Aby_Stora_13_8

Propulsion – vs – Un Mec d’Héripré

På lördag är det dags för Åbytravets största dag där det både vankas V75-finaler och Åby Stora Pris.

Det är givetvis det senare som är russinet i kakan där vinnaren av det klassiska loppet kan kvittera ut hela 2 miljoner kr, om han vinner båda heaten, V75-1 och V75-5.

– Propulsion och Örjan Kihlström efter segern i Hugo Åbergs Memorial

– Propulsion och Örjan Kihlström efter segern i Hugo Åbergs

Det är upplagt för en tuff match mellan de två kombattanterna Propulsion och Un Mec d’Héripré, där det mycket väl kan bli ett skiljeheat om slutsegern, om de vinner var sitt heat.

Propulsion har radat upp storsegrar under sommaren, med vinster i Finlandia Ajo, Norrbottens Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial.

Den fransktränade gästen Un Mec d’Héripré slutade trea i Elitloppet och tog senast en knapp men säker seger utvändigt ledaren i Mikkeli i Finland, och kommer bjuda på stentufft motstånd.

– Un Mec d’Héripré segrade på 1.10.0/1609a i franska Argentan

– Un Mec d’Héripré segrar på 1.10.0/1609a i franska Argentan

Aby_Stora_13_8

Nu kör vi!

VÄDERPROGNOS

Det spås tyvärr ostadigt väder med åska och regn under eftermiddagen, men lite svårbedömt hur det kommer påverka banunderlaget. Normalt blir Åbys bana hård vid nederbörd, vilket missgynnar hästar som går utan skor.

Åbys upplopp mäter bara 187 m och är cirka 10 m kortare än medel.
Det är dubbla open stretch över upploppet, där det brukar komma hästar från alla håll.

Inför varje omgång gör jag ett systemförslag för cirka 5 000 kr, som är anpassat för Andelsbolag – eller privat om du känner för det?

Systemet är genererat i PINRACER, som är ett effektivt reduceringsverktyg med sin plattform på webben.
Systemutskriften finner du sist i dokumentet.

– Det är aldrig för sent att ta rygg på ett vinnande lag 😉

Romme
17 – december

V75-1

Spetsstriden blir troligen avgörande för loppets utgång

RANKING
A: 2-3
B: 1
C: 4-5-7-8
D: ––

SPETS-STRID De två innersta spåren 1 Tycoon Conway Hall och 2 Un Mec d’héripré öppnar kvickt och går normalt inte att ta en längd på. Högst troligt sitter Un Mec d’héripré i ledningen efter 250 körda, men Thomas Uhrberg hotar med ett offensivt upplägg och vi får se hur det blir när bilen släpper fältet.

LOPP-ANALYS Heat A – Åby Stora Pris över 1640a. 

Första heatet till Åby Stora Pris. Trots ett litet fält är det mycket taktik och rävspel med i bilden.

Den franske gästen 2 Un Mec d’Héripré 37% känner vi väl till sedan tidigare och hans tredjeplats från spets i Elitloppet var det senaste framträdandet på svensk mark. Efter det har han tagit två raka segrar där den senaste togs på Mikkeli i Finland, efter ett lopp utvändigt ledaren. Tränare Fabrice Souloy har siktat på det här loppet en tid och är nöjd med sin springare i träningen och vi kan förvänta oss en häst helt på topp. Det troliga är att han sitter i spets efter 300 körda, men Thomas Uhrberg bakom Tycoon Conway Hall har hotat med att köra i spets så länge lampan lyser, men vi får se hur det blir i allvarets stund. Un Mec d’Héripré vann både ett av försöken utvändigt ledaren till Elitloppet och även sin senaste start i Mikkeli och det är ingen katastrof om han inte kommer till ledningen.

Men det är klart att det skulle gynna 3 Propulsion 35% om det blir tuff körning om taktpinnen det första halvvarvet. Den femårige hingsten har sett allt bättre ut efter sina tre storloppsvinster i sommar och tränare Daniel Redén låter minst sagt nöjd med sin springare i träningsjobben efter den senaste segern i Hugo Åbergs Memorial. Det kan bli så att han sitter i andrapar utvändigt och avgår med segern, och det känns säkrast att dubbla A-gruppen med honom.

