V75_Momarken_19:3

Norska_Extra2

Hej och välkommen alla gamla och nya medlemmar

Medlemmar

På lördag flyttar V75-cirkusen väster ut och avgörs på Momarkens travbana i Norge, där det hägrar en jackpot med cirka 49 miljoner kr enbart i sjurättspotten att slåss om.

Det är ovanligt hög klass på tävlingarna där vi bland annat får se fjolårets VM-vinnare Papagayo E. göra årsdebut i Steinlagers Äreslopp, tillika V75-6.

– Papagayo E. och Vidar Hop

– Papagayo E. och Vidar Hop

Segern i VM-loppet på Yonkers i New York under fjolåret satte hela Trav-Norge på den internationella travkartan. Nu är stjärntravaren redo för en ny säsong och tränaren Jan Kristian Waaler förväntar sig en stark prestation direkt – i en säsong där Oslo Grand Prix och Elitloppet står överst på dagordningen framöver.

Valkommen_Momarken

VÄDERPROGNOS
Det förväntas fint väder med sol och lätt molnighet under eftermiddagen och cirka 4 plusgrader i luften.
Momarkens upplopp mäter hela 240 m och är långt och utslagsgivande.
Se Värt att notera – lite längre ner på sidan

Inför varje omgång gör jag ett systemförslag för cirka 5 000 kr, som är anpassat för Andelsbolag – eller privat om du känner för det?
Systemet är genererat i PINRACER, som är ett effektivt reduceringsverktyg med sin plattform på webben.
Systemutskriften finner du sist i dokumentet.

– Det är aldrig för sent att ta rygg på ett vinnande lag 😉

Värt att notera innan du spelar 

  • Momarkens bankropp är lite annorlunda utformad än de vi har i Sverige. Den är 1 000 meter i omkrets, men har ett upplopp som mäter hela 240 meter!
    Jämför det med Axevalla, som har Sveriges längsta upplopp, 227 meter. Det är alltså ”långt” hem för ledaren in på upploppet och ”alla” brukar få chansen att speeda loss till slut.
  • Det här innebär att kurvorna är kortare och framför allt snävare att gå in i och de hästar som inte är vana, eller normalt har problem i svängarna, har lättare att tappa travet och galoppera.
    – Det här kommer vi få se flera exempel på under dagen.
  • Körspö är ej tillåtet i Norge.
  • Ingen skoinformation används i Norge normalt, och fast vi kommer bli matade med barfotainformation från ATG live innan tävlingarna finns det ingen historik i tidigare starter på de norska deltagarna att jämföra med.
  • Galopp på upploppet medför inte omedelbar diskvalifikation i Norge. Jämfört med Sverige där hästen direkt blir diskad om den galopperar eller går i passgång de sista 100 meterna in mot mål.
  • Vid autostart används en bil med rak vinge – vilket missgynnar de innersta spåren. Norrmännen själva säger att spåren 4-6 är de bästa på Momarken!

Norges voltstart är annorlunda. Hästarna 1-4 voltar medsols, som vi är vana med hemma, medan hästarna 5-7 voltar motsols, vilket gör att alla tre har ”springspår” och lite högre fart på Kör.

Obs! All statistik gäller i Sverige och utgår tyvärr den här gången!

Romme
17 – december

V75-1

Royal Ice ser ut att vara nånting extra och är hästen att slå i loppet

RANKING
A: 2-12
B: 6-1-7-10
C: 4-3-9-8
D: 5

SPETS-STRID Innerspåret 1 Special Envoy är kvick ut och svår att ta en längd på, men vill troligen släppa till en bra rygg över den långa distansen. Stallkamraten 2 Royal Ice körs offensivt efter en bit och kanske sitter i spets efter ett halvvarv? 3 Mr Arkansas Rose och 4 The Last Ticket kan också öppna kvickt, men får troligen backa ner efter sargen.

LOPP-ANALYS Bronsdivisionen över 2640a. 
Ett öppet och spelvänligt stayerlopp inleder Jackpot-omgången.
Klassklättraren 12 Seedorf O.M.F. 44% har visat bra form och imponerat vid sina segrar på slutet. Helt klart har han stabiliserat sig rejält sedan han blev valack och går nu en ljus framtid till mötes. Nu har han lottats till sämsta läget och det får inte strula det minsta under slutrundan om det ska räcka fram till seger. Men hästen kommer från ett riktigt formstall och med skicklige Erik Adielsson i vagnen kanske det kan gå ändå.
Tipsnicken till 2 Royal Ice 14%, som är en finfin USA-import och som var med i Hambletonian på Meadowland när han fortfarande tävlade i USA som treåring. Han kanske framförallt kommer bli mest effektiv över sprinterdistans, men han visade upp fin styrka när han krossade ledaren näst senast och gick  undan till en säker seger. Stallkamraten 1 Special Envoy är kvick ut och tar emot fältet innan han kanske släpper till Royal Ice. Stämmer mitt loppscenario blir han en mycket hård nöt att knäcka. Nu blir det dessutom första norskt huvudlag, vilket låter intressant!
Skrällen 6 On Track Piraya 4% fick inte aktionen att stämma och visade sig inte från sin bästa sidan i de sista starterna i fjol. Men rapporteras nu träna tillfredsställande igen och Björn Goop brukar inte åka till sitt grannland om han inte har torrt på fötterna. Den långa distansen är en klar fördel.
1 Special Envoy 3% sitter högst troligt i rygg på ledaren och kan skrälla om tempot varit för högt i täten under vägen. Här blir det ryckhuva för första gången.

