Lars ”Erland” Erlandsson har spelat in flera miljonvinster på trav och började springa på Solvalla redan som liten grabb.Han har sopat stallgångar åt både Sören Nordin och K-G Holgersson och fått klara vinnare av Knut Lindblom, på den tiden när Kentucky Fibber och Mynttorg var de stora stjärnorna och dominerade på Solvalla.

Erland såg ”alla” snabbjobb på banan – trots att han gick i skolan.

Han har jobbat som redaktör på flera redaktioner genom åren – som Guidenförlaget, ATG, Dagens Spel (Snoken), Stalltipset, Vinnare, Vi Tippa, Klubb 33 och ”KorsDragaren med Erland” för att nämna några.

”Kände igen alla hästar utan vojlock”

   – Kan du berätta lite om din bakgrund?

 – Jag har varit med i härdsmältan länge, och kämpat ihop med polare som Dajmen, Ögat och Timo i många år.

Det började redan på Solvalla när jag var tio år gammal då jag sprang runt i stallarna och jagade stalltips och frågade om det mesta och ingenting.

När jag var 15-16 år började jag sitta tillsammans med Lars-Göran ”Lilleman” Forsberg, som då var redaktör och delägare i tidningen Solvallaguiden, och kollade alla hästars snabbjobb inne på Solvalla under måndagar och torsdagar.

Det var på den tiden då de flesta tränarna inte hade egna ”tränings-camper” utan sina verksamheter stationerade inne på Solvalla.

Vid halvsjutiden varje måndag och torsdag var man på plats i pressrummet, som då låg högst upp under taket på dagens målläktare rakt över mållinjen, med en ostgiffel och en Ramlösa till ”chefen”, som var inhandlad på Café Boulevard i Sumpan.

Trots att hästarna inte hade någon vojlock kände vi igen ett ”par hundra hästar”, som vi noggrant bokförde alla träningstider på.

Vi hade blicken för det där och det var en mycket trevlig tid. Men ibland blev ”Lilleman” lite irriterad när jag satte namn på en häst, som inte han kände till. 😉

”Vi var före vår tid”

I slutet på 1980-talet startade jag tillsammans med Lars Bostedt, i dag redaktör på V75-Guiden, någonting som vi döpte till V5-PULSEN.

Det här var en tipslinje på telefon, innan 071-numren kom till Sverige, som gav ut V5-tips till Solvallas alla V5-tävlingar på telefon.

– Vi köpte in ett 30-tal bandspelare som vi talade in tipsen på, och efter några reklambanners i Solvallaprogrammet blev folk nyfikna och började ringa och lyssna av tipsen.

Vi satt själva i telefonväxeln och svarade när våra kunder ringde för att kolla om de betalat in på bank- eller postgiro innan vi kopplade in dem på en ledig bandspelare.

Vi hade riktigt vassa tips och blev snabbt populära – och ibland var alla 30 bandare upptagna, varför vi bad dem ringa tillbaka.

Det var så det gick till på den tiden, innan 071-numren kom till Sverige från England och tog över hela marknaden.

Vi var före vår tid helt enkelt, men roligt hade vi. 😉

”Åkte på alla V75-dagar ett helt år”

Travprofilen Anders ”Dajmen” Jonasson och Lars Erlandsson drev från mitten av 1990-talet tipstidningen ”Stalltipset” tillsammans.

Erland har även jobbat med värmningar på Solvalla åt Thomas ”Ögat” Öhman, och även varit ansvarig för V75-tipsen till den  uppskattade ”Snoken” under en fyraårsperiod.

Det senaste åren har jag jobbat som anställd och varit ansvarig för V75-tipsen på den populära Sport- och Speltidningen Klubb 33, som tyvärr lades ner vid årskiftet 2015.

TravmedErland.se startades i januari 2015 – där jag säljer analyser till V86 och V75

Sedan i slutet av 2015 gör jag även ”KorsDragaren med Erland” till Vi Tippa, där man kan ta del av mina tidiga tankar inför V75 lördag.
Den här pdf-filen har blivit populär och flitigt använd i flera medier och läggs bland annat ut på ATG.se och V75 Tillsammans.se från tisdag eftermiddag.

”En rolig anekdot”

– En ganska rolig anekdot, som inträffade 2004, var när jag fick ett samtal från Guiden, där de berättade att de hade ett jobb åt mig.

De hade fått ett samtal från ATG, som ville ha tipsförslag inför sina travtävlingar, sju dagar i veckan – alla dagar om året på sin hemsida.

Och även ha en man på plats, som rapporterade direkt från banan, om hur hästarna hade sett ut i uppvärmningen inför V75.

Det här var ju självklart min bästa gren! Och under ett års tid besökte jag cirka 50 travbanor, som arrangerade V75 på lördagarna och gjorde både värmningar och tipsanalyser.

Jag missade faktiskt inte en enda dag, och det blev också en mycket uppskattad produkt för ATG, och samtidigt en nyttig erfarenhet för mig själv.”Samarbete med Jokersystemet”

Tillsammans med mina erfarenheter, både som travexpert och skribent på ett flertal redaktioner och även i egen regi, har det ramlat in ett digert antal storvinster genom åren från spel på hästar.

– Men livet är inte bara pengar, och jag kan lova dig att jag har ett härligt bibliotek med anekdoter, som jag kanske förtäljer en dag. 😉

Nu börjar ett nytt kapitel där Trav med Erland tillsammans med rank- och reduceringsverktyget JOKERSYSTEMET erbjuder sina kunder ett nytt tänk hur man blir en vinnare på trav!


PS. Man är aldrig starkare än sin senaste ranking.