Skrällen 1 Tycoon Conway Hall 7% höll farten mycket starkt från ledningen i Årjängs Stora Sprinterlopp, som tvåa efter Nuncio, näst senast. Senast var han inte lika vass, som oplacerad i bakom Propulsion i Hugo Åbergs, även om det var svårt att ta in några längder när segertiden skrevs till 1.08,9/1609a. Nu blir det spets eller rygg på ledaren, men från båda positionerna har han skrällchans. Thomas Uhrberg sitter upp i sulkyn, vilket känns som en fördel.

FAVORIT 2Un Mec d’héripré VINST PÅ 1640: 1 av 3 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 0 av 1 /

SKRÄLLEN 1 Tycoon Conway Hall VINST PÅ 1640: 3 av 13 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 1 av 4 / Spets: 2 av 4 /

V75-2

Isor Håleryd ser ut som en undantagshäst och har större mål i sikte

RANKING
A: 6
B: 2-4-10
C: 3-12-1-8-9
D: 5-7-11

SPETS-STRID Här öppnar 2 Palermo Broline snabbt och körs offensivt mot ledningen. Utifrån öppnar 4 Digital Yankee, 7 Crosby och 8 Raja Ribb bäst och gör upp om taktpinnen, om Palermo Broline galopperar.

LOPP-ANALYS Klass-II final över 2140a. 

En final för den lägsta klassen där vi har en stark favorit, som normalt blir svårtuggad, men det är orutinerade hästar och bakom favoriten är det mycket jämnt och streckkrävande.

6 Isor Håleryd 58% är ett riktigt råämne som det stinker klass om från sidan, och Peter Untersteiner snålar inte med lovorden om sin fyraåriga hingst. I V75 senast kördes han fram utvändigt ledaren varvet kvar och kopplade ett säkert segergrepp i början på upploppet. Klockan stannade på 1.12 sista 1200 vilket lovar gott inför framtiden. Och faktum är att han inte är så långt efter kulltoppen, även om kullettan Readly Express är lite bättre än övriga för dagen. Träningsjobben går fortsatt i dur och till den här starten ska man lätta hästen i frambalansen och dra av bakskorna för första gången, vilket normalt betyder en extra växel. Efter den här starten siktar man på derbykvalen på Jägersro om elva dagar. En svårslagen favorit om han sköter sig.

Bakom är det mycket streckkrävande och jämnt! Den troliga ledaren 2 Palermo Broline 14% är kvick benen och provar nog att följa upp sin senaste spetsseger men en dacapo. Nu blir det troligen en jänkarvagn.

4 Digital Yankee 7% var närmast sörjande, som tvåa, i samma lopp senast. Han fick då vandra den tunga vägen utvändigt om vinnaren, men kanske kan skrälla om han får ett mer behagligt rygglopp den är gången. Det är aviserat med jänkarbike nu.

Skrällen 10 Fighting Joe 1% har nio andraplatser och har haft lite svårt att sätta nosen först. Men nu blir det barfota runt om och en jänkarbike för första gången, och som streckad till endast 1 procent känns han given vid gardering.

FAVORIT 6 Isor Håleryd VINST PÅ 2140: 3 av 6 / Bana: 1 av 1 / Kusk: 2 av 4 / Spets: 0 av 0 /

SKRÄLLEN 10 Fighting Joe VINST PÅ 2140: 1 av 13 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 1 av 19 / Spets: 0 av 0 /

V75-3

När två träter vinner en tredje – Emmett Brown är prisvärd som Skrälldrag

RANKING
A: 2-11
B: 7-6-1-9
C: 5-10-3-12
D: 4-8

SPETS-STRID Här hittar vi flera som kan lägga iväg kvickt och det är inte helt självklart. 1 Hero Sjöhammar provar att försvara sitt innerspår, men utmanas allvarligt av kvicka 3 Only One Winner den första biten – Svårbedömt. 2 Takethem och 6 Emmett Brown laddas utifrån och hoppas får överta ledningen.

LOPP-ANALYS Silverdivisionen final över 2140a. 

Ett spännande och spelvänligt lopp för den näst högsta klassen där positionerna i loppet kommer bli extra värdefulla.

Den dansktränade gästen 2 Takethem 43% har radat upp kanonprestationer på svensk mark och visat att han är en häst som kan gå hela vägen upp i eliten framöver. Näst senast kämpade han som en tiger utvändigt ledaren när han endast blev snuvad av Nadal Broline, som liftat med i ryggen. Senast tog en en rutinseger från ledningen och såg fortsatt formstark ut. Nu har han inte startat på en månad, men tränare Sten Juul låter fortsatt nöjd med hästens form. Takethem kan troligen inte var med i den absoluta startrusningen när bilen släpper, men körs troligen offensivt efter en bit och ställer en fråga om taktpinnen. Får han överta ledningen utan att det kostar för mycket blir han mycket svårslagen. Men det kan bli svar och jag väljer därför att gardera.

