Inför V86: Salmela har det väl förspänt på hemmaplan

Petri Salmela har laddat rejält när V86 gästar Bodentravet under onsdagen.
Hemmatränaren selar bland annat ut sin stjärna Makethemark.
– Man måste säga att han har toppchans. Sedan har jag ett par till som kan bli hur farliga som helst, säger Salmela.V86 flyttar norrut veckan efter elitloppshelgen och avgörs i Boden. Lite av nyckeltränare i omgången är Petri Salmela som har nio hästar till start varav ett par av dem är heta chanser på förhand.

I inledningen kommer unghäststjärnan Makethemark ut och gör första starten efter galoppen i Kungapokalens final. Innan dess hade han övertygat i två raka segrar i år efter sin halsoperation. Makethemark (V86-1) fick ett tufft lopp i dödens i Kungapokalen och det är inte mycket att säga om att det blev som det blev. Över sista bortre långsidan fick han lägga en rejäl speed i trehundra meter och enligt Uffe Ohlsson gick det mellan 1.05 till 1.07-tempo när Conrad Lugauer attackerade med Gareth Boko. Min häst blev så trött till slut och det kom så mycket mjölksyra att han galopperade mitt på upploppet, säger Petri Salmela.

– Det finns ingen häst som hade vunnit det loppet från dödens den dagen. Det vågar jag säga. Med ett normalt tempo sista åttahundra metrarna hade han kämpat om platserna närmast Deimos Racing som jag tror hade vunnit då. Vi kollade upp hästen när han kom hem och behandlade lite i början av veckan. Det var bara vanliga hälsovårdssaker efter att han sprungit tre hårda lopp i rad. Han har fått helt normal träning efter det och känns lika fin som han gjorde inför Kungapokalen.

Vad säger du om onsdagens uppgift för Makethemark med innerspår bakom bilen i V86-inledningen?
– Spåret är bra och han är kvick ut om man vill satsa. Det visade han senast att han kunde öppna jättebra och han har även gjort det en gång som treåring då han laddades och tog då lätt ledningen men var sjuk den dagen.

– Algot Zonett är en riktigt bra motståndare men han har fått sämsta läget och de andra hästarna tycker jag inte är i samma kaliber som min. Man måste säga att det är en toppchans. Han fick åka upp till Boden för att få ett lite lättare lopp efter en misslyckad final på Åby och meningen är att han ska fortsätta till Oslo Grand Prix-dagen efteråt och till Fyraåringseliten.
– Det blir lätta skor runt om, öppet huvudlag och stängd huva. Det är min bästa chans inom V86, säger Salmela.Vem är din näst bästa chans i V86-omgången?
– Det är jämnt mellan Tortuga (V86-3) och Hurrikane Johnny K. (V86-6).

 Tortuga (V86-3) har visat riktigt bra form i de senaste starterna och gjort bra lopp efter tuffa resor. Hon står lite på tur för en seger och vi reste upp till Boden med henne från Stockholm för att det skulle vara ett lite enklare lopp. Hästen är lite av en diesel och tål att göra grovjobbet själv. Jag tror att hon kan bli hur farlig som helst. Barfota fram igen.

 Hurrikane Jonny K. (V86-6) var riktigt bra som tvååring i USA och köptes till Sverige men floppade totalt som treåring hos Roger Walmann. Nu har han fått en lugnare vinter uppe i Norrland och har vaknat till liv. De senaste två månaderna har han känts som en helt annan häst. Här har han en passande uppgift. Han är snabb ut och har ett bra spår över sprinterdistans. Han tränar riktigt bra och det måste vara en bra chans. Barfota runt om och jänkarvagn igen. Anledningen till att han galopperade senast var att det var voltstart och blev för ivrig. Det kan man bara glömma.

– Jag vill också säga att i samma lopp har Kossu Sisu riktigt bra form och han har haft lite otur då det har strulat från dåliga lägen på slutet. Han är bättre än raden och inte helt borta.


Är det något mer i övrigt inom V86 som spelarna bör beakta från ditt stall?
– Jag tycker att Rhapsody Ås (V86-8) är lite bortglömd. Han är lite uppanmäld men har riktigt bra form och det här är inte världens hårdaste snabblopp. Senast var han med i finska silverdivisionen i Uleåborg och galopperade i sista kurvan. Annars hade han varit tvåa bakom omöjliga Midnight Hour. Jag tycker att han är intressant här om det blir lite körning. Barfota runt om.

– I den fjärde avdelningen har vi fyra hästar med och alla har bra form. Trots läget tycker jag att Canwin B.F. (V86-4) är vår bästa chans i loppet. Han har två raka segrar och gick ett bra slutvarv senast. Det kanske ändå blir tufft att vinna, avrundar Petri Salmela.