FAVORIT 12 Seedorf O.M.F. VINST PÅ 2640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

SKRÄLLEN 6 On Track Piraten VINST PÅ 2640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /


V75-2

Trots sämsta läget tror jag El Diablo B.R. sveper hela fältet till slut

RANKING
A: 12
B: 2-6-7-9
C: 1-10-5-3-8-4-11
D: ––

SPETS-STRID Även här öppnar innerspåret 1 Wizard Of Ousse kvickt från början, men är bäst med ett rygglopp och släpper troligen. Utifrån laddas framförallt 6 Hez So Perfect, som är riktigt explosiv den första biten och öppnade 1.08 första halvvarvet den 24/10. Utifrån körs även 7 Darius Boko offensivt och ställer en fråga efter en bit.

LOPP-ANALYS Klass-II över 2140a. 
Ett lopp för den lägsta klassen som håller hög kvalitet.
Favoriten 2 Happy Petter 28% är en fin typ med en effektiv aktion, som jag tror har potential att utvecklas till något extra. Han har segrat i nio av karriärens 14 starter och vet i alla fall var målet är beläget. Happy Petter är sävlig bakom bilen och är klart gynnad av att sitta i andraspår direkt och jag gissar på tredje utvändigt.
Jag väljer dock att tippa bästa hästen och Draget 12 El Diablo B.R. 19%, som trots att han inte sprungit in så mycket pengar gör ett klassigt intryck. Ifjol, som treåring, var han spelad till 1,40 i vinnarodds i det norska Kriteriet vilket talar om lite vad han har för förväntningar på sig. Senast blev han hängande i tredje och fjärdespår första 1200 meterna innan han galopperade, och det såg inte slutsålt ut i det läget. Spår tolv är givetvis iskallt, men jag är imponerad av hästens inställning till sitt jobb och min känsla säger att han ska ha en god chans att runda hela fältet sista 800. Nu blir det barfota fram.
Startkanonen 6 Hez So Perfect 4% får ett perfekt lopp i den främre träffen och ska gå med sommarskor och rycktussar den här gången.
7 Darius Boko 6% tränar starkt och har siktat på det här loppet en längre tid. Körs offensivt och kanske kan kuppa sig till spets efter ett halvvarv?

FAVORIT 2 Happy Petter VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

DRAGET 12 El Diablo B.R. VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /


V75-3

Ett öppet kallblodslopp där den modige låser på en stark duo

RANKING
A: 8-7
B: 9-10-3
C: 1-4
D: 11-6-2

SPETS-STRID Bara två hästar på startvolten där 1 Ekeld försvarar sitt innerspår. Från tillägg öppnar 8 Kleppe Slauren snabbt från sitt ensamma springspår och försöker överta taktpinnen. Det är inte helt självklart, men lite fördel för den sist nämnde i spets.

LOPP-ANALYS Ett kallblodslopp över 2140 volt. 
Ett nordislopp där tio av elva deltagare tränas i Norge och inte ser helt lättlöst ut på papperet.
Den knappa favoriten 10 Fjord Jerven 21% har formen helt på topp och gav sig högst motvilligt i spets mot Månprinsen A.M. näst senast. Senast fick han ett perfekt lopp i andra utvändigt, där första rundan gick efter raska 1.19. Segern skrevs till säker och den fina formen består. Nu står han lite tuffare inne på pengarna och känns bara som en av flera som kan avgå med segern.
Tipset till Draget 8 Kleppe Slauren 19%, som visat upp bra spänst och speed vid sina två segrar på slutet. Senast fick han inte det rätta fästet och galopperade dubbelt, och den starten kan vi glömma. Nu står han 20 meter bättre placerad än tidigare och från springspår kan det bli tidig ledning och seger.
Jag har dock respekt för starke 7 Moe Svarten 20%, som alltid går hela vägen in i mål. Senast noterade han 1.21,5 sista 700 när han väl fick fritt spelrum mitt på upploppet. Kusken är kanske ingen stjärna, men kommer han bara iväg okej från start blir det troligen ett offensivt upplägg.
9 Myrfaksen 18% är i sitt livs form och tog skalpen på självaste Tekno Odin vid sin seger på Bergsåker den 30/1. Nu är han lättad till sommarskor och med lite klaff flyger han lågt över det långa upploppet och utmanar om segern.

FAVORIT 10 Fjord Jerven VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

DRAGET 8 Kleppe Slauren VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /


V75-4

Rafolo har äntligen spetsläge och säljer sig dyrt över upploppet

RANKING
A: 2-1-4
B: 5-10-6
C: 3-9
D: 12-7-11

SPETS-STRID Tuff startrusning att vänta mellan flera ekipage. Innerspåret 1 Choco Sun har spetsat i 2 av 2 från bricka ett tidigare, men söker nog en bra rygg nu. 2 Rafolo följer bilen och är spetsfavorit i min bok. Utifrån laddas 6 Vacqueyras, men får troligen vandra den tunga vägen utvändigt ledaren.

LOPP-ANALYS Silverdivisionen över 2140a. 
Ett spelvänligt lopp för den näst högsta klassen där favoriten har ett knepigt bakspår.
10 Fridericus 47% är en finfin typ som verkligen kan flytta på sig. Senast släppte han ledningen efter en mycket tuff inledning första halvvarvet, men hade ändå inga problem att avgöra på speed över open stretch. Nu har han fått ett knepigt bakspår och trots att han är bästa hästen i fältet kan det lätt bli strul och framförallt problem med den snäva kurvorna när han ska accelerera med sin grova aktion. Jag väljer att ranka ner favoriten en bit och hoppas det skräller.
Frontrunnern och Skrällen 2 Rafolo 6% har dragits med dåliga utgångslägen på slutet och inte kunnat utnyttja sin startsnabbhet. Nu är dock läget perfekt och både spets och segerchansen god i min bok. Rafolo trivs extra bra just på Momarken där han vunnit 3 av 5 och tagit två andraplatser. Han står perfekt inne i klassen på pengarna och nu blir det barfota bak.
1 Choco Sun 6% öppnar också kvickt och får ett perfekt lopp i rygg på ledaren och kan skrälla om tempot blir för högt i täten under vägen.
Jag nämner också 4 Chatain 4%, som har visat upp toppform under en längre tid och nu har fått ett perfekt utgångsläge bakom vingen. Senast höll han farten starkt bakom vinnande Punk och nu är det aviserat med barfota bak.

FAVORIT 10 Fridericus VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

SKRÄLLEN 2 Rafolo VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /


V75-5

Jumble Ås gör karriärens sista start och är omgångens Roligaste Spik

RANKING
A: 10
B: 13-6-5-7
C: 4-2-11-1
D: 3-12-8-9

SPETS-STRID Voltstart och det är svårbedömt vem som sitter i täten. 2 True Blue For You och 4 Carro’s Girl öppnar bättre än medel, men det är svårbedömt om de kan svara ut 5 Caddie Ivory, 6 C.C.Queen och 7 I Love Champagne om de träffar rätt i volten.

LOPP-ANALYS Ett stolopp över 2140 volt. 
Ett intressant spellopp där  de bästa stona står med 20 meters tillägg i starten.
Den knappa favoriten 6 C.C.Queen 21% blir lite överraskande mest betrodd av spelarna i Sverige, men det kommer nog bli skillnad när vi slås ihop Norges spelpool. C.C. Queen har hur som helst visat upp jämn och bra form på slutet även om det inte är någon stjärna i grunden. Hon har en vass spurt och bra inställning som sitt bästa vapen och jag är tveksam på om hon kan spåra ett sånt här lopp från start till mål. Geir Vegard Gundersen har vunnit 3 av 4 i sulkyn bakom hästen och nu är det aviserat med barfota runt om.
Tipset till omgångens Roligaste Spik 10 Jumble Ås 21%, som nu går ner i klass och möter lite lättare motstånd än hon är van vid. I de senaste starterna har hon blivit lite tempotorsk och inte fått till det riktigt, men Flemming Jensen säger att hästen tränar starkt och inte är orolig för formen. Jumble Ås ska gå till aveln i vår och det här blir hästens sista start i karriären och vi kan räkna med att Flemming har vässat lite extra. Nu är det dessutom aviserat med barfota runt om och min bok är Jumble Ås en prisvärd spik i en luring omgång. 😉
Norrmännen tror stenhårt på 13 Denise F. Boko, som visat bra kapacitet vid sunda vätskor, men som jag tror får svårt att rå på min spik.

FAVORIT 6 C.C.Queen VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

SKRÄLLEN 7 I Love Champagne VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /


V75-6

Papagayo E. kan få långt fram till täten och jag varnar för skräll

RANKING
A: 10-4-5
B: 1-8
C: 7-9-2
D: 3-6

SPETS-STRID Här hittar vi två startkatapulter i 1 Punk och 4 Allaballakaitoz, som kastar loss allt vad tygen håller den första biten. Punk går normalt inte att ta en längd på och är den troliga ledaren.

LOPP-ANALYS Steinlagers Äreslopp över 1640a
Ett rivigt sprinterlopp för den högsta klassen där det kommer bli full fart från start till mål.
Fjolårets VM-vinnare 10 Papagayo E. 58% aviserar comeback efter sitt vinteruppehåll och höjer standarden på omgången. Hästen rapporteras vara väl förberedd och har som snabbast noterat 1.13/1600 på ett bra vis med sparade krafter. Bakspår över kort distans är dock inte bästa förutsättningar och trots det långa upploppet kan det bli för långt fram till täten. Det blir skor och en vanlig vagn och eventuellt ett norskt huvudlag, som provades för första gången senast, men som aldrig drogs. I min bok är garderingen given!
4 Allaballakaitoz 16% såg ut som en studsboll vid sin överlägsna spetsseger senast och hade varit ett spikförslag om jag vetat att det skulle bli ledningen. Men nu är det aviserat med svar invändigt och troligen en för tuff öppning om täten ska nås. Men Peter kanske backar ner i rygg på ledaren och tar dem på speed i stället? Nu blir det barfota runt om vilket är en klar plusfaktor.
Jag varnar också för Fyndet 5 Ivar Sånna 3%, som blivit helt bortglömd av spelarna. Efter försäljning till Norge har han floppat i två starter i Jomar Blekkans regi och uppträtt knepigt. Nu är hästen sedan några veckor i träning hos Frode Hamre, som låter riktigt nöjd med vad han känt i träningen. Skulle den forne Derbytvåan löpa upp till sin rätta kapacitet kan han bli en obehaglig överraskning för både motståndare och spelare och Ivar Sånna är omgångens Fynd.

FAVORIT 10 Papagayo E. VINST PÅ 1640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

FYNDET 5 Ivar Sånna VINST PÅ 1640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /


V75-7

Innerspåret kan vara en fälla och det är flera om budet i avslutningen

RANKING
A: 3-1-9
B: 2-12
C: 4-7-5
D: 10-6-11

SPETS-STRID Här öppnar 1 Good’s Of Norway och 3 Protector snabbt, men frågan är om det kan svara ut 5 Jacuzzi O., som kan lägga iväg riktigt raskt och sätta käppar i hjulen.

LOPP-ANALYS Klass-I över 2140a. 
Ett öppet och streckkrävande lopp avrundar jackpot-omgången där det ligger en skräll på lut.
Omgångens mest spelade favorit 1 Good’s Norway 61% är en fin travare som i fjol kvalade in till norskt Derby och tillhörde kulltoppen bland fyraåringarna. Nu har han gjort en start i Flemming Jensens regi där han tog en säker spetsseger utan sparade krafter. Normalt har hästen gått framåt ett hack med det loppet i kroppen. Spår ett kan dock bli en fälla då det finns riktigt startsnabba konkurrenter utvändigt och missar Flemming ledningen är det ingen storfavorit man vill hålla i handen. Garderingen känns som given.
Jag ger tipsnicken till Draget 3 Protector 7%, som mötte favoriten i den senaste starten och höll farten starkt utvändigt hela vägen. Nu är det aviserat med racerbalans, barfota bak, och med lite flax kanske han kan vara först framme och få överta täten efter ett halvvarv? Hur som helst är han alldeles för lite streckad och draget i loppet.
Jag varnar också för 9 Conrads Wilhelm 7%, som har visat upp oanade fartresurser på slutet och senast svarade för en makalös prestation, som trots att allt blev fel kunde komma tillbaka och avgöra till seger över upploppet. Det blir barfota fram nu. Se upp!

FAVORIT 1 Good’s Of Norway VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

DRAGET 3 Protector VINST PÅ 2140: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

EN ROLIG SPIK

V75-5: 10 Jumble Ås 21%


BÄSTA DRAGEN

V75-212 El Diablo B.R. 19%
V75-3: 8 Kleppe Slauren 19%
V75-7: 3 Protector 7%


Omgångens Fynd

V75-65 Ivar Sånna 3%


PRISVÄRDA SKRÄLLAR

V75-1: 6 On Track Piraya 4%
V75-4: 2 Rafolo 6%
V75-6: 5 Ivar Sånna 3%

 

 Förstora systemet här

V75_20160319