11 Nadal Broline 21% är trots ett knepigt bakspår förste utmanare. Det här är en klasshäst som vid ett flertal tillfällen visat att han bara är på genomresa innan han mäter musklerna mot den yppersta eliten. Senast fick han ett tufft lopp utvändigt ledaren och föll verkligen med flaggan i topp när klockan stannade på 1.10,5 sista varvet. Tränare Reijo Liljendahl var ändå inte helt nöjd med sin springare, som menar att hästen kan lite bättre än så. Nu blir det troligen barfota runt om och Reijo låter ovanligt optimistisk, trots det knepiga utgångsläget.

7 Seedorf O.M.F. 6% var den som tog skalpen på Nadal Broline senast. Det var första gången Seedorf gick utan skor på alla fyra hovarna och det är aviserat med samma balans igen. Det är lite vingelrisk från spåret, men ramlar han bara ner i en hygglig position slutar han i segerstriden igen.

Stallkamraten och Skrällen 6 Emmett Brown 1% har också visat toppform på slutet. Han har dock inte haft någon glid med positionerna under vägen och med lite klaff nu kan han skrälla till en låg streckprocent. Johan Untersteiner sitter upp i sulkyn för första gången.

FAVORIT 2 Takethem VINST PÅ 2140: 4 av 10 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 1 av 3 / Spets: 3 av 4 /

SKRÄLLEN 6 Emmett Brown VINST PÅ 2140: 6 av 20 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 0 av 0 / Spets: 6 av 11 /

V75-4

Please Mr Please behöver inte be om lov för att bli Omgångens Fynd

RANKING
A: 8-3-10
B: 6-2-7-5-9-4
C: 12-11
D: 1

SPETS-STRID 2 Kalle Kalas är mycket snabb bakom bilen och klar spetsfavorit, men över full distans blir jag inte förvånad om Erik släpper. 5 Pampalo, 6 Gucci Degato och 7 Västerbo Exact laddas utifrån, men det är svårbedömt vem som är först framme för att överta?

LOPP-ANALYS Klass-I final över 2140a. 

Ett öppet lopp för den näst lägsta klassen där det krävs en del streck innan man känner sig nöjd.

2 Kalle Kalas 22% är knapp streckfavorit i skrivandets stund, men förtroendet från spelarna kommer nog att sjunka ju närmare start vi kommer. Hästen har hur som helt gjort det riktigt bra i tre raka V75-starter, med en andraplats i finalen näst senast. Kalle är nog allra effektivast över kort distans, men han är kvick ut och från rygg ledaren och open stretch kan det ändå räcka till seger. Men är ändå en favorit i fara och bara en av flera.

Tipsnicken till Omgångens Fynd 8 Please Mr Please 6%, som har visat prov på mycket bra kapacitet för klassen. Näst senast tog han en säker spetsseger efter 1.10,5 sista 800, på ett finfint sätt. Senast tappade han mycket mark felfri från sitt femtespår i volten och även vid en galopp i kön 1200 kvar. Trots det kom han tillbaka i vida spår sista varvet och slog sig fram till en andraplats, vilket var en femstjärnig prestation! Nu är det bilstart och trots ett spår längst ut på vingen och vingelrisk tror jag han har en god vinstchans. Han går med jänkarbike den här gången och är mycket prisvärd på strecken!

3 M.T.Joinville 16% har också visat prov på bra kapacitet för klassen i tre raka V75-starter, trots att det inte blivit någon seger. Senast kördes han fram utvändigt ledaren varvet kvar och gav sig högst motvilligt den sista biten in mot mål. Skulle han lyckas sno åt sig ledningen kan han vara hästen att slå i loppet. Nu är det aviserat med barfota fram och ryckhuva för första gången, vilket borde betyda en extraväxel.

10 Sloppy Joe 19% var en snackhäst och lovade mycket som treåring, men drog på sig en skada och hade inte startat på ett helt år inför näst senast. Han tog det loppet på ett perfekt sätt och imponerade så smått när han åkte runt fältet från fjärde utvändigt i V75 senast och tog en säker seger. Allt rapporteras vara fortsatt bra efter det och nu förstärker Örjan Kihlström i sulkyn.

