Eftersnack V75: Åby Stora Pris 2018 redan en klassiker

En modern klassiker redan på mållinjen.
Åby Stora Pris 2018 i ny tappning blev precis den spännande duell som publiken hade hoppats på, och efter ett uppförstorat målfoto stod det klart att Propulsion hade slagit Readly Express med någon centimeter – på nytt världsrekord!
– Det här kanske till och med är världens två bästa hästar, sa segerkusken Örjan Kihlström.Premiären av ”nya” Åby Stora Pris på lördagen hade utmålats som en ren duell mellan två av världens bästa travare.
Readly Express vs Propulsion?

I januari var de etta och trea i Prix d’Amerique med Bold Eagle mellan sig. Mötet på Åby var det första sedan slaget på kolstybben i Paris och loppet blev exakt den nervkittlande duell travvärlden hade hoppats på.

Över de 3140 meterna fick Propulsion sin revansch på Readly Express. Men det var inte mer heller. Segerkusken Örjan Kihlström visste inte om han var först på millinjen.

– Först trodde jag inte att jag hade vunnit, men sedan började jag fundera på att min vagn ju är mycket längre än Kontios. Sa Kihlström efter segern på nya världsrekordet 1.13,2/3140a.
En tiondel snabbare än Mellby Vikings världsrekord från 2015.

Släppte till rivalen
Efter start var Örjan Kihlström först fram med Propulsion och kunde överta täten på den första bortre långsidan av Muscle Hustle.
I momentet efter släppte Kihlström i sin tur till Readly Express och Jorma Kontio.

Tempot var högt uppskruvat på den av regn svårbemästrade banan med 1.09,5 första 500 meterna och 1.12,9 första 1000.
På den sista bortre långsidan skruvade Jorma Kontio upp farten men kunde inte skaka av sig uppvaktaren i rygg. Upploppet blev sedan en duell mellan två hästar som inte ville ge sig och redan är en klassiker.

– Det är otroligt vad en centimeter hit eller dit gör för känslornas skull. Hästarna går ju lika bra oavsett vem som är först i mål. Men trots allt är det ju jättekul att ha den där centimetern på sin sida, sa Örjan Kihlström.

Solvallakusken kalkylerade rätt med att en resa i draget skulle vara den bästa för USA-födde Propulsion.

– Det är två fenomenala hästar. Hade det varit någon annan häst i ledningen hade den här vunnit med 30 meter, sa Kihlström.”Vilken jävla vecka”
Med lördagens förstapris på två miljoner kronor har Propulsion nu tjänat över 20 miljoner kronor i karriären. Ägaren, Bengt Ågerup, kramade om ”sin” tränare efter storsegern.
Daniel Redén var mäkta imponerad över Propulsion.

– Vilken jävla vecka han gör, hästen. Först vinner han Hugo Åbergs över 1600 meter och nu över 3000 meter. Han är helt allround och kan göra vad som helst. Han har bara blivit bättre och bättre sedan han kom till mig. Det är sällan man kan se en utveckling när de är sju år…men den här bara fortsätter utvecklas.

Ingen med sju rätt
Spelmässigt blev det lurigt på V75. Ingen mäktade med alla rätt och pengarna flyttas nu vidare till nästa lördags jackpot. V75 avgörs då i Gävle där det finns cirka 63 miljoner kronor enbart i sjurättspotten att slåss om.