jackpot_32_milj

– Peter Grundman är tränare för ett riktigt formstall

– Peter Grundmann är tränare för ett riktigt formstall

Formbarometern

Jackpot på V75.
Då kan det vara bra att hålla koll på vilka tränare som har bäst stallform.
I Formbarometern reder vi ut vilka stall som varit hetast senaste månaden.

Stallform är ett väl etablerat begrepp inom travsporten.
Att många hästar samtidigt tävlar bra eller dåligt i perioder är ett fenomen som säkert de flesta tränare skulle skriva under på.

Som V75-spelare är det en parameter att lägga till när man analyserar och ofta får man läsa eller höra att vissa tränare/stall har extra bra form just nu.
Men vad ligger det för fakta bakom sådana påståenden?

I Formbarometern har vi försökt sätta svart på vitt hur formen är hos veckans aktuella V75-tränare.
Listan baseras på stallets resultat den senaste månaden, både i Sverige och utlandet, och endast tränare som gjort minst tio starter under perioden räknas med.
En hög siffra indikerar på god stallform och tvärtom.

”Formbarometern baseras på stallens samtliga starter mellan 10 augusti – 7 september och räknas ut via en kombination av placeringar och inkörda prispengar.”

– Timo Nurmos tar ett glädjeskutt efter Derbysegern

– Timo Nurmos tar ett glädjeskutt efter Derbysegern

Timo Nurmos: 148
Peter Grundmann: 143
Per Lennartsson: 132
Peter Untersteiner: 132
Jim Oscarsson: 122
Roger Walmann: 121
Öystein Tjomsland: 115
Svante Båth: 111
Reijo Liljendahl: 104
Jörgen Westholm: 103

Ett lite oväntat namn i toppen är Peter Grundmann.
Tysken som fick svensk proffslicens 2014 och driver stallet ihop med sin sambo Lisa Norberg.

På lördag startar han Lily Viking i Erik Graléns Minne (V75-4) och sett till stallformen kanske det kan vara en rysare att ta i beaktning?

– Det tycker jag absolut. Jag förstår inte alls varför hon är så lite betrodd här, säger Grundmann som har en tydlig orsak till den senaste månadens strålande resultat.

– Vi flyttade hem hästarna till gården för tre månader sedan och då lossnade allt. Vi hade ett stall på banan innan, men det visade sig att det inte fungerade. Nu mår alla hästar väldigt bra och tränar väldigt bra, det är roligt igen.

Då gäller det Lily Viking också?
– Ja, självklart. Hon var mycket rejäl vid vinsten och kändes lika bra senast. Hon gick i 1.19-fart när vi fick en liten störning och det är hon känslig för. Utan galoppen hade vi garanterat vunnit det loppet också.

I sådana fall hade ni legat högst upp i Formbarometern…
– Okej, det hade ju varit ännu roligare, men att vara tvåa bakom Timo Nurmos är inget att skämmas för. Vi får försöka ta revansch på lördag istället.

Hur ska det gå till?
– Hästen är mest stark och har svårt att växla tempo snabbt så jag kommer att köra offensivt om inte tempot blir hårt. Det allra bästa vore om vi kom fram utanpå ledaren, hon trivs verkligen i den positionen.

Ändrar ni något i balans, utrustning eller träningsupplägg inför det här loppet?
– Nej, varför ska man ändra när det går så bra? Hästen var jättefin i sista jobbet, det är det som är viktigt. Går hon bara felfritt så tror jag att vi är med i segerstriden.

Nu kör vi!

VÄDERPROGNOS

Det spås fint väder med sol och lätt molnighet under eftermiddagen, och cirka 20 grader i luften.

Hagmyrens upplopp mäter bara 161 meter, och tillhör en av landets kortaste. Vilket självklart gynna spetshästen och de som är i den främre träffen när man svänger in på upploppsrakan.

Inför varje omgång gör jag ett systemförslag för cirka 5 000 kr, som är anpassat för Andelsbolag – eller privat om du känner för det?

Systemet är genererat i PINRACER, som är ett effektivt reduceringsverktyg med sin plattform på webben.
Systemutskriften finner du sist i dokumentet.