Det är många om budet bakom om du garderar vidare.

FAVORIT 2 Kalle Kalas VINST PÅ 2140: 4 av 14 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 3 av 4 / Spets: 6 av 9 /

OMGÅNGENS FYND 8 Please Mr Please VINST PÅ 2140: 2 av 13 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 0 av 2 / Spets: 2 av 2 /

V75-5

Nu vänder vi på startlistan och ser ett nytt loppscenario

RANKING
A: 6-4
B: 1-7-2
C: 5-8
D: ––

SPETS-STRID Tuff laddning att vänta mellan de tre innersta spåren 1 Food Money, 2 Västerbo Highflyer och 4 Mosaique Face, där de två först nämnda troligen vill ha rygg på Mosaique face, varför det kan bli en utdragen körning innan fältet formerat sig. 6 Propulsion synar dödens i ett tidigt skede.

LOPP-ANALYS Heat B – Åby Stora Pris över 1640a. 

I det andra heatet till Åby Stora Pris har vi vänt på startlistan så att den med spår åtta i det första heatet nu har fått spår ett. Det är lite svårbedömt, med tanke på att vi inte vet hur det gått i heat A.

6 Propulsion 49% är spelad till klar favorit och det kanske hade varit motiverat om B.B.S.Sugarlight hade startat, som hade gjort att tempot var högt uppskruvat i täten från start till mål. Propulsion kliver troligen fram utvändigt ledaren så fort startrusning lagt sig och hoppas kunna avgöra den tunga vägen. Men det är som sagt svårbedömt och jag väljer att gardera.

4 Mosaique Face 14% är klart gynnad av strykningen och den troliga ledaren i loppet efter en bit. Senast gjorde han ett mycket tappert lopp från spets i Hugo Åbergs innan han blev snuvad av Propulsion den sista biten. Adrian Kolgjini är nog extra revanschsugen och tar emot favoriten med varma servetter så länge lampan lyser. I det första heatet var det aviserat med skor, men nu blir det barfota runt om och full racerutrustning!

Skrällen 1 Food Money 5% gick med skor och skulle köras passivt i första heatet, men nu blir det troligen barfota runt om för andra gången i karriären, och ett perfekt lopp i den främre träffen.

Har 7 Un Mec d’Héripré 16% vunnit det första heatet har han nu chansen att avgöra i två raka. Andrapar utvändigt kanske är ledigt? Men som ni hör är det mycket svårbedömt och många spekulationer om taktik och balanser.

FAVORIT 6 Propulsion VINST PÅ 1640: 2 av 4 / Bana: 0 av 0 / Kusk: 6 av 7 / Spets: 2 av 2 /

SKRÄLLEN 1 Food Money VINST PÅ 1640: 5 av 14 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 5 av 13 / Spets: 7 av 12 /

V75-6

Cab Hornline tränar riktigt starkt och provas med ett helstängt huvudlag

RANKING
A: 6-9-1
B: 3-5-11
C: 2-8-12
D: 4-7-10

SPETS-STRID 1 Furious Francis är normalt mycket kvick i benen den första biten och svår att ta en längd på, men han är inte helt stabil och galopperade näst senast från ett identiskt läge. 5 In Vain Sund och 6 Cab Hornline är kvickast utifrån och körs offensivt när bilen släpper. 

LOPP-ANALYS Bronsdivisionen final över 2140a. 

Här hittar vi troligen omgångens mest öppna lopp på förhand. Spetsstriden kan bli extra avgörande för loppets utgång.

9 Bravo Navarone 23% gjorde ett heroiskt lopp när han gick barfota runt om för första gången och krossade allt motstånd utvändigt ledaren i V75 finalen på Solvalla 28/5. Efter det har han tagit två rutinsegrar från ledningen, som kanske inte har imponerat lika mycket. Nu har man siktat hit ett par veckor och nu åker skorna av för andra gången i karriären. Erik Adielsson har ett knepigt beslut att ta om han ska chansa och rygga kvicka Furious Francis eller Danne Edel och få en position längre ner i fältet. Hur som helst blir han inte lätt att stå emot om han är i närheten av vad han presterade i finalen på Solvalla.

Tipset lite på chans till Draget 6 Cab Hornline 6%, som är under kraftig utveckling. Senast tog han en komfortabel spetsseger som lovade mer. Efter det har hästen känns riktigt taggad i träningsjobben och nu är det aviserat med ett helstängt huvudlag. Lyckas han sno åt sig ledningen kan det räcka hela vägen.

