Julafton: Årgångsloppen från Paris krockar med Kalle Anka

Jultomten opererar natten mot juldagen i Frankrike och det är mycket därför den franska travsporten kan kosta på sig att bjuda in till stortrav på julafton med många svenska topphästar till start.
Travet från Paris rör om i den svenska julefriden.


En Julklapp som inger HOPP
Idag drar ATG:s satsning V75 Winter Burst igång med uppesittarekväll från Axevalla och första V75-start 19.30.
Sammanlagt blir det åtta V75-omgångar på nio dagar, med en avslutande multijackpot på Nyårsafton.

Julafton är den enda tävlingsfria dagen på året i travets och galoppens Sverige. I år har i stället fransmännen valt att storsatsa just på julaftonen.

Två stora årgångslopp kommer att köras i Paris – Criterium Continental för fyraåringar och Prix Tenor de Baune för de femåriga travarna. Lopp med dryga miljonen och halvmiljonen i förstapris till segrande hästar.

Det vimlar av svenska topphästar i loppen och många kommer att försöka tjuva till sig några minuter på julafton för att titta på ATG Live som sänder direkt från Vincennes.

– Det kommer att krocka med Kalle Anka och även julklappsutdelningen på sina håll. Jag har redan planerat att tjuvtitta lite i mobilen på de här två loppen! säger Hans Engman på ATG:s internationella avdelning.Tiderna som gäller
Många ser fram emot loppen och en del starttider som florerat i svenska medier under veckan har varit felaktiga. Tiderna som gäller är 15.30 för Criterium Continental och 16.10 för Prix Tenor de Baune.

– Loppen går efter varandra men i Frankrike har man hela 40 minuter mellan loppen, minimum 30 minuter i vanliga fall. I Frankrike sätter inte julen igång på allvar på julafton som i Sverige utan det är juldagen som är stor där, säger Hans Engman på ATG:s internationella avdelning.

Många blågula på plats
Jultomten heter Pére Noël i Frankrike och kommer natten mellan julafton och juldagen med gåvor.

Criterium Continental mönstrar svenska hästarna Readly Express, Twister Bi, Wild Honey, Tobin Kronos, Caid Griff och Treasure Kronos.
Blågult i Prix Tenor de Baune är Rajesh Face, Makethemark och Inga in Heaven.