Inför V75: Årets Kusk 2017 tror på hemvändande toppsto

2017 var Christoffer Erikssons i särklass bästa år som kusk.
Framgångarna prisades i fredags där han blev utsedd till Årets kusk på Hästgalan.
– I Sverige har vi många duktiga som håller på med hästar, därför känns det oerhört ärofullt att få den titeln, säger Jägersrokusken som har fyra chanser i V75 på lördag.Christoffer Eriksson hade ett fantastiskt fjolår. Ett år med segrar i bland annat Sprintermästaren, Kungapokalen, Oslo Grand Prix och framför allt ”VM-loppet” – Yonkers International – i USA.

– Jag tycker att segern i Amerika med Twister Bi, både pengamässigt och med äventyret, var den absoluta höjdpunkten, säger Christoffer Eriksson.

Totalt blev det 174 segrar och över 27,5 miljoner kronor i inkörda pengar. Dessutom blev det ytterligare 24 segrar som tränare.
Att han ha fått utmärkelsen Årets kusk för sina bedrifter har ännu inte hunnit sjunka in.

– Man tänker inte på det så mycket när man är mitt upp i allt hela tiden, det tar en stund att förstå vad det innebär att få den där titeln, säger 30-åringen. Som redan på lördagen var tillbaka i sulkyn när V75 Champions kördes på Solvalla.Siktar högre
Christoffer Eriksson må ha inlett året med en välförtjänt semester men ambitionerna är fortsatt höga. Det finns fortfarande fler och större segrar att ta.

– Det är klart man vill vinna alla lopp men de riktigt stora är de man verkligen vill vinna – det är lopp man aldrig glömmer. Det största loppet för mig är derbyt på min hemmabana Jägersro och det har alltid varit en dröm att få segerdefilera efter det loppet.

För att toppa fjolårets bedrifter och ta ännu större segrar krävs mycket tid och hårt arbete men även flyt, enligt kusken.

– Det gäller att ligga i och jobba hårt. Sedan måste man ha tur att få köra bra hästar i de stora loppen. Men det är inte så enkelt att vinna, även om man har bra hästar. Man måste ha flyt också, och förra året hade jag marginalerna på min sida.”Kraftigt gynnad”
På lördag är det dags för V75 på Halmstadstravet och för Christoffer Eriksson väntar fyra styrningar. Bäst chans på förhand ger han till hemvändande toppstoet Treasure Kronos (V75-5).

– Hon har tävlat i Frankrike mot tufft motstånd och gått väldigt bra. Hon har bäst meriter, dessutom är det hemmabana för henne och kort distans, men spår sju är kanske lite långt ut, resonerar kusken.

Bättre utgångsläge fick Havbergs Viking (V75-2) med spår två. Valacken drar även fördel av att det inte längre är skotvång.

– Han har gjort bra lopp sedan han kom tillbaka från ett långt uppehåll. Han kommer vara kraftigt gynnad om banan tillåter att han kan tävla barfota igen eftersom han inte kunde öppna lika snabbt med skor. Kan han trampa på från ledningen så växer hans möjligheter att vinna loppet.

Vad tror du om chanserna med Quick Fix i Guld (V75-3)?
– Han är startsnabb och gör väldigt bra lopp men blev struken i Kalmar senast så jag vet inte hur dagsformen är.Debutant
Christoffer har även egentränade Kiss My Lips H.C. (V75-4) till start.
– Hon gör debut på V75. Hon har varit knepig och galopperade mycket i början av sin karriär men på slutet har hon stabiliserat sig och då har resultaten kommit. Hon är allround och kan gå både tuffa lopp och på speed.

Hur passar spår 6 och distansen 2 140 meter?
– Det är rätt så bra att hon får vara en bit ut och ha lite fart, 2 140 är en helt okej distans men just nu är hon kanske allra bäst över längre distanser. Jag tycker att hon håller rätt så bra klass för det loppet så jag räknar med att hon ska vara med långt fram, avrundar Årets Kusk 2017.