– Det är aldrig för sent att ta rygg på ett vinnande lag 😉

V75-1

Serious Try har formen på topp och står på tur för en seger – En Rolig Spik

RANKING
A: 2
B: 4-5-7
C: 1-9-10
D: 3-8-6-12-11

SPETS-STRID Här öppnar 2 Serious Try kvickt bakom bilen och vill till ledningen. Han kommer dock att utmanas tufft av 3 Raging Mack och 4 Ajlexes Cubano, och det är inte helt självklart. Men lite fördel för Serious Try.

LOPP-ANALYS Bronsdivisionen över 1640a. 

Ett ganska jämnt sprinterlopp på papperet inleder omgången – men där jag väljer att ta ställning.

7 Sugarmakesmecrazy 26% är en bra fyraåring som härdats mot kulltoppen under sommaren och skaffat sig bra hårdhet för klassen. Senast fick han det serverat i ett lite billigare gäng och vann till slut med knapp marginal. Han gick med skor då och är lite vassare med racerbalans, barfota runt om och helstängt huvudlag, som det är aviserat med nu. Det är dock vingelrisk från spåret och en högst sårbar favorit i min bok.

Tipset till en Rolig Spik 2 Serious Try 21%, som jag jagat med blåslampa på slutet utan att få betalt. Men nu hoppas jag att det är dags. Ifjol kvalade han in till Derbyt och nämndes med respekt från sitt innerspår bakom bilen, där han galopperade i rygg på ledaren mitt på upploppet. Efter fjolårets säsong spådde jag hästen en ljus framtid med bra utvecklingspotential. Men det har bara blivit en seger och skralt med pengar in på kontot. Nu verkar toppformen vara i antågande igen. Senast sköt han till vasst från tredje invändigt när han väl fick fritt spelrum mitt på upploppet, som fyra efter Le Miracle. Jag gillade vad jag såg och från det här fina läget tror jag på ledningen från start till mål. Det blir troligen bakskor på den här gången, men det är samma balans som han hade vid årets enda seger. Per Lennartsson är en säker kusk, som sitter upp i sulkyn för första gången när han lotsar in omgångens Roligaste Spik.

FAVORIT 7 Sugarmakesmecrazy VINST PÅ 1640: 1 av 1 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 1 / Spets: 0 av 0 /

ROLIG SPIK 2 Serious Try VINST PÅ 1640: 1 av 7 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 3 av 5 /

V75-2

En mycket streckkrävande spårtrappa där en skräll ligger på lut

RANKING
A: 12-2-11
B: 1-10-8
C: 9-13-7-4
D: 15-6-5-14-3

SPETS-STRID Ett stolopp där jag tror att 1 Tahays Blue Amber kan få svårt att försvara sitt innerspår. 3 Parkes och 5 T.Wall’s Elaine är båda kvicka ut och vill ner till sargen för att troligen släppa till en bra rygg. Utifrån laddas även 8 Lirac De Zeun och kanske är den som är först framme för att överta taktpinnen?

LOPP-ANALYS Försök till Diamantstoet över 2140a. 

Ett stolopp med spårtrappa där 15 hästar startar i tre led bakom bilen. Loppet ser mycket öppet ut på papperet och här snålar vi inte på strecken.

2 Casmira 33% har visat bra styrka vid sina starter på slutet vilket också är hennes bästa vapen. Senast kördes hon offensivt fram i dödens 1200 kvar, trots att det var en uttagning till Derbystoet och stentufft motstånd. Hon stumnade föga överraskande över upploppet och är ursäktad. Nu är motståndet lite enklare, men hon är sävlig bakom bilen och får troligen jobba tufft i spåren sista varvet, vilket kräver en topprestation.

Det blir mycket spel även på innerspåret 1 Tahays Blue Amber 27%, som kommer med en färsk spetsseger i resultatraden. Hon såg slagen ut in på upploppet då, men den utvändigt tappade travet och Tahays Blue Amber kunde därmed avgå med segern. Det var första starten på några månader och normalt är hon snäppet vassare till denna start. Hon kan öppna lite bättre än medel, men jag tror hon får problem att försvara innerspåret, vilket kan innebära positionsproblem och strul under vägen.

Tipsnicken lite på chans till speedige Skrällen 12 Lottie Palema 5%, som visade oanade fartresurser när hon från tredje utvändigt svepte hela fältet vid sin senaste seger. Klockan stannade på 1.11 sista 800 och det var en klart positiv insats. Spår tolv är självklart inte det bästa, men hon kommer köras på chans och kan ställa alla schack och matt igen, med lite klaff på bitarna.

11 Xanthis Amazing 13% har visat upp jämn och bra form på slutet och får Erik Adielsson i sulkyn för andra gången i rad. Det är aviserat med barfota runt om den här gången och med lite klaff är hon med i segerstriden över upploppet.

Det är flera om budet bakom det krävs en del hästar innan man känner sig nöjd.

FAVORIT 2 Casmira VINST PÅ 2140: 3 av 11 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 2 av 5 / Spets: 0 av 0 /

SKRÄLLEN 12 Lottie Palema VINST PÅ 2140: 3 av 23 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 0 /

V75-3

B.B.S.Sugarlight tränar normalt efter en halsinfektion – men hur är dagsformen?

RANKING
A: 2
B: 6-3-4
C: 7-11-1-8
D: 9-5-12

SPETS-STRID I den högsta klassen är i princip alla åtta deltagarna bakom vingen kvickare än medel, och det kan bli en fin solfjäder in i första sväng. 2 B.B.S.Sugarlight är dock inte lätt att ta en längd på och den troliga ledaren i loppet, även om han kommer utmanas tufft.

LOPP-ANALYS Gulddivisionen över 1640a. 

Ett rivigt sprinterlopp för den högsta klassen där vi hittar en av omgångens mest streckade favoriter.

2 B.B.S.Sugarlight 63% är en häst som normalt matchar den yppersta eliten och som nu går ner lite i klass. Han har dock inte fått det att stämma på slutet och har dessutom varit struken till en tilltänkt start i Åby Stora Pris för en halsinfektion. Han är kvitt dessa problem nu och har känts normal i ett lugnare banjobb inför det här loppet. Och som vanligt får han sina intervaller i veckan för att väcka upp honom. B.B.S. är kvick bakom bilen och spetsfavorit från det här fina läget, men han har ändå ingen dokumenterad toppform, och som storfavorit får han nöja sig med att vara utgångshäst på systemet. Nu när det är framspår byter man från norskt- till helstängt huvudlag.

Skrällen 6 Quid Pro Quo 5% har kanske inte rosat marknaden på slutet, men han fick ett formhöjande lopp i kroppen, som tvåa efter Delicious, senast och det känns som formen är kraftigt på gång. Det blir barfota runt om nu och han är prisvärd som skrällbud!

3 Knows Nothing 8% är en kvick sprinter med ett perfekt spår bakom bilen och hade varit ett allvarligt segerbud om han varit spetsfavorit. Nu blir det en bra position i den främre träffen och visar han lite bättre moral över upploppet kan det räcka till seger. Det blir barfota runt om nu.

4 Coldtown 13% gjorde ett mycket tappert lopp vid sin debutseger i Gulddivisionen senast. Han har visat att han är mycket kvick bakom bilen och gör normalt sina bästa lopp i ledningen, men den positionen är upptagen nu. Ulf Eriksson sitter upp i sulkyn för första gången.

FAVORIT 2 B.B.S.Sugarlight VINST PÅ 1640: 7 av 18 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 12 av 27 / Spets: 8 av 11 /

SKRÄLLEN 6 Quid Pro Quo VINST PÅ 1640: 3 av 15 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 7 av 33 / Spets: 6 av 12 /

V75-4

Öppet och svårbedömt kallblodslopp där vi inte snålar på strecken

RANKING
A: ––
B: 8-6-9-5-1
C: 4-15-13-14
D: 3-7-12-2-10-11

SPETS-STRID Voltstart och kallblod och bara fem hästar på startvolten. 1 Blås Undan kan öppna kvickt från sitt innerspår om han sköter sig. Utifrån öppnar även 5 Manfred Viking snabbt och utmanar. Svårbedömt.

LOPP-ANALYS Ett kallblodslopp över 2140 volt. 

Dubbelcupens final för kallblod med 150 000 kr i segerpremie. Loppet ser mycket jämnt ut på papperet, där hästarna på dubbla tillägg står mycket tufft inne på pengarna.

6 Ossmann 44% har bra fart i benen och står perfekt inne i loppet. Senast noterade han 1.22,5 sista 700 fram till en knapp seger. Han är kvick ur volten och det mesta talar för att favoriten får ett bra lopp i den främre träffen igen. Men det är flera om budet och garderingen är given.

Tipset till Draget 8 Guli Glöd 10%, som har visat mycket bra fart och potential de dagar han får travet att stämma. Senast satt Erik Svensson bara och höll i sig över upploppet och körde på säkerhet, med sparade krafter i mål, som tvåa efter Höstbo Stig. Nu ska man prova lite lättare balans, och slår det väl ut kan det här vara ett riktigt prisvärt Drag.

Den norska gästen 9 Hongslo Gutten 6% har vunnit två av tre starter på svensk mark, men verkar ändå bli lite bortglömd av spelarna. Han är både stabil och kvick ur volten och jag säger – pass upp!

5 Manfred Viking 10% har hög galopp-procent, men har skött sig bättre på slutet och visat att han duger i klassen. Han är kvick ut och Kaj Widell vill gärna köra i ledningen.

1 Blås Undan 3% står perfekt inne i loppet och har visat bra fart i benen när aktionen stämt. Här blir det ledningen eller rygg på ledaren och med fritt spurtutrymme till slut kan det räcka långt.

15 Björs Frej 12% står tufft placerad och är överstreckad i min bok.

FAVORIT 6 Ossmann VINST PÅ 2140: 0 av 4 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 1 av 2 / Spets: 0 av 0 /

DRAGET 8 Guli Glöd VINST PÅ 2140: 6 av 34 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 4 av 26 / Spets: 0 av 0 /

V75-5

Nu görs resan till banan samma dag och Ready To Flex är Omgångens Fynd

RANKING
A: 7-9-1
B: 5-3-8-2
C: 10-11-4-6-12
D: ––

SPETS-STRID Här hittar vi flera som kan dra iväg snabbt bakom vingen. Men det blir svårt att  lura innerspåret 1 Önas Igor på täten, som följer bilen från början. 2 Bloody Valentine gör ett försök, men kommer normalt inte förbi.

LOPP-ANALYS Klass-II över 1640a. 

Ett spännande sprinterlopp för den lägsta klassen där en skräll ligger på lut.

1 Önas Igor 27% är en kvick frontrunner som har fått ett smaskigt läge bakom bilen. Senast följde han bilen i starten och tog en överlägsen spetsseger och imponerade så smått. Men det är flera som är ute i samma ärende nu och det kan kosta mer än det smakar att försvara innerspåret. Peter Untersteiner upp i sulkyn för första gången, som troligen byter sulky och kör i sin egen jänkarbike. Det är även tal om lättning i balansen.

Tipset till Omgångens Fynd 7 Ready To Flex 5%, som är en orutinerad fyraåring med bara sju starter innanför västen. Senaste starten gjordes i en uttagning till Svenskt Travderby mot kulltoppen. Ready To Flex hade dock övernattat dåligt på bortaplan och varken ätit eller druckit som han skulle och vi kan glömma den starten. Nu görs resan samma dag och han är gynnad av det troliga höga tempot i täten. Det blir rycktussar för första gången och Erik i sulkyn för andra gången.

9 Blytung Am 3% drogs med en infektion i kroppen i V75-finalen på Åby senast och kunde därför inte göra sig själv rättvisa. I ett lopp som Isor Håleryd vann. Nu är han kvitt dessa problem och rapporteras ha känts fin på 1.17/2100 i ett jobb på Romme förra veckan. Han har två kvicka startryggar och med lite klaff slutar han i segerstriden.

5 Walle West 7% galopperade i segerstriden 300 kvar i ett V75-lopp på Bergsåker senast, och har fart som räcker till seger om han sköter sig.

Det är flera om budet bakom och jag rekommenderar stor gardering.

FAVORIT 1 Önas Igor VINST PÅ 1640: 1 av 4 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 3 av 5 /

OMGÅNGENS FYND 7 Ready To Flex VINST PÅ 1640: 0 av 1 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 1 / Spets: 0 av 0 /

V75-6

Seedorf O.M.F. har en tilltalande uppgift på papperet och blir svårfångad i spets

RANKING
A: 6
B: 11-1-5
C: 10-7-4-3-9
D: 8-12-2

SPETS-STRID Voltstart där 3 Let’s Dance och 6 Seedorf O.M.F. öppnar snabbast, där den senare högst troligt sitter i ledningen efter en bit.

LOPP-ANALYS Silverdivisionen över 2640 volt. 

Ett stayerlopp för den näst högsta klassen och där vi hittar omgångens mest streckade favorit.

