VÄDERPROGNOS

Det spås molnigt väder över Åby under eftermiddagen och tidiga kvällen och cirka +5 grader i luften.

Åbys upplopp mäter 187 m och är cirka 10 m kortare mot medel av landets övriga banor.

Vi glömmer inte att det är dubbla ”open stretch” invändigt över upploppet där det kommer hästar från alla håll.

Vi är inne i mitten på december och det här är vinterns tredje V75-omgång där det är skotvång runt om för hästarna. Den 1 mars är det fritt fram för barfota balans igen.

Inför varje omgång gör jag ett systemförslag för cirka 5 000 kr, som är anpassat för Andelsbolag – eller privat om du känner för det?

Systemet är genererat i PINRACER, som är ett effektivt reduceringsverktyg med sin plattform på webben.
Systemutskriften finner du sist i dokumentet.

– Det är aldrig för sent att ta rygg på ett vinnande lag 😉

 

Nu kör vi!

 

V75-1

Jag inleder med ett fräckt V75-Lås – och säger Schas på favoriten

RANKING
A: 7-2
B: 6-9-5-10
C: 3-8-1-11-4-12
D: ––

SPETS-STRID Här har 2 Dyolo In bra statistik i voltstart, och har spetsat i 5 av 5 med framspår. Vilket nog också är den troliga ledaren i loppet vid en offensiv taktik. De två springspårshästarna 6 Saul och framförallt 7 Alleyeson öppnar också raskt och ställer en fråga om taktpinnen. 

LOPP-ANALYS Klass-I över 2640 volt. 

Ett voltstartslopp över stayerdistans för den näst lägsta klassen inleder omgången, där spetsstriden mycket väl kan bli avgörande för loppets utgång.

6 Saul 35% har visat jämn och bra form i de senaste starterna och har fått ett gynnsamt springspår i volten. Han har styrkan som vapen, och man kan säga att han ”bara” är stark, för att utrycka mig rätt. Senast tog han en kämpaseger utvändigt ledaren sista varvet när klockan stannade på 1.14,5. Men han fick övertalas en hel del av Björn Goops vänsterslägga för att koppla ett knappt grepp. Nu möter han mycket tuffare motstånd och jag tror inte han har rätt tempo i kroppen för att vinna ett V75-lopp den tunga vägen. Örjan Kihlström upp i sulkyn inger alltid respekt – men jag säger som jag brukar göra med dåliga favoriter – SCHAS!

Här har jag hittat ett intressant V75-lås, och jag väljer att ta ställning direkt.
7 Alleyeson 12% känner vi till väl sedan tidigare då han gjorde flera starka prestationer i V75 i fjol. Jag varnade för honom inför V75 senast på Färjestad, men han kördes lite passivt från start och fick sedan inte se dagens ljus från tredje invändigt med en hel del sparade krafter. Han är rask i volten och kan vinna det här loppet både från ledningen eller i rygg på den samme. Och det känns tryggt.

Jag dubblar dock systemet med 2 Dyolo In 5%, som har fått ett formhöjande lopp i kroppen, och kan som min tipsetta vinna loppet flera vägar. Johan Untersteiner låter nöjd med sin springare, som ska vara klart uppåt med det senaste loppet i kroppen.

FAVORIT 6 Saul VINST PÅ 2640: 3 av 7 / Bana: 0 av 3 / Kusk: 0 av 1 / Spets: 2 av 4 /

LÅSET 7 Alleyeson VINST PÅ 2640: 1 av 5 / Bana: 2 av 7 / Kusk: 4 av 8 / Spets: 4 av 6 /

LÅSET 2 Dyolo In VINST PÅ 2640: 0 av 2 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 4 av 15 / Spets: 3 av 5 /

V75-2

Det finns en trio som höjer sig och positionerna blir troligen avgörande

RANKING
A: 1-6-4
B: 2-12-5
C: 9-3-8-10-7
D: 11

SPETS-STRID Tuff laddning från flera händer att vänta. Men 2 Gilmour är mycket explosiv den första biten och troligen först ner till sargen. Men han vill släppa till en bra rygg. 4 Young Farmer och 6 Thaiger Exclusive körs offensivt och är de som aspirerar på att överta ledningen. Om inte 1 Master Crowe hinner ut mellan hästar och är först framme?

