Inför V75: Känslan är fantastisk inför Olympiatravet

En av världens bästa hästar.
Inte ser det ut som om norske stjärnan Lionel blivit sämre heller under året som gått sedan segern i fjolårets upplaga av Olympiatravet.

– Tvärtom känns han helt fantastisk och det är klart att jag måste vara optimist inför lördagen, säger ägaren Göran Antonsen, som på nytt sitter i sulkyn i Olympiatravets final på Åby.I fjol vann den norske topphästen Olympiatravet.
Efter en vinter i Frankrike har åttaårige Lionel tränats med sikte på att försvara titeln, och genrepet på Solvalla i förra veckan slutade också på bästa sätt.

Med Göran Antonsen i sulkyn blev det delad seger i Dartster F:s lopp tillsammans med Charrua Forlan och Hans-Owe Sundberg.
Charrua Forlan fick bestämma i ledningen, med Lionel i kön. Göran Antonsen är mäkta imponerad över sättet hans häst tog sig fram den tunga vägen under slutrundan.

– Så mycket bättre formbesked än så där kan du inte få. Han sprang 1.08,7 sista kilometern på Solvalla och fightades ända in i en rent rå insats. Normalt ska han gå framåt en hel del till det här loppet också och eftersom han kändes så fantastisk kan jag inte vara något annat än optimist till på lördag, säger Göran Antonsen.

I januari trampade Lionel sig i Prix d’Amerique och diskvalificerades för galopp. Loppet på Solvalla i förra veckan var hästens första sedan dess och åttaåringen visade att han blir att räkna med i världseliten även den här säsongen.Hörs på telefon
Alla bitar verkar ha fallit på plats i träningen på Solvallatränaren Daniel Redéns gård i vinter.

– Daniel tränar hästen och jag lägger mig inte i. Det har jag inte tid med förresten eftersom jag har händerna fulla med de 31 hästar jag har hemma. Så vi kommer bara att höras på telefon i veckan. Jag fick en son i juni också, så det är liksom fullt upp! Säger Antonsen, tränare på Momarkens travbana några mil söder om Oslo.

Samarbetet med Solvallatränaren rullar på bra med matchning och träning. Göran Antonsen understryker dock att han helst vill köra hästen själv i loppen.

– Det skulle vara svårt att försvara för mina kunder att jag kör hästarna som står i stallet men att Lionel som är min egen ska köras av någon annan. Det tycker jag skulle kännas väldigt fel. I mitt fall är det sulkyn bakom Lionel som är en av favoritplatserna på jorden också. Folk reser till Gran Canaria eller fjället, jag trivs bäst bakom Lionel, säger Göran Antonsen.”En tanks militären har”
I Olympiatravet i fjol kom Göran Antonsen längst ut med Lionel och avgjorde loppet efter ett mäktigt upplopp. Från ett femtespår på lördag tänker norrmannen förvissa sig om en bra position direkt.
Franska Titty Jepson, On Track Piraten och Day Or Night In är konkurrenterna han har mest respekt för. Lionel har dock form för att vinna igen.

– Han är åtta år nu och jag tycker att han bara ser starkare ut för varje säsong. Det är ganska konstigt egentligen men så känns det faktiskt. Han har bara tränat tunga intervaller hos Daniel inför comebacken och ska normalt vara ännu rappare nu. Han känns lite som en sådan där tanks militären har. Vi kommer att köra optimal utrustning, skolöst och med jänkarvagn.

Du är inbjuden och har tackat ja till Oslo Grand Prix och hästen är en av flera påtänkta deltagare i Elitloppet. Skulle du tacka ja om du fick en inbjudan av Solvalla också?
– Jag har varit väldigt försiktig med honom i hela karriären och aldrig trott honom om att vara någon särskild sprinter. Men han har börjat öppna snabbare i loppen och är mera startsnabb än vad folk kanske tror. Så ja – vi vill vara med i Elitloppet om det fungerar. Det skulle vara fantastiskt stort.

Redan på lördag står mycket på spel på Åby. Känslan?
– Det känns skitkul att det händer något större igen, för det har varit stilla sedan Prix d’Amerique. Vi vill visa upp Lionel och det är en bra känsla vi har.