Oslo Grand Prix: Twister Bi var starkast i spurten

Loppets minst spelade häst, Twister Bi, skrällvann Oslo Grand Prix för Christoffer Eriksson.
Kort före mål kämpade han ner Lionel och tog hem förstapriset på 1,5 miljoner kronor.
– Det är absolut den största seger jag har vunnit, sa Christoffer Eriksson som har gjort stor succé som kusk de senaste åren.Italienfödde Twister Bi har utvecklats väldeliga det senaste året och tagit sig in i eliten. Tränad av Jerry Riordan i Halmstad har han bland annat varit med i Finlandia-Ajo och i Elitloppet. Nu kom en riktigt stor fullträff när han vann Norges största travlopp på Bjerke i Oslo.

Christoffer Eriksson hittade ner i andra par utvändigt från sitt svåra utgångsläge med spår sju bakom bilen. Det blev sedermera tredje par utvändigt när Göran Antonsen sände fram Lionel utvändigt om ledande Dante Boko efter 800 meter. Christoffer Eriksson attackerade 700 meter kvar med Twister Bi och i slutkurvan kom han ner i rygg på Lionel. Den sistnämnde ryckte åt sig en klar ledning in på upploppet och Twister Bi tog upp jakten. Han närmade sig hela vägen och kort före mål tog han sig förbi Lionel. Segertiden blev 1.12,6 över distansen 2100 meter med bilstart.

– Det känns fantastiskt och det är de här loppen man drömmer om att få vara med i och nu fick jag chansen att vinna. Man har suttit och tittat på de här loppen när man började med trav och det är den absolut största segern. En enorm glädje, sa Christoffer Eriksson som återigen gör ett kanonår som kusk.

– Han öppnade bra och fick en bra position men sedan gick det väldigt sakta mitt i loppet. Jag kände mig tvungen att ge mig iväg sjuhundra kvar och han kändes stark. Vi hade tur att komma ner i rygg på Lionel i sista sväng och fick gjuta lite mod i hästen. Han har gjort en enorm utveckling och tagit enorma kliv efter att ha haft en del problem tidigare. Jerry har gjort ett jättebra jobb med honom.

– Man vet inte om man ska gråta eller skrika. Jag är stolt över hästen, sa Jerry Riordan.Lionel tapper tvåa
En strålande insats gjorde även Lionel som blev tvåa i mål efter att ha knäckt ledaren från dödens och kämpade storstilat in i mål.

– Jag var nummer två i dag i Norges största travlopp och det känns fantastiskt stort. Jag ska vara så pass ärlig och säga att mitt i sista svängen var jag 99 procent säker på att vinna. Kanske att jag körde lite försiktigt då, jag kanske hade fått ett större försprång om jag hade kört för fullt hela vägen. Men det gick väldigt fort till slut och Twister Bi var jättebra men det var även Lionel, sa Göran Antonsen.

”D.D.’s Hitman blev påkörd”
Trea i Oslo Grand Prix var favoriten Aubrion Du Gers och efterspelet handlade en del om en trång situation ut på den första bortre långsidan mellan honom och D.D.’s Hitman.

– Det var väldigt snävt och han blev påkörd helt enkelt. Han gick fantastiskt bra efteråt och var ganska obrukad i mål trots galoppen, sa Ulf Ohlsson. Medan däremot Jos Verbeeck bakom Aubrion Du Gers inte alls menade att det var någon störning och att han inte rörde D.D.’s Hitman.