LOPP-ANALYS Bronsdivisionen över 2140a. 

Ett spelvänligt lopp som håller bra kvalitet för klassen, där det finns flera löpningsscenarior och kräver en del streck.

6 Thaiger Exclusive 38% jagade femte raka segern i V75-finalen i Peter Untersteiners regi senast. Men Thaiger hetsade upp sig och klippte i galopp när bilen släppte. Han har heller ingen bra statistik på Valla, som kanske spelade in en del? Nu låter Peter fortsatt nöjd med hästen, som tror att han ska klara lätta skor runt om på ett acceptabelt vis. Statistiken säger att hästen vunnit 2 av 6 med skor på hovarna. Han är kvick bakom bilen, men det kan vara upptaget i ledningen och inte helt självskrivet hur loppet blir kört.

Tipset till segerstaplaren 1 Master Crowe 30%, som inte ser mycket ut från sidan, men har ett hjärta utav guld, detsamma som hans mer kände bror med Commander i förnamn. Han gör ofta inte mer än vad som behövs och tar sina segrar på ett bekvämt, men säkert sätt. Spår ett bakom bilen kan dock bli en fälla, om det blir ledarskifte mer än en gång och att han inte kommer ut i andraspår. Men det brukar lösa sig när kuskarna är pålästa. Master Crowe har vunnit 7 av 7 när han gått med skor runt om och är klart gynnad jämfört med många av motståndarna.

SpetsDraget 4 Young Farmer 9% laddades för sin önskeposition senast, men fick nöja sig med tredje invändigt när startrusningen lagt sig. Han fick sedan chansen alldeles för sent och pressades inte den sista biten in mot mål. Nu ser det upplagt ut för tidig ledning och blir inte tempot för tufft leder han loppet i det längsta – kanske hela vägen?

2 Gilmour 3% är först ner till sargen och är garanterad ett perfekt smyglopp i den främre träffen och kanske kan skrälla över open stretch?

FAVORIT 6 Thaiger Exclusive VINST PÅ 2140: 4 av 17 / Bana: 1 av 1 / Kusk: 3 av 4 / Spets: 2 av 3 /

DRAGET 4 Young Farmer VINST PÅ 2140: 8 av 40 / Bana: 0 av 6 / Kusk: 6 av 32 / Spets: 4 av 6 /

V75-3

Volstead har en bra uppgift – men hur är dagsformen med skor på hovarna?

RANKING
A: 2-3-10
B: 6-5-4
C: 11-7-12-1-9-8
D: ––

SPETS-STRID Favoriten 2 Volstead har lottats till ett perfekt utgångsläge och blir svår att ta en längd på. Utifrån öppnar 7 Västerboonthenews kvickast och kanske kan kuppa sig till spets? Men högst troligt Volstead i ledningen.

LOPP-ANALYS Gulddivisionen över 2140a. 

Ett ganska jämnt lopp på papperet för den högsta klassen, där spetsstriden troligen blir extra värdefull.

2 Volstead 51% är bästa hästen i fältet vid sunda vätskor och har äntligen fått ett bra startspår bakom bilen. Dagsformen är dock ett frågetecken och med skor på hovarna, som han inte haft sedan oktober 2014, känns det som garderingen är given. Även om han får tipsnicken. Det är aviserat med ett halvstängt huvudlag, men om det blir så får vi spelare kanske veta när de kör ut till defilering. God vinstchans om formen är intakt, och att skor på hovarna inte försämrar honom för mycket.

Bakom favoriten är det faktiskt två elvaåringar som sticker ut!
3 Nahar 18% slutar aldrig att överraska och han vägrar kolla i passet hur gammal han är. Efter en framgångsrik höst i Kanada tog han näst senast en säker seger i V75 på Bjerke den tunga vägen utvändigt ledaren sista varvet. Senast gick han med ett halvstängt huvudlag och blev för hetsig och klippte i galopp när bilen släppte. Nu blir det ett öppet eller ett norskt dito.

Klasspolaren 10 Spring Erom 11% kom senast tillbaka efter ett kortare uppehåll och fick ett nyttig lopp i kroppen, men sparade krafter över mållinjen. Är troligen ett snäpp bättre till denna start och hittar Christoffer Eriksson, som vikarierar i sulkyn för första gången, de rätta ryggarna under slutrundan kan det räcka till seger. Spring Erom har tagit alla karriärens 28 segrar med skor på hovarna!

Det är många Skrällar som lurar i vassen bakom och en av dessa är 6 Thai Broadway 4%, som jag jagat i flera starter i rad. Nu blir han rejält bortglömd, och kanske kan Kenneth Haugstad, som ny kusk, få lite extra fart på hästen?

FAVORIT 2 Volstead VINST PÅ 2140: 9 av 27 / Bana: 2 av 3 / Kusk: 9 av 18 / Spets: 9 av 12 /

SKRÄLLEN 6 Thai Broadway VINST PÅ 2140: 3 av 17 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 2 av 3 /

V75-4

Omgångens största favorit har en tilltalande uppgift – men jag garderar

RANKING
A: 7
B: 4-6-8
C: 1-11-3-10-9-2-13-5
D: 12-14-15

SPETS-STRID Bara fyra hästar på startvolten där jag tror att det den första biten står mellan 1 Juliana och 3 Astoria Ås, men där 4 Notre Avenue kanske får överta efter en bit? Från tillägg körs både 6 Othala och 7 Pense Kloster offensivt och ställer en fråga om taktpinnen i ett tidigt skede.

LOPP-ANALYS  Stolopp över 2140 volt.

Ett voltstartslopp för ston med 15 hästar, där vi också hittar omgångens mest streckade favorit. Men bakom är det mycket öppet och en skräll som ligger på lut.

Omgångens mest streckade favorit 7 Pense Kloster 66% har normalt kapacitet och fart som räcker och blir över i det här gänget. Men hon är inte helt stabil och blandar och ger lite. Näst senast tog hon ledningen i en omstart för att galoppera i den giltiga. Senast tog hon en komfortabel seger utvändigt ledaren sista varvet, även om motståndet var billigt. Hon är väldigt stor favorit, och lite för stor i min bok varför jag väljer att gardera. Hon har vunnit 3 av 7 på Åby och visade senast att hon klarar skor runt om utan problem.

Jag vill varna för kapable Skrällen 4 Notre Avenue 2%, som är en orutinerad treåring med två vinster på fem starter. Hon ska provas med ett helstängt huvudlag nu och trampar hon iväg från start kan hon bli tuff nöt att knäcka från ledningen.

6 Othala 7% kördes offensivt till ledningen från ett identiskt läge när hon vann ett V86-lopp på Åby senast. Ulf Eriksson upp i sulkyn för första gången och troligen ett offensivt upplägg igen.

8 Önas Ida 5% är en riktig hedersmärr, som radar upp bra prestationer och sällan gör ett dåligt lopp. Nu tar man bort brodden bak, och jag blir inte förvånad och hon speedar till seger och tar tredje raka segern.

FAVORIT 7 Pense Kloster VINST PÅ 2140: 6 av 15 / Bana: 3 av 7 / Kusk: 6 av 15 / Spets: 3 av 3 /

SKRÄLLEN 4 Notre Avenue VINST PÅ 2140: 2 av 5 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 2 av 5 / Spets: 1 av 2 /

V75-5

Spets och slut hämta ut – En Rolig Spik önskar God Jul 

RANKING
A: 1
B: 9-5-3-6 (Nr 9 ska vara första B-häst)
C: 9-10-2-8-4-7-12-11
D: ––

SPETS-STRID Här öppnar 1 Sadik America, 4 Go For Bananas, 5 Hall Of Fashion och 8 Frantic snabbast. Men jag sätter en krona på att Sadik America försvarar sitt innerspår och sitter i ledningen.

