V75 Eftersnack: Succé för hemvändaren Hedberg

Två V75-segrar på gamla hemmabanan.
Hemvändaren Pär Hedberg var utan tvekan dagens man när V75 avgjordes på Solänget.
– Det är helt sjukt, sa Axevallatränaren.För 17 år sedan lämnade Pär Hedberg lilla byn Yttersel några mil nordväst om Örnsköldsvik för att bli lärling hos stortränaren Åke Svanstedt på Axevalla. Numera står han på egna ben och ansvarar sedan många år för Stall Palema.

På lördagen var 35-åringen tillbaka på ”mammas gata” och vilken succé det blev.

Det var första gången Pär Hedberg selade ut hästar i egen regi på sin gamla hemmabana och med sig från Västgötaslätten hade han tre V75-hästar. Det slutade med två segrar samt ett fjärdepris i gulddivisionen.Fyra i gulddivisionen
Först ut av Pär Hedbergs hästar var Billy Flynn som överraskade med en fjärdeplats i dagens huvudlopp Silverörnen bakom Shadow Woodland.
Därefter svarade Bålsta Palema och Aron Palema för varsin imponerande seger då de vann de två Dagens Dubbel-loppen som avslutande V75-omgången.

I bronsdivisionen (V75-6) fick Bålsta Palema andra utvändigt från sitt bakspår och när sedan kusken Mikael J Andersson attackerade på sista bortre långsidan rundade Bålsta Palema till spets på bara ett par hundra meter och vann sedan säkert. Det var sjunde årssegern på elva starter för den Pär Hedberg-tränade femåringen.

– Fantastiskt att han går bakifrån på det här viset, han har varit bäst i ledningen tidigare, kommenterade Mikael J Andersson.

Silverdivisionen avslutade V75-omgången och det blev på nytt succé för duon Pär Hedberg och Mikael J Andersson. Aron Palema avslutade med ett starkt slutvarv i spåren och sluggade sig förbi Michelangelo Ås sista biten över upploppet.

– Han vet exakt var linjen är och det är väldigt viktigt. Han vill verkligen vara först när det är allvar, sa Pär Hedberg.

Att ta en V75-dubbel ”hemma” på Solänget är förstås stort.

– Jag trodde aldrig det skulle gå. Inte någon gång under loppet. Det är helt sjukt, sa Pär Hedberg efter Aron Palemas seger i V75-7.

– Det är roligt för mig men fantastiskt roligt för Pär, det är nästan så att man blir rörd tycker jag, sa Mikael J Andersson.Hattrick för Liljendahl
Silverörnen var huvudnumret på Solänget och det blev en mycket enkel seger för favoriten Shadow Woodland. Tillsammans med Ulf Ohlsson dominerade den åttaårige valacken loppet från start till mål i läcker stil.
Det var andra raka segern i Silverörnen för Shadow Woodland och tredje raka för kusken Ulf Ohlsson och tränaren Reijo Liljendahl, duon vann även 2015 med Knows Nothing.Silverörnen är Solängets största lopp och banans egna lilla Elitlopp. Första Silverörnen kördes 1967 och årets upplaga var nummer 51.

– Det här kan man kalla uppvisning. Han visade i dag vilken topphäst det är, sa tränaren Reijo Liljendahl efter den överlägsna triumfen i V75-3.

Segern i Silverörnen (gulddivisionen) var värd 150 000 kronor och segertiden 1.12,6 över distansen 2 140 meter autostart.

Sju rätt på V75 gav 19 737 kronor. Sex rätt 202 kronor och fem rätt 27 kronor.