6 Seedorf O.M.F. 66% blandar och ger lite, men har ju visat sin höga kapacitet vid flera V75-segrar. Senast öppnade han överraskande kvickt och försvarade sitt innerspår bakom bilen. Segern skrevs till säker och intrycket var gott. Rapporterna från stall Stig H Johansson går fortsatt i dur och från springspår i volten måste både spets- och vinstchansen var mycket god. Men då han inte är helt stabil och jag inleder omgången med en mer prisvärd spik får Seedorf O.M.F. nöja sig med att bli en utgångshäst på systemet.

11 Al’s Winnermede 5% är inte långt efter favoriten rent kapacitetsmässigt, men körs av en orutinerad kusk från sämsta läget. Men skulle favoriten bort sig eller ha en dålig dag kommer han in i matchen trots läget.

1 Jetset 16% är en mycket vass spurtare som har visat absolut toppform i de senaste starterna. Senast var hon med i ett lopp på Charlottenlund där hon som vanligt avslutade vasst över upploppet fram till en säker seger. Hon skulle vara mycket gynnad om hon kunde få rygg på favoriten, men den positionen är nog upptagen.

Skrällen 5 Origo Tilly 2% har visat toppform i sina senaste starter och satt fast med mycket sparade krafter i V75 på Rättvik näst senast. Jag varnade för honom inför senast, men då hade han problem med utrustningen och fick inte aktionen att stämma. Spår fem är kanske inte det bästa, men han är bara streckad i två procent.

10 Coco De Vie 3% är gynnad av den långa distansen och går nu barfota runt om och med ett helstängt huvudlag med hål i.

FAVORIT 6 Seedorf O.M.F. VINST PÅ 2640: 4 av 6 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 11 av 21 / Spets: 7 av 7 /

SKRÄLLEN 5 Origo Tilly VINST PÅ 2640: 0 av 3 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 4 av 29 / Spets: 2 av 2 /

V75-7

Tre kapabla fyraåringar gör upp om segern i epilogen 

RANKING
A: 3-11-6
B: 2-9-8-12
C: 1-4-10
D: ––

SPETS-STRID Innerspåret 1 King Of Mine är mycket kvick bakom vingen och kör nog i spets så länge lampan lyser. Utmanas främst av 3 Palermo Broline.

LOPP-ANALYS Klass-I över 2140a. 

Vi avrundar jackpot-omgången med ett spelvänligt lopp där det mycket väl kan bli en skrällvinnare.

6 Ottens Casher 25% är en kapabel fyraåring, som har släppt till rejält i de senaste starterna. Senast noterade han 1.10 sista 800 från femte utvändigt och var inte långt ifrån att kvala in till Derbyt. Han har visat bra styrka och är nog inte golvad trots om det blir en del spår under vägen. Kenneth Haugstad kör i stället för Örjan Kihlström vilket inte är något plus.

Tipset till Draget 3 Palermo Broline 16%, som också är en kapabel fyraåring som har mött de bästa i kullen på slutet. Han är normalt stabil och kvick bakom bilen, men har i de två senaste starterna galopperat direkt. Hästen har sett lite stressad ut och det kanske blir ett lite mer passivt upplägg när bilen släpper den här gången? Troligen blir det ett nytt huvudlag.

11 Casanova Sisu 12% är en tredje fyraåring, som visat toppform mot kulltoppen på slutet. Även han gjorde ett bra lopp i en derbyuttagning senast. Han står perfekt inne i klassen och får nu Torbjörn Jansson i vagnen för första gången.

2 Get A Winner 14% visade bra styrka vid sin V75-seger näst senast. Nu ändrar man troligen till en jänkarbike.

9 Västerbo Grosbois 2% såg klart uppåt ut på barfotabalans senast, utan att få helt fritt till slut. Nu sitter Jennifer Tillman upp för första gången.

FAVORIT 6 Ottens Casher VINST PÅ 2140: 3 av 15 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 1 av 3 / Spets: 0 av 0 /

DRAGET 3 Palermo Broline VINST PÅ 2140: 4 av 12 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 2 av 3 /

EN ROLIG SPIK

V75-1: 2 Serious Try 21%

 

BÄSTA DRAGEN

V75-4: 8 Guli Glöd 10%
V75-7: 3 Palermo Broline 16%

 

Omgångens Fynd

V75-5: 7 Ready To Flex 5%

 

PRISVÄRDA SKRÄLLAR

V75-2: 12 Lottie Palema 5%
V75-3: 6 Quid Pro Quo 5%
V75-5: 7 Ready To Flex 5%
V75-6: 5 Origo Tilly 2%

 

 Förstora systemet här

v75_20160910