V75: Delad segerglädje i Svensk Uppfödningslöpning

Bythebook vann årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning.
Det gjorde Belker också.
De båda toppämnena delade på segern i det klassiska loppet.
– Det klart att man vill vinna ensam men delad glädje är dubbel glädje, sa Belkers tränare Sten O Jansson.Svensk Uppfödningslöpning är det äldsta av Sveriges tre klassiska unghästlopp, dit även Kriteriet och Derbyt räknas. Sedan 1926 har tvååringsloppet körts på Jägersro i Malmö. Men aldrig tidigare har två vinnare korats efter målgång.

– Det var väl rättvist med två så bra hästar, sa Sten O Jansson sedan hans Belker via en enastående slutstöt hunnit ikapp favoritspelade Bythebook precis på mållinjen.

Den senare hade då tågat i tredjespår i drygt 600 meterna och till synes kopplat segergrepp. Men Belker, som tvingats ut i fjärdespår i slutkurvan och vid upploppets början hade mycket långt fram till täten, hade torrt spurtkrut och de sista 150 meterna briserade han i en ursinnig spurt.

– Han gick lysande helt enkelt och så här i efterhand skulle jag nog ha tagit fjärdespår en längre bit, sa Belkers kusk Torbjörn Jansson.

Solvallakusken har vunnit Svensk Uppfödningslöpning en gång tidigare, 1996 med Gardens Mack, som också var en Sten O Jansson-produkt.

Visbytränaren har ett enastående unghästfacit med den lilla träningsrörelse han bedriver tillsammans med sin fru Ingela.

– Nu är jag jättenöjd, framför allt med Ingela. Det är hon som pysslar och sköter om, jag bara tar åt mig äran, sa Sten O Jansson skämtsamt.Tredje raka för Båth
För Bythebooks tränare Svante Båth var det tredje raka fullträffen i Svensk Uppfödningslöpning. Endast Sören Nordin och Lutfi Kolgjini toppar det med fyra raka segrar. Örjan Kihlström som skötte tömmarna bakom Bythebook vann loppet för första gången.

– Hästen gick jättebra och det var roligt att få bocka av det här loppet också, sa toppkusken, som vunnit i stort sett allt som går att vinna i Sverige.

Kilometertiden för Belker och Bythebook skrevs till 1.13,7/1 640a och loppets förstapris uppgick till 700 000 kronor. Men då båda hästarna är med i Premiechansen får deras ägare hela 1 050 000 kronor vardera!

Då Sten O Jansson och hans fru Ingela dessutom är uppfödare till sin häst belönas de också med en uppfödarpremie på 210 000 kronor. Den summan kan även Bythebooks uppfödare Thomas Johansson och Gösta Samuelsson glädja sig åt.

På V75-spelet delade sju rätt ut 6 838 kronor och för sex rätt fick man 74 kronor. Femrättspotten frös inne och går vidare till nästa vecka då en ensam jackpotvinnare kan bli 48 miljoner kronor rikare.