Den trolige ledaren 1 Furious Frances 20% är kvick bakom bilen, men galopperade från ett identiskt utgångsläge näst senast och är inget att lita på. Från spets eller rygg på ledaren flyger han lågt över upploppet och utmanar om segern.

Jag nämner också 3 Stay Alert 6%, som var ett stallskrik på Rättvik senast. Då gick han barfota runt om och med ett helstängt huvudlag för första gången. Det blir samma nu, men nu sätter man även på en jänkarbike!

5 In Vain Sund 8% gjorde två mycket bra lopp i försök och final i Sprintermästaren, som fyra efter Uncle Lasse, och får många anhängare. Senast galopperade han omotiverat i tredje invändigt 700 kvar, och det kanske är så att de två tuffa loppen på Halmstad satte sina spår? In Vain Sund blir lite av ett stallskrik idag, men det köper jag inte med tanke på  omständigheterna.

FAVORIT 9 Bravo Navarone VINST PÅ 2140: 6 av 9 / Bana: 2 av 2 / Kusk: 4 av 5 / Spets: 5 av 6 /

DRAGET 6 Cab Hornline VINST PÅ 2140: 6 av 29 / Bana: 0 av 1 / Kusk: 3 av 7 / Spets: 4 av 6 /

V75-7

Jag avrundar omgången med en Rolig Spik

RANKING
A: 4-8
B: 7-2-1-11
C: 3-12-9
D: 10-6

SPETS-STRID Här är det aviserat med ett offensivt upplägg av 4 Dante Boko, som har visat att han kan lägga iväg riktigt snabbt och är den troliga ledaren. 8 Sauveur körs troligen offensivt och ställer en fråga om taktpinnen efter en bit?

LOPP-ANALYS Lyon Gran Prix över 3140a.

Ett stayerlopp över tre varv, som håller ojämn klass, där vi även hittar omgångens mest streckade favorit.

8 Sauveur 62% har skämt bort oss under hela året och radat upp topprestationer mot högsta eliten. Utan prut är han bästa hästen i fältet, men han har varit borta en månad och har ingen dokumenterad dagsform, även om träningsrapporterna går i dur från Åke Linblom. I de två senaste starterna har han tävlat barfota runt om och det är aviserat med samma balans igen. Senast blev han hängande i tredjespår innan han kom ner utvändigt ledaren efter ett halvvarv, men trots det avgjorde han till seger. En grym insats! Det är mycket möjligt att han gör något liknande nu, men han känns lite för mycket streckad, och med tanke på att siktet är inställt mot SM lite senare i höst kanske inte formen är vässad till hundra procent idag?

Jag tar en rå chans och rekommenderar 4 Dante Boko 10% som en Rolig Spik! Han imponerade vid sin seger i Sweden Cup under Elitloppshelgen och visade fortsatt mycket bra form vid sin starka spurt, som fyra, i Hugo Åbergs Memorial senast. Han har visserligen inte segrat över lång distans efter två starter på svensk mark, men har vunnit från ledningen över 2 700 m på Vincennes, som inte många klarar av och är ett riktig styrkebesked. Lutfi Kolgjini låter mycket nöjd med sin springare, som säger att han ska köra i ledningen och tror på en god vinstchans. Blir det inget strul tror jag att Dante Boko ska ha en hygglig chans att leda hela vägen och rekommenderar därför honom som omgångens mest Roliga Spik 😉

FAVORIT 8 Sauveur VINST PÅ 3140: 8 av 11 / Bana: 0 av 2 / Kusk: 15 av 28 / Spets: 4 av 4 /

ROLIG SPIK 4 Dante Boko VINST PÅ 3140: 0 av 2 / Bana: 0 av 5 / Kusk: 7 av 21 / Spets: 5 av 7 /

EN ROLIG SPIK

V75-7: 4 Dante Boko 10%

 

BÄSTA DRAGEN

V75-4: 8 Please Mr Please 6%
V75-6: 6 Cab Hornline 6%

 

Omgångens Fynd

V75-4: 8 Please Mr Please 6%

 

PRISVÄRDA SKRÄLLAR

V75-1: 1 Tycoon Conway Hall 7%
V75-2: 10 Fighting Joe 1%
V75-3: 6 Emmett Brown 1%
V75-5: 1 Food Money 5%

 

 Förstora systemet här

V75_20160813