LOPP-ANALYS Klass-II över 2140a. 

Ett öppet och spelvänligt lopp på papperet för den lägsta klassen, där spetsstriden än en gång kan visa sig avgörande för loppets utgång.

Den knappa favoriten 3 Alorac Mathbell 19% svarade för en riktig svettig insats utan skor på hovarna för första gången senast. Trots att han blev hängande i tredjespår innan han kom ner utvändigt ledaren 1400 kvar vägrade han att ge sig och bjöd på en tuff match ända fram till målsnöret. Skulle han göra om den prestationen nu blir det troligen en enkel seger. Men det är andra förutsättningar nu med skor runt om, vilket troligen betyder ett par sekunder. Jag har respekt för hästens kapacitet, men under rådande omständigheter har jag en bättre lösning.

Här har jag hittat omgångens Roligaste Spik i innerspårets 1 Sadik America 17%, som vid sina tre senaste segrar har visat att han trivs klart bäst med tätkänning och helst utan rygg att gå i. Senast var han lite segare när han skulle gå med i rygg sista halvvarvet. Nu blir det full laddning mot täten när bilen släpper, och i min bok blir det spets från start till mål! Han har vunnit 1 av 2 på Åby och har hittills alltid gått med skor på hovarna. God Jul 😉

Hästen att slå är troligen 9 Replay Pellini, som är kvick från start och kanske sitter i rygg på mitt spetsdrag när man svänger in på upploppet. Näst senast spurtade han mycket vasst över upploppet, som två i V75 på Eskilstuna, men var sedan struken för feber när det var dags för final på Solvalla, och dagsformen är därför ett frågtecken. Men duon känns som ett gjutet Tvillingspel hur som helst.

FAVORIT 3 Alorac Mathbell VINST PÅ 2140: 4 av 12 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 1 av 2 / Spets: 1 av 2 /

ROLIG SPIK 1 Sadik America VINST PÅ 2140: 4 av 13 / Bana: 1 av 2 / Kusk: 2 av 5 / Spets: 3 av 7 /

V75-6

Det är heltäckt med en kvartett på lappen – Seal Kronos är Draget

RANKING
A: 2-8-10
B: 13
C: 1-12-3-11-6-9-7
D: 4-14

SPETS-STRID Bara tre hästar på startvolten där det är klar fördel för 2 Seal Kronos, som har aviserat ett offensivt upplägg. Från tillägg attackerar nog favoritduon 8 Juan och 10 Victory Kåsgård i ett tidigt skede och ställer en fråga.

LOPP-ANALYS Lördagsloppet över 2640 volt. 

Ett stayerlopp med 15 hästar där styrkan kommer ta ut sin rätt det sista halvvarvet.

Den tyska gästen 8 Juan 37% är obesegrad på svensk mark efter två starter och har totalt vunnit nio av karriärens tio starter. Helt klart är den här Love You-valacken någonting utöver det vanliga! Han har visat upp ett brett register och det har inte spelat någon roll vilken position som bjudits i loppen. Nu är det dock voltstart, som han inte provat på tidigare, och även om jag inte tror det ska betyda så smycket är det ändå en ny parameter att ta med i beräkningen. Örjan Kihlström upp i sulkyn för första gången gör inte heller saken sämre – om vi säger så.

Jag väljer ändå att ge tipsnicken lite på chans till Draget 2 Seal Kronos 6%, som har visat prov på farter som är i klass med hästarna på tillägg. Han springer dock och hänger töm i loppen och gör ett minst sagt vingligt intryck, men skulle han sköta sig blir jag inte förvånad om han spårar hela vägen. Till den här starten får hästen ett lite skarpare bett i munnen för att bli lite mer medgörlig.

