Nuncio blev Årets Häst

Pressmeddelande  •  Feb 11, 2017 00:39 CET

I mitten Stefan ”Tarzan” Melander vinnare av Årets häst med travhästen Nuncio och Catarina Lundström och Örjan Kihlström

Nuncio blev Årets Häst när travsportens stjärnor hyllades på Hästgalan. Nuncio vann i alla sina elva starter 2016 och i segersviten ryms tunga titlar som Elitloppet, Oslo Grand Prix, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och Trotting Masters. För de allra flesta som röstade var det meriter som gjorde Nuncio till den stora favoriten.

– Det är en otrolig saga allting. Han är en väldigt speciell häst det är han. Jag köpte honom som 1,5 åring på auktion för 7 000 i USA. Jag föll för honom och resten är historia, säger Stefan ”Tarzan” Melander som är Nuncios upptäckare, tränare och ägare och ibland även kusk. Skötare är Stefans sambo Catarina Lundström.

På Hästgalan hyllas de främsta två- och fyrbenta stjärnorna inom svensk travsport. På fredagens gala på Stockholm Waterfront fanns 550 inbjudna gäster för att fira de allra bästa från 2016.

Örjan Kihlström kan se tillbaka på ett fenomenalt 2016. Fjolårets facit landade på över 52 miljoner kronor inkört. Ett rekord i sig och Örjan räknade in över 90 procent av rösterna och därmed var hans åttonde Årets Kusk-titel i hamn.Valet av Årets Tränare föll på Peter Untersteiner som också var vinstrikast av alla tränare och den allt mer framgångsrike lärlingen Kevin Oscarsson utsågs till Årets Komet.

Dubbla titlar till Hanna Olofsson
Galans drottning blev Hanna Olofsson. Bodentränarens starka 2016 uppmärksammades med två utmärkelser. Hanna kunde hämta såväl det prestigefulla Helen Anns Pris till en framgångsrik kvinna, och Jim Fricks Pris till en ung och lovande proffstränare. Två titlar gick även till Svante Båth som tränar Årets Tvååring Coin Perdu och Årets Treåring Deimos Racing.

För första gången delades Svensk Travsports montépris ut på galan. Det blev överraskande två pristagare: travtränaren Veijo Heiskanen för att han varit en föregångsman och visat vägen genom att starta högklassiga hästar i monté och samtidigt varva det med sulkystarter. Heiskanen har skördat stora framgångar under året och höjdpunkten var tränarsegrarna i Montéryttar-SM och Monté-SM. Den andra pristagaren blev ekipaget Nantucket och ryttaren Sofia Adolfsson för enastående prestationer under året.

Stig H Johannsons skötarstipendium gick till Maja Bäckman för stora framgångar under året med bland annat On Track Piraten och till Lena ”Sirocco” Berglund för att under många år visat stor fallenhet och engagemang.

För andra gången i Hästgalans historia blev det dött lopp i en hästkategori. När rösterna räknats i Årets Sto kunde ingen skilja på Darling Mearas och Galactica. Ägarrepresentanterna till båda toppstona hyllades med varsin Avanti-statyett.

Här är pristagarna på Hästgalan:

Årets Häst: Nuncio Årets Tvååring: Coin Perdu
Årets Treåring: Deimos Racing
Årets Fyraåring: Readly Express
Årets Äldre: On Track Piraten
Årets Sto: Darling Mearas och Galactica
Årets Kallblod: Tand Kraft
Årets Komet: Kevin Oscarsson
Årets Kusk: Örjan Kihlström
Årets Tränare: Peter Untersteiner
Helen Anns Pris: Hanna Olofsson
Jim Fricks Pris: Hanna Olofsson
Svensk Travsports Montépris: Veijo Heiskanen och Sofia Adolfssson/Nantucket
Stig H:s skötarstipendium: Maja Bäckman och Lena ”Sirocco” Berglund
Årets Uppfödarbragd: O. Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec.
SHK:s Guldhäst: Örjan Kihlström