Inför V86/jackpot: Juni är ettornas månad för Westholm

Stall Jörgen Westholm är glödhet för dagen.
V75-seger i lördags – storloppsseger i söndags.
– Efter sex andrapris på V75 i maj är juni ettornas månad, säger Rommetränaren inför onsdagens V86-tävlingar på Solvalla.Jörgen Westholm, 45, har etablerat sig som en av trav-Sveriges stora tränare. Fortfarande utvecklas den egna gården utanför Sala och 17 juni invigs ännu en pusselbit på väg mot den ”perfekta” träningsanläggningen – ett nytt unghäststall.

– Det innebär att vi kan hålla unghästarna separerade från tävlingshästarna. På sikt tror jag det gör att resultatet kommer bli ännu bättre, säger Jörgen Westholm som totalt managerar 98 hästar för dagen.

– När allt är färdigt som jag vill ha det kommer vi kunna ha 120 hästar i träning och ändå ha kontroll på det hela.

Strålande inledning på juni
I maj startade stallet nio hästar på V75 med resultatet sex andrapris. Något som travjournalister påpekat.

– Som tränare kan jag vara nöjd med andraplatserna på V75, men som kusk är man såklart besviken som tvåa just i tävlingsmomentet. Men jag har sagt att juni får bli ettornas månad istället, säger Jörgen Westholm.

Juni har inletts strålande. I helgen som gick blev det en V75-seger genom Flash Hammering på Mantorp och även en storloppsseger värd 350 000 kronor på Axevalla då White Lightning vann Guldstoet.

– Två helfabrikats-segrar, då är det extra kul.Helfabrikats-segrar?
– Att jag tränar och även kör själv, det glöms ofta i sporten. Media är dåliga på att belysa tränarna, säger Jörgen Westholm och bjuder på följande visdomsord: ”En bra tränad häst kan alla vinna med – men en dåligt tränad häst kan ingen vinna med.”

Jagar tre x 300 000 kronor
På onsdagen har Team Westholm chans till nya segrar när man selar ut tre hästar inom V86-spelet på Solvalla. Samtliga tre startar i olika klasser av ”Margaretas Tidiga Unghästserie”, som lockar med 300 000 kronor till vinnaren i varje lopp.

– All cred till Svenskt Travsport, Solvalla och Margareta Wallenius-Kleberg, som lagt en tredjedel vardera, för att de fått ihop den här fantastiska serien. Ett stort tack till alla, sådana här initiativ är viktiga.Först ut av Team Westholms hästar är Amalia Cash (V86-4), som brottas med ett svårt utgångsläge med spår 12 bakom startbilen bland de fyraåriga stona. Amalia Cash hade tre raka segrar före galoppen senast.

– Hon fjantade sig lite första biten och galopperade, jag tror inte hon gör om det på onsdag. Nu blir det barfota fram för första gången. Hon känns fin, men från spår 12 kan man inte sikta på mer än en pallplats. Hon ska ändå streckas på sin höga kapacitet, säger Jörgen Westholm.

M.T.Machiavelli (V86-6) fick spår 5 bakom startbilen mot treåriga kullkamrater.

– Han fick inte aktionen att flyta senast och hade krafter kvar. Nu blir det barfota runt om och vi får se om det flyter bättre för honom då. Han kan öppna okej, säger Jörgen Westholm.

Sete (V86-8) har innerspår i klassen fyraåriga hingstar och valacker.
– Jag är glad över spåret även om han inte är inte speciellt startsnabb. Här blir det ett invändigt lopp och vid högt tempo och fin resa kan han hugga bland de tre.

Bästa chansen?
– Det är ingen het chans, men Amalia Cash är vår bästa chans trots ett iskallt utgångsläge, avrundar Jörgen Westholm.