Inför V86: Star Advisor Joli är svår att fånga i spets

I ett lopp med endast sex hästar bakom bilen kan det vara dags för den röde startblixten Star Advisor Joli att leda runt om igen.
– Han öppnar bra från alla spår men det är inte säkert hur det blir med taktiken den här gången, säger tränaren Sofia Aronsson, inför onsdagens V86-start på Jägersro.Axevallaproffset Sofia Aronsson har 35 hästar i träning.
Favoriten?
Som det låter ligger åttaårige fuxen Star Advisor Joli väldigt bra till.
När tränarlegendaren K-G Holgersson slutade som tränare fick Aronsson ta över ansvaret av fuxen.
I mars 2015 segrade Star Advisor Joli i första starten för sin nye tränare och sedan dess har det blivit ytterligare tolv triumfer.

– Att jag tycker om honom är verkligen inget att hymla om. Tänk om alla hästar vore som honom. Snäll och fin. Han är helt underbar alltså, säger Sofia Aronsson.

Säker på spets
I slutet av mars segrade Star Advisor Joli i sin årsdebut i V75 på Halmstadstravet. Kim Eriksson försvarade enkelt innerspåret bakom bilen och spårade runt om på fina 1.11,6 över 1640 meter, bilstart.

– Jag var lite osäker på var jag hade honom formmässigt inför den starten men ”visste” däremot att han skulle ta ledningen från det där spåret. På onsdag kan jag inte vara säker alls från ett sjättespår bakom bilen med några startsnabba innanför. Han var bra bakifrån i några starter på V75 i somras och visade då att han inte är oduglig på något sätt från andra positioner heller.

Men Star Advisor Joli är väl allra mest effektiv då han får springa i fronten?
– Han är så klart ett strå vassare i ledningen. Jag får prata lite med Kim och se hur vi ska lägga upp det. Jag har inte helt bestämt mig för hur vi ska göra, säger Axevallatränaren.Det blev en fjärdeplats i den senaste starten i ett V86-lopp på Solvalla som vanns av Alkalizer Am. Vad säger du om den insatsen?
– Han gick ju bakifrån där och det var väldigt bra hästar med i loppet. Jag tycker att han gjorde det bra. Sista 50 började han ta det lugnare och slutade kämpa, men så är han ibland med hästar framför sig då han tycker att han gjort sitt.

Vad blir rådet till alla som ska spela V86 på onsdag?
– Jag tycker absolut att han ska med på kupongen men någon spik är det inte från det där läget. Jag kan inte vara inte lika säker på spets nu som i Halmstad. Han går barfota runt om igen och har varit fin i sina intervaller i sanden.

I V86-7 har du femåriga amerikanskan Christine Sixteen till start. Det blev ett elftespår bakom bilen för stoet som inte segrat på de 15 starter hon gjort i Sverige, varav fem hos dig.
– Hon har bara haft dåliga spår hos mig. Senast var det spår sex på Åby och det är det mest fördelaktiga hon haft i min träning. Hon är väldigt snabb ut så skulle hon någon gång få spår ett till fyra kan det nog visa sig att det handlar om en häst som är väldigt bra i ledningen…

Men från ett elfte den här gången – ska hon streckas?
– Det skulle vara om man näst intill helgarderar loppet. Att runda alla i spåren på Jägersro vet alla hur ”lätt” det är.