ATG i namnstrid med internationellt spelbolag

Pressmeddelande  •  Feb 13, 2017 17:05 CET

ATGs logga

Ett internationellt spelbolag med säte i Malta försöker nu med advokathjälp lägga beslag på det inarbetade varumärket Legolas som ATG registrerat i EU.

– Det är förvisso ingen direkt nyhet att många internationella spelbolag tolkar lagar och regler på sitt eget sätt. Men det är klart att vi blev något förvånade när man anlitar advokater för att så oblygt försöka stjäla ett namn och varumärke som ATG investerat mångmiljonbelopp i och som är en del av Travsverige, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG.

Få hästar är lika starkt associerade med travsporten och ATG, som legenden Legolas. Hästens framfart i spåren på 80-talet bidrog starkt till att travsporten fick sitt stora publika genombrott och när Legolas gick i pension, blev han också försörjd resten av sitt liv av ATG som betalade hans foder som tack för Legolas bidrag till travsporten.

Sedan 2015 körs också ett årligt V75-lopp till Legolas minne. Inför nästa år då Legolas skulle ha fyllt 40 år planerar ATG att satsa ytterligare på loppet Legolas Minne som körs på Åby travbana.

Trots att de allra flesta förknippar Legolas med ATG lät ATG under 2016 skydda varumärket juridiskt genom att registrera det hos EUs varumärkesmyndighet.

Strax innan årsskiftet mottog ATG ett brev som uppmanade bolaget att dra tillbaka sin registrering, annars hotade avsändaren, ett bolag registrerat på Malta som säger sig vilja erbjuda spel på hästar, att vidta rättsliga åtgärder. Bolaget hävdar att man var först med att använda varumärket Legolas och att det därför hade rätt till varumärket.

Fakta är att ATG var först med att registrera varumärket och efter diskussioner med sitt juridiska ombud har ATG därför presenterat motkrav som innebär att det internationella spelbolaget omedelbart ska upphöra att använda Legolas i sin marknadsföring.

– Det är naturligtvis tråkigt att Legolas nu ska behöva få sitt namn solkat av en juridisk tvist. Det här är ingen konflikt som vi sökt, snarare tvärtom. Men vi har inget val. Legolas är en del av ATGs historia och ett arv som tillhör hela Travsverige, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG.