Månprinsen A.M. jagar fjärde raka SM

Månprinsen A.M. har vunnit Svenskt Mästerskap tre år i följd men har en bra bit upp till kallblodskungen Järvsöfaks tio inteckningar i loppet.

– Han börjar fylla platsen efter Järvsöfaks lite grand. Det är så värdefullt för oss att ha en ny fixstjärna, som dessutom är vacker som en tavla, säger kallblodsföreningen Sleipners ordförande Marita Arvidsson inför helgens SM-lopp på Bergsåker.

Gunnar Melander åkte dit med Månprinsen A.M. i Nordiskt Mästerskap för kallblod på Åland i den senaste starten för två veckor sedan. Där det blev en blytung resa i tredjespår sista varvet, på en för hästen opassande lös bana med dåligt fäste.

Dannerotränaren stryker ett streck över den insatsen, och menar att han kommer med en häst i toppform till lördagens SM-lopp på Bergsåker.

– Jag är inte orolig för formen på något sätt, säger Gunnar Melander, som inte finner någon anledning att inte se positivt på uppgiften i V75-3.

– Månprinsen A.M. och Gunnar Melander jagar sitt fjärde raka SM-

– Månprinsen A.M. och Gunnar Melander jagar sitt fjärde raka SM

Nu kör vi!

VÄDERPROGNOS

Det spås fint väder med sol och lätt molnighet under eftermiddagen och tidiga kvällen, och cirka 16 grader i luften.

Bergsåker har ett långt och rättvist upplopp, som mäter 200 m vilket är cirka 7 m längre än medel.

Inför varje omgång gör jag ett systemförslag för cirka 5 000 kr, som är anpassat för Andelsbolag – eller privat om du känner för det?

Systemet är genererat i PINRACER, som är ett effektivt reduceringsverktyg med sin plattform på webben.
Systemutskriften finner du sist i dokumentet.

– Det är aldrig för sent att ta rygg på ett vinnande lag 😉

V75-1

Det är många om budet – Men Alfa Light kan bli svårfångad i spets

RANKING
A: 6-2-7
B: 1-9-10-11-12
C: 8-3-4-5
D: ––

SPETS-STRID Voltstart och flera jämnsnabba hästar gör upp om ledningen. Min känsla säger att 6 Alfa Light med Björn Goop i sulkyn ska ha en god chans att komma först ner till sargen och ta hand om taktpinnen.

LOPP-ANALYS Klass-I över 2640 volt. 

Omgången inleds med ett öppet och spelvänligt stayerlopp där det behövs en hel del streck innan man känner sig nöjd.

1 Digital Yankee 23% har visat toppform under hela sommaren, och sin senaste andraplats bakom derbyaktuelle Isor Håleryd var riktigt positiv. Nu går han upp i klass och står hårt inne på pengarna och ska prova lång distans för första gången, vilket kan bli tufft. Han har bara haft framspår i voltstart en gång och togs då försiktigt den första biten, och det är svårbedömt hur fort han kommer iväg från sitt innerspår. Bara en av flera, och överstreckad i min bok.

Tipset till loppets troliga ledare 6 Alfa Light 20%, trots att han är lite väl mycket streckad. Han har visat jämn och fin form utan att få vinna på slutet, men med Björn Goop i sulkyn för första gången kan ekipaget mycket väl leda från start till mål. Den långa distansen känns som en fördel!

Loppets Drag 2 Part Nan Angelen 8% har tävlat på topp i de senaste starterna och framförallt visat prov på bra styrka – som kan visa sig vara avgörande när det drar ihop sig till upploppsstrid. Han är lite trevande den första biten, men dödens brukar vara ledigt efter en bit och jag tror på ett offensivt upplägg.

7 Coolwater In 9% är under utveckling och har visat finfin styrka i de senaste starterna. Näst senast noterade 1.12,5 sista varvet från andra utvändigt och såg riktigt morsk ut. Men senast gick han utan skor och blev hovöm halvvarvet kvar och rullade över i galopp. Nu sitter skorna på igen, och en insats som näst senast att vänta.

Det är många om budet bakom och hela B-gruppen känns given på lappen för att man ska känna sig nöjd.

FAVORIT 1 Digital Yankee VINST PÅ 2640: 0 av 0 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 2 / Spets: 1 av 1 /

DRAGET 2 Part Nan Angelen VINST PÅ 2640: 4 av 22 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 3 av 14 / Spets: 3 av 5 /

V75-2

Snackhästen Le Miracle får vandra den tunga vägen om det ska bli seger

RANKING
A: 10-1-4
B: 6-9-3
C: 2-12-8
D: 5-7-11

SPETS-STRID Här står striden mellan stall Robert Berghs två hästar 1 Digital Control och 4 Picasso Sama. Troligt att Robert släpper och därmed får spets och rygg på ledaren för sin två springare.

LOPP-ANALYS Bronsdivisionen över 2140a. 

Favoriten startar från ett bakspår och måste göra ett topplopp om han ska vinna den tunga vägen utvändigt ledaren.

Snackhästen 10 Le Miracle 46% gjorde senast sin första start efter en halsinfektion och kördes kanske därför lite mer passivt än vanligt. Men hans spurt över upploppet från tredje utvändigt var ändå sisuladdad, och Erik var nog lite överraskad att ledaren hittade nya krafter över upploppet. Klockan stannade på 1.10,5 sista 800. Le Miracle har tagit det loppet på ett bra sätt och är normalt snäppet bättre till denna start. Men det krävs en bra insats och troligen ett lopp utvändigt ledaren för att ro hem segern. Men det är han kapabel till.

1 Digital Control 11% kom senast tillbaka efter ett kortare uppehåll och såg fin ut innan tävlingarna. I loppet tog han hand om ledningen och fick bestämma tempot efter behag, men trots det vek han ihop sig när upploppet nalkades. Förklaringen var att han hade rest och övernattat dåligt. Nu övernattar hästen i Roberts gamla stall i Sundsvall och förhoppningsvis fungerade det bättre nu. Han är kvick från start och normalt spetsfavorit, men med en kvick stallkamrat utvändigt kanske Robert nöjer sig med rygg på ledaren?

4 Picasso Sama 12% kom senast tillbaka efter tre månaders frånvaro. Han galopperade direkt när bilen släppte, men reparerade full godkänt till en tredjeplats. Men han var mycket entömd under vägen och över upploppet och knappt körbar, vilket självklart drog ner intrycket. Kanske skulle han må bra av en huvudstång för att springa lite rakare. Han är kvick bakom bilen och har vunnit 4 av 5 i ledningen och det blir troligen ett offensivt upplägg.

Här hittar vi också Omgångens Fynd 6 Serious Try 3%, som kan allt de dagar han får det att stämma. I fjol slogs han mot kulltoppen när han kvalade in till Derbyt, och även om han inte blommat ut till den hästen man trodde, är det värt att notera. Han är kvick bakom bilen för att skaffa sig position och med lite klaff blir jag inte förvånad om han skräller.

FAVORIT 10 Le Miracle VINST PÅ 2140: 6 av 8 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 4 av 7 / Spets: 4 av 5 /

SKRÄLLEN 6 Serious Try VINST PÅ 2140: 6 av 19 / Bana: 2 av 9 / Kusk: 8 av 26 / Spets: 3 av 5 /

V75-3

Ingen rök utan eld – Odin Tabac kan vinna flera vägar – En Rolig Spik

RANKING
A: 4-5
B: 1-2
C: 11-7-3
D: 12-8-6-9-10

SPETS-STRID Här öppnar 2 Mel Odin och 4 Odin Tabac snabbast och gör upp om ledningen. Men jag tror att Odin Tabac ganska omgående sitter i ledningen, och sedan får vi se hu Jörgen lägger upp taktiken?

LOPP-ANALYS Svenskt Mästerskap för kallblod över 2640a. 

SM för kallblod där vi hittar omgången mest streckade favorit. Han var dock tveksam senast och ingen rök utan eld, som ordspråket säger.

5 Månprinsen A.M. 79% har vunnit det här loppet tre år i rad och blir gigantisk streckfavorit. Det här blir för övrigt första gången som V75-spelarna får se hästen tävla, sedan han vann det här loppet i fjol. Näst senast tog han över taktpinnen 1300 kvar och gick undan till en säker seger och såg fin ut. Senast var han ute i Nordisk Mästerskap på Åland. Attacken sattes in 1500 kvar innan han smet ner i andrapar utvändigt 1300 kvar. Varvet kvar gick han åter till anfall och fick sedan bida sin tid i tredjespår utan att det bet speciellt bra. Månprinsen höll mest farten över upploppet och fick gå sig riktigt tom för en gångs skull. Och man vet inte hur det slår till den här starten, som kommer lite tätare än normalt. Månprinsen har varit igång och tävlat sedan januari och det är inte konstigt om hästen är lite sliten och inte i absolut toppform. Ingen rök utan eld! Som megafavorit, och rent speltekniskt, tar jag chansen och rekommenderar en annan som singelstreck.

4 Odin Tabac 8% tillhör eliten bland kallbloden när han tävlar på fyra friska ben, och det gjorde han när han tog skalpen på Tekno Odin och C0. i två raka segrar i våras. Senast var han med i Elitkampen på Solvalla och fick ett stentufft lopp utvändigt ledaren under slutrundan innan han fick lite stumma ben mitt på upploppet. Han var ursäktad, om man säger så. Nu kommer han tillbaks efter tre månaders frånvaro efter en lättare operation och rapporteras träna riktigt starkt inför sin comeback. Odin Tabac är mycket kvick i benen, men det troliga är att han släpper spets till Månprinsen, om han kommer i tid? Men med lucka till slut tror jag på en hygglig vinstchans för Odin Tabac, som också blir min Roliga Spik i omgången. 😉

FAVORIT 5 Månprinsen A.M. VINST PÅ 2640: 5 av 6 / Bana: 6 av 9 / Kusk: 43 av 68 / Spets: 5 av 5 /

EN ROLIG SPIK 4 Odin Tabac VINST PÅ 2640: 0 av 2 / Bana: 8 av 18 / Kusk: 2 av 4 / Spets: 5 av 10 /

V75-4

Mycket öppet och streckkrävande lärlingslopp där en skräll ligger på lut

RANKING
A: ––
B: 5-8-1-13-11-6
C: 9-7-2-3-4-10
D: 12-14

SPETS-STRID Voltstart och lärlingar gör det svårbedömt. Det är flera som kan öppna bättre än medel. 2 Faith Hill, 3 Gaia Sund, 4 Rondine D’Asolo och 6 Joy Ribb har alla visat att de kan öppna kvickt när de sköter sig. Svårbedömt, men måste jag säga någon blir det Joy Ribb.

LOPP-ANALYS Ett lärlingslopp över 2140 volt. 

Lars Lindbergs Minne för lärlingar med hela 250 000 kr i segerpremie. Det här är omgångens mest öppna lopp där en skräll ligger på lut.

1 Backorder 25% imponerade stort i tre raka segrar under sommaren och verkade vara någonting utöver det vanliga. Senast kördes hon fram utvändigt ledaren varvet kvar och kopplade segergreppet in på upploppet, men blev utkontrad den sista biten in mot mål. Hon gick med en murphybländare på vänster sida och tränare Timo Nurmos säger att hästen kanske inte såg den invändigt. Backorder har aldrig haft framspår i voltstart och det är ett stort frågetecken hur hon tar sig iväg i volten. Formtoppade Kevin Oscarsson sitter upp i sulkyn för första gången.

Tipsnicken till 5 Withma 17%, som har fått ett formhöjande lopp i kroppen efter ett par månaders frånvaro. Hon fick då ett snällt lopp efter sargen och såg riktigt spänstig ut när hon letade lucka över upploppet med mycket sparade krafter. Spår fem i volten är dock inte det bästa, och därför blir det nu en vanlig vagn istället för biken. Oskar J Andersson gör sällan några fel och har vunnit det här loppet de två senaste åren.

8 Part Two 9% trodde jag en hel del på inför sin senaste start på Solvalla, och trots att hon noterade 1.11,5 sista varvet var hon chanslös att blanda sig i segerstriden. Det var inte det där riktiga bettet i steget och hon kan bättre än så. Nu är det aviserat med barfota fram och tåskor bak, vilket kan vara skillnaden mellan förlust och seger. Hon har dock en svårbedömd startrygg och måste ha lite klaff för att det ska räcka hela vägen.

Bästa hästen 13 Windy Ways 18% startar med 20 meters tillägg och har en tuff uppgift på papperet. Nu byter man ut biken till en vanlig vagn, och utan strul under slutrundan ställer hon en fråga om segern över upploppet.

Skrällen 11 Callela Colibri 1% hittade toppformen i Finland och har gjort några riktigt bra lopp på slutet. På Solvalla senast fick hon aldrig fritt från fjärde invändigt och gick i mål med en hel del sparade krafter.

6 Joy Ribb 2% har svårbedömd dagsform efter några månaders frånvaro, men hon är normalt kvick ur volten och läget borgar för en bra position i den främre träffen.

FAVORIT 1 Backorder VINST PÅ 2140: 9 av 14 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 7 av 8 /

SKRÄLLEN 11 Callela Colibri VINST PÅ 2140: 0 av 14 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 1 av 4 /

V75-5

Island Life är nära toppformen – Spetsstriden blir troligen avgörande

RANKING
A: 2
B: 6-11-10
C: 3-7-12-4-9-8
D: ––

SPETS-STRID Här blir det tuff laddning från 2 Island Life och 6 Castle Rose, som båda vill till ledningen. Startrusningen kan kosta mer än den smakar, men det är lite fördel för innerspåret Island Life.

LOPP-ANALYS Klass-II över 2140a. 

Den lägsta klassen håller ojämn kvalitet och har presenterats bättre. Spetsstriden kan bli avgörande för loppets utgång.

2 Island Life 28% har visat bra potential för klassen och senaste segern i fjol utan skor på hovarna lovade mera. Nu har han fått tre nyttiga lopp i kroppen efter en längre frånvaro och det känns som toppformen inte är så långt borta. Nu blir det barfota runt om – Erik Adielsson i sulkyn och full fart när bilen släpper. Lyckas Erik försvara innerspåret är troligen loppet över, men han kommer bli tufft utmanad den första biten.

6 Castle Rose 14% har ett nyttigt lopp i kroppen och står perfekt inne i klassen på pengarna. Senast tog han över ledningen efter ett halvvarv och borde avgått med segern för att få fullt godkänt. Men vid seger hade han inte fått starta här. Ove A Lindqvist åter ovanligt optimistisk, som säger att det blir tuff laddning mot täten och bra vinstchans om de är först ner till sargen.

Starke 11 M.T.Kingsize 21% kom senast tillbaka efter fyra månaders frånvaro och gjorde sin första start som valack. Han noterade 1.13 sista varvet i tredjespår och får klart godkänt för sin insats. Han har tagit det loppet på ett bra sätt och kör de på sig i täten biter hans tunga spurt bra över upploppet.

Skrällen 10 Etosha Boko 5% satt fast med sparade krafter näst senast och såg fin ut. Nu är det aviserat med barfota runt om och han rensar styggt i kuponghögen vid en eventuell seger. Se upp!

FAVORIT 2 Island Life VINST PÅ 2140: 4 av 11 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 1 av 2 / Spets: 1 av 1 /

SKRÄLLEN 10 Etosha Boko VINST PÅ 2140: 3 av 8 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 3 av 8 / Spets: 3 av 3 /

V75-6

Nuncio försvarar sitt innerspår och leder hela vägen – En Trolig Spik

RANKING
A: 1
B: 2-3-9
C: 4-7-10-6-5-8
D: ––

SPETS-STRID Innerspåret 1 Nuncio har aldrig tryckts av rejält från början och jag tror att han ganska enkelt försvarar sitt innerspår och sitter i ledningen. Utifrån är 6 Oasis Bi den som är kvickast och skulle kunna ställa till det.

LOPP-ANALYS Gulddivisionen över 2140a. 

Sundsvall Open Trot för den högsta klassen där vi får se en av världens bästa hästar visa upp sig.

1 Nuncio 75% radar upp topprestationer och verkar aldrig ha en dålig dag. Vilket hans resultat med 39 segrar på 49 starter, och dessutom aldrig sämre än trea understryker! I Jubileumspokalen senast fick han ett behagligt lopp i andrapar utvändigt för ovanlighetens skull och han vann joggandes när attacken sattes in på upploppet. Nu har han dragit ett innerspår bakom bilen vilket kanske skulle kunna innebära problem. Men Nuncio har aldrig tryckts av från start och kan öppna mycket bättre än visat. Nu sätter man på bakskorna, vilket han normalt brukar gå med och inte är så stor skillnad. Spets från start till mål och en ny rund miljon kr in på segerkontot är att vänta. En Trolig Spik.

FAVORIT 1 Nuncio VINST PÅ 2140: 6 av 7 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 3 av 4 / Spets: 7 av 8 /

SKRÄLLEN 3 Call Me Keeper VINST PÅ 2140: 12 av 20 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 2 av 2 /

V75-7

Här blir det full fart från start till mål – Får Special Promise luckan till slut?

RANKING
A: 4-2-8
B: 1-7-10
C: 5-6-11-9-12
D: 3

SPETS-STRID Här är 2 Special Promise kvickast ner till sargen, och som högst troligt överlåter ledningen till 4 Michelangelo Ås efter en bit. Det är flera som kan öppna raskt utifrån, men kommer inte förbi.

LOPP-ANALYS Silverdivisionen över 1640a. 

Ett rivigt sprinterlopp för den näst högsta klassen avrundar omgången där det kommer bli full fart från start till mål när bilen släpper.

4 Michelangelo Ås 39% såg fin ut i comebacken efter fyra månaders frånvaro senast, när han ledde Legends Lopp på Solvalla med självaste Stig H Johansson i vagnen. Hästen rapporteras träna perfekt efter det och från det här fina läget är självklart siktet inställt på ledningen från start till mål igen. Jag tror att Michelangelo kan sänka sitt rekord med ett par sekunder till en låg 1.11-tid och blir därmed också en tuff nöt att knäcka för konkurrenterna.

Draget 2 Special Promise 8% är dock en tuff finsktränad utmanare, som är mycket vass när han får spara speeden fram till upploppet. Det fick han den 29/6 på Solvalla och får han luckan i rygg på favoriten in på upploppet kan det mycket väl räcka till seger. Nu är det aviserat med racerbalans, barfota runt om och en jänkarbike!

Den nyblivne världsrekordhållaren 8 Tobin Kronos 19% har imponerat stort på slutet och är på väg att utvecklas till en elithäst. Senast spetsade han runt om och noterade det nya världsrekordet 1.12,1/2140 volt. Från spår åtta bakom bilen blir det inte lika lätt och vingelrisken i spåren genom första sväng är överhängande.

Den här trion höjer sig lite, även om 1 Seedorf O.M.F. 14% visade bra kapacitet vid seger utan skor på hovarna för första gången näst senast. Det blir samma balans igen.

FAVORIT 4 Michelangelo Ås VINST PÅ 1640: 2 av 3 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 4 av 8 / Spets: 5 av 8 /

DRAGET 2 Special Promise VINST PÅ 1640: 8 av 16 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 1 av 2 / Spets: 1 av 5 /

EN TROLIG SPIK

V75-6: 1 Nuncio 75%

EN ROLIG SPIK

V75-3: 4 Odin Tabac 8%

 

BÄSTA DRAGEN

V75-1: 2 Part Nan Angelen 8%
V75-7: 2 Special Promise 8%

 

Omgångens Fynd

V75-2: 6 Serious Try 3%

 

PRISVÄRDA SKRÄLLAR

V75-2: 6 Serious Try 3%
V75-4: 11 Callela Colibri 1%
V75-5: 10 Etosha Boko 5%

 

Förstora systemet här

V75_20160827