Kända personer genom historien som haft en passion för hästar

Går man in på Svenska Ridsportförbundets hemsida och läser på lite inser man snabbt att ridning utgör en omåttligt populär aktivitet för en stor del av befolkningen. Cirka en halv miljon svenskar kommer i kontakt med hästar i form av fritid eller tävling, och ridsport är Sveriges näst största ungdomsidrott (7-25 år), endast utklassat av folksporten fotboll. Ytterligare kuriosa är att ridning är en av de största sporterna för de som lider av någon form av funktionsnedsättning och att cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs årligen på några av landets alla ridskolor.

Går du vidare och tittar på liknande siffror för travsporten i Sverige inser du på liknande sätt att trav är en av Sveriges största folksporter som lockar människor från runt om i landet och från alla samhällsskikt till olika tävlingsarrangemang som årligen besöks av cirka 1,2 miljoner besökare. Omkring 18 000 travhästar tränas i Sverige vilket ger en fingervisning om den internationellt höga klass som svenskt trav håller i förhållande till andra betydelsefulla travsportsländer som USA och Frankrike.

Värt att nämna i sammanhanget är även de psykologiska fördelarna och det terapeutiska värdet i att samspela med hästar. Att tillbringa tid i stallet och vårda, rykta och mata en häst sägs leda till mindre stress, lägre blodtryck och en förbättring av det allmänna hälsotillståndet. Hästterapi är exempelvis en behandlingsmetod som yrkesutövare inom hälso- och sjukvården använder sig av med rehabilitering som slutmål. Då hästen är ett flockdjur med stark emotionell intuition speglar de ofta de känslor som människor som kommer i kontakt med dem uppvisar. Hästar döljer sällan sina sanna känslor och är därför mycket användbara för att tackla en rad olika psykiska tillstånd.Mot ovanstående bakgrund är det därmed kanske inte så konstigt att en rad kändisar och viktiga personer genom historien utvecklat en passion för just hästar. Såväl Madonna som skådespelaren Viggo Mortensen är kända för att vara begåvade ryttare som äger sina egna hästar. Madonna tog upp ridning som hobby som 40-åring och har setts rida runt i trakterna kring exklusiva och pittoreska Hamptons utanför New York. När det gäller Mortensen sägs han ha köpt loss tre av hästarna som han arbetade tillsammans med i Sagan om ringen-trilogin. Han har dessutom publicerat en bok som illustrerar fotografier av hästar och som lyder under det passande namnet ”The Horse is Good”. Den brittiska kungligheten Zara Philllips som är barnbarn till drottning Elizabeth är kanske föga oväntat en mycket skicklig ryttarinna som deltagit och utmärkt sig i tävlingar på allra högsta nivå såsom silvermedaljör i olympiska spelen i London år 2012.

Går vi en bit längre bak i historien kan ett samband mellan kända casinospelare och hästvärlden uppmärksammas. Den amerikanske industrimannen John ”Bet a Million” Gates fick sig tilldelat smeknamnet ”Bet a Million” när han vann ett spel för $600 000 på hästar i England år 1900, och ryktet spreds att han vunnit $1 miljon. Den grek-amerikanske spelaren Nick ”the Greek” Dandolos älskade att ta risker och var även han känd för att spela på hästar.

Travsporten kan sägas ha fått ett uppsving även medialt genom program som exempelvis Stjärnkusken, en TV4-produktion som började sändas 2015 och som gått ut på att låta olika kändisar, med hjälp av eminenta kuskar som Erik Adielsson och Jennifer Tillman, bevisa vem som är den bästa travkusken.

Bland våra inhemska celebriteter som tycker att trav är så pass kul att de investerat i egna travhästar återfinns en rad namnkunniga personer. Hockeyspelaren Peter Foppa Forsberg har bland annat ägt topphästar som Real de Rabut, Adrian Chip och Cromwell. Den som är ett fan av Kanal 5:s realityserie om varuhuset Gekås i Ullared känner troligen igen den mycket populära före detta VD:n Boris Lennerhov. Det få vet om är dock att Lennerhov, vid sidan av sin talang för affärer, har ett stort travintresse och ofta besöker travbanan i Halmstad. Han är dessutom stolt delägare av travhästen Call Him In.