Resultat Europaderbyt: Villiam krossade allt i vida spår

Tillbaka på tronen.
Treåringskungen Villiam var tuffast i Europaderbyt på Vincennes.
– Det är absolut en häst för Prix d’Amerique, kommenterade körande Jorma Kontio efter den övertygande återuppståndelsen.I fjol hölls han som en av tidernas främsta svenska treåringar.
Men efter vinsten på världsrekordtid i Svenskt Travkriterium har det mesta gått snett.
Fram till fredagskvällen på Vincennes.
Då visade sig Villiam åter från sin bästa sida och sänkte konkurrenterna i Europaderbyt via en makalös långspurt i fjärdespår från absolut köposition.

– Han har haft lite otur i år med två galopper. Men det är en häst av samma klass som Readly Express, kommenterade Kontio. Som körde den senare till seger i samma lopp på samma bana för två år sedan.

Då blev segertiden 1.12,0/2 100 meter autostart, visserligen i hällande regn, men Villiam visade med råge att han kan gå i sin berömda stallkamrats fotspår då han travade sju tiondelar snabbare på Vincennes lilla bana.

Och Kontio drog sig inte för att göra en jämförelse med årets Prix d’Amerique-vinnare.

– Han är i samma klass som Readly Express. Det är absolut en häst för Prix d’Amerique.

Nästan två miljoner kronor blev belöningen för ägaren, tränaren och uppfödaren Timo Nurmos, som därmed är hack i häl på Daniel Redén i kampen om det svenska tränarchampionatet.”Inte samma form som i derbyt”
Hårt favoritspelad var svenske derbyvinnaren Who’s Who med Örjan Kihlström, som satte upp tempot utvändigt ledande Chianti och Björn Goop, men föll på eget grepp och slutade fyra i mål.

– Han har inte samma form som i derbyt, godkänd form, men kanske inte 100 procent. Jag kände redan i kvalet att han inte var lika bra som i derbyt, kanske hade han toppform den dagen och har tappat lite efter det, men han gjorde ett okej lopp, sade Örjan Kihlström, sedan han fått släppa tre hästar förbi sig över upploppet.

Den ende som kunde utmana Villiam var istället Björn Goops andrahäst Mellby Free. Årets vinnare av Stochampionatet och loppets enda sto slank ut i vinnarens rygg i slutsvängen och utmanade Villiam ända fram till mållinjen.

Du kan se loppet här…