, säger Timo Nurmos.Efter den makalösa insatsen som tapper trea i Prix d’Amerique vann Readly Express Prix de France i imponerande stil. Hästen vann med tussarna kvar i öronen och enligt Björn Goop fanns det ett par sekunder sparat på tiden 1.10,3/2100a.

Efter den starten har Readly Express precis som senaste vintern befunnit sig på Björn Goops filial i Mortree i Normandie, tillsammans med skötaren Inga Perk. Timo Nurmos har varit nere två gånger efter Prix de France och kört snabbjobb med hästen.

– Jag var där senast i söndags och körde intervalljobb i backen på rakbanan. Hästen kändes jättefin och precis lika fin som inför Prix d’Amerique och Prix de France. Jag är väldigt nöjd med honom, säger Timo Nurmos.”Åker hem till Sverige efter loppet”
Readly Express har vunnit 24 segrar på karriärens 34 starter, men aldrig tävlat över sprinterdistans. På söndag är det dock dags och det sker på Hippodrome de la Côte d’Azur i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran. Banan mäter 1300 meter och har ett beryktat långt upplopp.

Titelförsvararen från i fjol Bold Eagle startar från spår sju medans Readly Express, som vanligt körs av Björn Goop, lottades till ett spännande innerspår, vilket kanske ger en fingervisning om Readly Express har tillräckligt med snabbhet i benen för att hävda sig över Elitlopps-distansen.– Jag tror att banan kommer att passa honom jättebra. Nu har han tävlat över lång distans och medeldistans eftersom de flesta av de stora loppen har körts över just de distanserna. Då har jag inte velat stressa upp hästen genom att starta på kort distans.

– Planen har varit att prova honom över kort distans inför Elitloppet. Det här loppet passar bra och jag kommer att åka ner och köra ett jobb till på fredag och sedan åker hästen till Nice på lördag. Efter det loppet kommer han att åka hem till Sverige igen för att förberedas inför Elitloppet, säger Timo Nurmos.

”Startar ett par gånger till”
Hästens ägare avslöjade efter Prix de France att Elitloppet blir sista starten i karriären för Readly Express som därefter ska ägna sig åt avelsverksamhet.– Han kommer att starta ett par gånger till innan Elitloppet, men vilka lopp det blir i är inte bestämt. Först gäller loppet på söndag, säger Nurmos, som troligen kommer att utrusta Readly Express med samma Googles-huvudlag (mask med skygglappar) som han hade för första gången i Prix de France och gjorde hästen extra startsnabb.

– Jag hade provat det i två jobb innan Prix de France och känt att det fungerat bra och att det nu var dags att prova även i lopp.

 

Grand Critérium de Vitesse – 76 500 € i förstapris

1. Readly Express – Björn Goop
2. Cavalleria – Nicolas Ensch
3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
4. Uza Josselyn – Gabriele Gelormini
5. Dijon – Romain Derieux
6. Unique Juni – Eric Raffin
7. Bold Eagle – Franck Nivard
8. Billie de Montfort – David Thomain
9. Comete Darche – Jean Christophe Sorel