Inför V86/jackpot: Nuncio och Tarzan

Nuncio genrepar inför Olympiatravet och jagar sin 15:e raka seger.
Stefan ”Tarzan” Melander är helnöjd med sin megastjärna – trots att det snöade i Enköping under måndagen.
– Hästen är hur fin som helst. Han bara leker i jobben men har ingen bra form ännu. Jag skulle tro att den är 65-procentig, säger Melander.I onsdagens jackpotomgång på V86, där en ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner enbart på åtta rätt, gör Nuncio sin andra start för året.

I årsdebuten, som avverades i V75 på Axevalla, vann han lekande lätt. Nu en dryg månad senare är det dags igen och det sker på Solvalla där Nuncio jagar sin 15:e raka seger, och totalt 39:e i karriären.

– Det går ju såklart att ta 14 raka segrar som han har gjort, men inte att även vinna Elitloppet och alla de andra stora loppen han vann i fjol. Det är grymt. Jag vet inte om någon häst har vunnit Elitloppet och varit obesegrad under samma år. Nuncio vann fem Grupp 1-lopp förra året och det tror jag ingen annan häst har gjort, säger Stefan Melander.

”Har tränat som bara den”
Den sexårige svartbrune hingsten har sprungit in 27,7 miljoner kronor och tagit 38 segrar på 52 starter. Han har aldrig varit sämre än trea och fjolårets elitloppsvinnare verkar väldigt bra om man får tro tränare Melander.

– Han har gått jobb och tränat som bara den efter Axevalla. Han är väldigt vältränad och körs varje dag. I fredags gick han fort på rakbanan med intervaller och i dag (måndag) har det varit motion. Det snöade i morse men den har försvunnit och nu är man på topp. Nuncio gillar inte snö och och det gör inte jag heller.

– Jag kör ju aldrig några tester med honom och han springer mest och leker. Jag leker i och för sig jag också, men han är mycket speciell hästen och galopperar och gör som han vill. Det är inte som när man kör Uncle Lasse exempelvis som springer spikrakt, tar långa steg och är helt perfekt. Nuncio har alltid mycket annat att fundera över men det är olika med olika hästar.

– Han är i alla fall grymt säker. En väldigt förnuftig häst som är så cool och han glänser ju inte i värmningen heller. Men när han går upp bakom bilen då brukar han glänsa iväg, säger Stefan Melander.

Siktar mot Olympiatravet
Onsdagens start i V86-6 på huvudstadbanan, där Nuncio har innerspår bakom bilen och körs av Örjan Kihlström, är förstås en munsbit för världsstjärnan. Även om ”Tarzan” säger att det inte är någon toppform ännu. Sedan spänns bågen mot de stora loppen och innan Elitloppet väntar Olympiatravet.

– Nuncio känns jättebra men han har ingen bra form ännu. Den var 60-procentig i årsdebuten och bör väl ligga på 65 procent nu. Han har i alla fall grundkapacitet som räcker och har ett fint lopp så det ska nog gå bra om det inte strular till sig. Han går med skor runt om och har vunnit nästan alla sina lopp med skor. Hästen är i alla fall glad att han slipper vinterskor nu.

– Vi siktar mot Olympiatravet om allt verkar bra och tanken är att starta i finalen på Solvalla 1 april som är ett uttagningslopp till Olympiatravet.


Har minskat från 160 till 74 hästar
Stefan Melander har 74 hästar på träningslistan just nu och har skurit ner rejält på antalet hästar det senaste året.

– Jag hade 160 hästar förra året och det var katastrof att ha så mycket hästar. Jag var tvungen att dra ner och har gjort det med flit. Många är sålda och jag ska sälja ännu fler, det går inte att ha så hemskt mycket hästar.

Hur många vill du ha framöver då?
– Runt 25 hästar kanske, jag ska inte ha så mycket. Visserligen kommer det in många nya tvååringar och egentligen är det nu man ska satsa på unghästar. Nästa år kommer ju Pokalåret med högre prispengar, menar Melander.

Förutom Nuncio – är det någon annan av dina hästar på V86 som du vill vurma för?
– Mach Number (V86-2) gick bra i årsdebuten då han var tvåa och jag tror att han kommer att få ett ganska bra år. Det är en rätt så fin häst som säkert kommer att gå framåt med loppet i kroppen. Men han är ingen startraket och blir över från innerspåret. Han behöver inte vara borta om det löser sig.

– Lavidaloca de Vie (V86-4) är faktiskt i riktigt bra form. Nu är läget iskallt med spår tolv men skulle de köra utav bara den där framme så kan hon dyka upp långt fram. Hon är bra i ordning och med ett bättre startspår hade jag trott på bra chans.

– Volstead (V86-6) är ju faktiskt en jävla bra häst vilket han har visat. Jag hoppas att han kan vinna något riktigt stort lopp i år. Han känns jättefin i träningen men det är alltid ett varningsskott med våra hästar att de behöver lopp. Så ”Volle” behöver nog gå några lopp för att bli bättre och detsamma gäller French Laundry. Men även ”Frenchen” känns jättefin i jobben men behöver lopp och rår ju inte på Nuncio, avrundar Stefan Melander.