Inför V75/jackpot: Ny startbil ändrar förutsättningarna

53 miljoner kronor ska fördelas till lördagens V75-spelare på Åby med sju rätt.
Här kommer en ny faktor att lägga till beräkningarna – startbilen.
– Det kommer att bli mycket jämnare starter, spår 1-2 är tillbaka och har god chans att hålla upp ledningen, tipsar banans ledande tränare Robert Bergh.Under torsdagens tävlingar lånade Åbytravet in Halmstads startbil.
Enligt Robert Bergh innebar det en stor förändring.

En förändring som kan ändra förutsättningarna dramatiskt under lördagens jackpotomgång då samma bil står till förfogande.

– Det blev väldigt mycket bättre starter med Halmstads startbil. Det är en annan startlåda, datorbox, som gör att det blir jämnare starter. Det har varit ett problem på Åby i ett drygt år, det blir två ryck som gör att spår 1-2 inte kommer iväg. Nu kände jag i torsdags att bilen flöt väldigt fint, förklarar Bergh och ger sin syn på hur det kan påverka spetskamperna i autostartsloppen.

– De som har lite snabba hästar från 1-2 har toppchans att hålla upp. Det kan ju vara bra att veta.

Ingen respekt
Vad gäller Berghs egna chanser kommer den största i V75-1, som för övrigt startas med volt, genom favoriten 2 Tudor Kronos. Här verkar tränarens största farhåga ligga i underlaget.

– Han var ruskigt bra senast. Den speeden han kom med då har han inte haft förut. Det är en viktig och positiv sak. Spåret känns inte besvärande. Jag kommer iväg rätt så bra och hoppas att vi inte har mer än tre-fyra hästar framför efter 200 meter. Sedan kör vi efter det.

Har du respekt för någon annan i loppet?
– Nej, det har jag inte. Det är bra hästar, men det är ingen jag kommer att köra eller bevaka lite extra. Det som stör mig är om banan blir lite tungsprungen. Blir det att de tar bort materialet så passar det oss bättre. Är det som idag (fredag) är det inte bra för oss, men jag hörde att de planerar att ta bort materialet så att det blir lite enklare att springa.”Skrällduo i guld”
I övrigt låter det positivt kring duon i gulddivisionen (V75-3) där 4 Bandit Hornline återkommer efter en tripp till Frankrike där han skrällde på Vincennes till 37 gånger pengarna. Även här verkar underlaget bli väldigt avgörande.

– Han har gått ett lätt jobb i veckan sedan kom hem, det såg bara bra ut. Hästen har visat lite bättre styrka där nere, och det brukar tillföra lite på de lite äldre när de får blanda sitt tävlande. Han skulle vara ruskigt intressant med fast och lite hårt underlag. Han är väldigt snabb bakom bilen och jag tror att han har en bra chans att ta sig till ledningen. Blir det sand och tungsprunget är han däremot borta direkt.

Vad gäller Berghs egen styrning 8 Kadett C.D. väntas också ett offensivt upplägg.

– Med den här startbilen tror jag att han kan få en bra start så jag provar nog en bit från början och ser vad det ger. Han klarar båda typerna av bana, men är mer gynnad av en ”ärlig sex minusgrader”.

”Vunnit de tre senaste”
I V75-6 sitter Bergh upp bakom 8 Digital Archive som kommer från drygt två månaders vila, vilket inte verkar vara någon nackdel.

– Han har vunnit de tre senaste när han har comebackat. Men jag ligger ändå lite lågt den här gången. Han är inte lika väl förberedd på grund av att han missat jobb de senaste tio dagarna, säger Bergh vars 4 Bullyoung i samma lopp också återkommer efter en tid på fransk mark.

– Han skulle kunna överraska på att han varit med i matchen där nere två-tre månader. Han har blivit lite offensivt körd, han pallar inte det. När han fått lite avvaktande lopp har han gått bra på Vincennes. Även han är väldigt gynnad av fast, frusen bana. 

Hur summerar du dina möjligheter?
– En bra chans för Tudor, någon av de andra kan överraska om de har lite flyt i loppet, summerar hemmatränaren Robert Bergh.