Flemming Jensens bidrag i loppet 10 Victory Kåsgård 17% är obesegrad i hans regi efter tre starter. Hästen har visat mycket bra styrka och räds inte ett offensivt upplägg i spåren. Det är möjligt att han från sitt springspår i volten lyckas komma före favoriten i starten och därmed skaffa sig en avgörande fördel.

13 Balfour 13% är kapabel häst, som vann direkt i sin comeback efter skada trots ett helt års frånvaro. Hästen har visat upp ett brett register och stallet säger att hästen har gått framåt en hel del med det senaste loppet i kroppen.

Bakom denna kvartett är det inte så mycket att hurra över.

FAVORIT 8 Juan VINST PÅ 2640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

DRAGET 2 Seal Kronos VINST PÅ 2640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

V75-7

Det finns flera frågtecken på favoriterna – Den modig nöjer sig med en duo

RANKING
A: 1-9
B: 2-11-4
C: 5-7-3-6
D: 8-10-12

SPETS-STRID Lite svårbedömt, men innerspåret 1 Ni Talar Bra Latin kan öppna bättre än sitt rykte och kan mycket väl hålla upp ledningen. Utifrån öppnar 2 Slide So Easy och 3 Folli bäst, men ska normalt få svårt att ta en längd på min spetsfavorit Ni Talar Bra Latin.

LOPP-ANALYS Silverdivisionen över 2640a. 

Ett stayerlopp för den näst högsta klassen avrundar omgången, där en skräll ligger på lut.

2 Slide So Easy 42% har skämt bort oss med flera imponerande V75-segrar under året. Senast fick han dock inte aktionen att stämma på den sliriga banan och galopperade efter 200 körda. Flemming Jensen låter lite bedrövad, och har ingen bra förklaring till galoppen. Att det dessutom blir skor på hovarna den här gången är inte heller något som gör Flemming mer uppåt. Det skulle vara tjänstefel om jag inte försökte fälla en sådan här favorit!

Tipset till grundkapable 1 Ni Talar Bra Latin 7%, som har närmat sig sitt rätta jag och har sett klart uppåt ut i de senaste starterna. Senast var han med i ett överpacat lopp som gick 1.10,5 första varvet! Och det löste sig perfekt från fjärde invändigt under slutrundan fram till en andraplats. Hästen är kvick bakom bilen och har bra statistik i ledningen, och med påläste Erik Adielsson i sulkyn blir ekipaget svårfångat i täten. Det har blivit fyra segrar på åtta starter på Åby.

Jag varnar också för Skrällen och Omgångens Fynd 9 Bartender In 4%, som Johan Untersteiner låter riktigt nöjd med för dagen. Han var med i samma lopp som min tipsetta senast och hade segergreppet när man svängde in på upploppet innan han blev nerspeedad. Spår nio kan med lite klaff betyda en bra position på innerspår i den främre träffen, och kanske det berömda open stretch spåret får göra skäl för namnet?

FAVORIT 2 Slide So Easy VINST PÅ 2640: 2 av 3 / Bana: 1 av 5 / Kusk: 5 av 8 / Spets: 5 av 6 /

SKRÄLLEN 9 Bartender In VINST PÅ 2640: 3 av 7 / Bana: 1 av 3 / Kusk: 4 av 11 / Spets: 3 av 5 /

EN ROLIG SPIK

V75-5: 1 Sadik America 17%

V75-LÅSET

V75-1: 2 Dyolo In 5% & 7 Alleyeson 12%

 

BÄSTA DRAGEN

V75-2: 4 Young Farmer 9%
V75-6: 2 Seal Kronos 6%

 

Omgångens Fynd

V75-7: 9 Bartender In 4%

 

PRISVÄRDA SKRÄLLAR

V75-3: 6 Thai Broadway 4%
V75-4: 4 Notre Avenue 2%
V75-7: 9 Bartender In 4%

 

Förstora systemet här