Inför V86: Robert Bergh: ”Det är min bästa chans”


Missa aldrig mina InläggGilla Trav med ErlandFacebook!


Efter måndagens seger med Balfour i Paris har Robert Bergh dragit ifrån ytterligare i toppen av tränarligan.
I onsdagens V86-omgång har han intressanta hästar till start som kan spä på ledningen ytterligare.
Honore d’Inverne är min bästa chans, säger Bergh.Åby-tränaren snuddar vid 24 miljoners-strecket när det gäller inkörda pengar i år. För några veckor sedan gick han upp i topp och förbi den tidigare ledaren Daniel Redén vars stall har dragit in 23,2 miljoner kronor.

Robert Bergh har vunnit flera stora lopp i år genom stjärnor som Diamanten (Kungapokalen, Sprintermästaren), Muscle Hustle (Norrlands Grand Prix och tvåa i Sprintermästaren) och Balfour (Örebro International, The Owners Trophy).

Den sistnämnde vann dessutom direkt i sin tävlingsdebut på fransk mark under måndagen. En övertygande seger på Enghien-banan i Paris som var värd 238 000 kronor efter tidig ledning. Och det var tränaren – och tillika ägaren – Robert Bergh som själv satt i sulkyn.– Det var bland det enklaste lopp som hästen har vunnit. Han sprang riktigt fort över upploppet och gick med full snurr över mållinjen. De sista 20, 30 metrarna gick han ifrån med ett par längder, säger Robert Bergh.

– Hästen kändes harmonisk och fin och jag trodde på förhand att det franska startsystemet skulle passa honom bättre än svenska voltstarten. Han var också mindre spänd och kom iväg bra.

”Har börjat bra i Frankrike”
Bergh är på väg från Enghien-banan till träningsanläggningen Grosbois när intervjun görs måndag eftermiddag. Han har sex hästar installerade på Grosbois hos Ecurie Etoile just nu.

– Jag har ju ingen filial kvar i Frankrike längre utan meningen är att jag gör i ordning hästarna hemma och så går de ner för att göra ett par starter. Då står de på Grosbois innan de åker hem igen, förklarar Bergh.

– Balfour ska göra två, tre starter här nere nu men jag har inte bestämt var och när nästa lopp blir. Det har annars börjat bra med hästarna som är här nere och Digital Archive vann i Reims förra veckan.

”Diamanten känns fin inför Breeders Crown”
Apropå stjärnhästar så ska både Diamanten och Muscle Hustle starta på söndag på Solvalla. Det är semifinaler i Breeders Crown som även ingår i en extra V75-omgång. Diamanten kommer närmast från seger i det tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland och hade tur i spårlottningen och startar från bricka fyra bakom startbilen.– Diamanten gjorde ett fantastiskt bra lopp i Tyskland och gick en väldigt bra tid på den banan i Hamburg. Han har knallat på i träningen efteråt och känns fortsatt fin. Allt tyder på att han kommer att göra ett bra lopp igen.

– Muscle Hustle var inte kurant i Gävle senast och fick ta det lugnt ett tag. Sedan har vi tränat på och jag är nöjd med honom. Men nu fick han spår tolv och det var inget roligt läge, säger Bergh.

”Har blivit lugnare och pullar inget längre”
Men innan Extra V75 ska avgöras väntar V86 på onsdag. Omgången delas mellan Solvalla och Åby och Robert Bergh startar fyra hästar på hemmabanan. Så här kommenterar han sina chanser.

Officer C.D. (V86-1) blev det för tufft med att gå utvändigt i hårt tempo senast, samtidigt som det var smetig bana. Hästen känns väldigt bra men här blir det ett defensivt upplägg över tretusen meter. Men han har blivit lugnare och pullar ingenting längre och det är en bra anledning till att starta över tretusen meter. Han är ju jämn och säker och gör nästan alltid bra lopp och som det känns håller han fortsatt fin form. Inga ändringar, barfota runt om igen.

”Det har blivit fel vid anmälan”
Honore d’Inverne (V86-5) utvecklas väldigt bra för tillfället och är inne i en fin period. Han har gått utvändigt på slutet och blev lite het senast med halvstängt huvudlag. Därför återgår vi till öppet huvudlag nu. Femtespår bakom bilen är ett perfekt läge för honom mitt i banan. Han är lite storstegad och öppnar bra därifrån. Det är min bästa chans i omgången och det blir barfota runt om igen.

Making Love (V86-7) har gjort det jättebra i år men senast var han inte helt kurant. Han tog lite illa vid sig av resan till Berlin och har vilat upp sig efteråt. Hästen ser fin ut och har ett bra spår men jag har ingen riktig känsla för att han vinner här. Det har även blivit fel vid anmälan och det var meningen att jag skulle ha kört Aileron. Inga ändringar.”Ser otroligt fin ut”
Aileron (V86-7) vann på ett bra sätt senast och ser väldigt smidig och fin ut måste jag säga. Det var verkligen synd på spåret för hästen ser otroligt fin ut. Han kommer nog att göra ett riktigt bra lopp men det är väldigt svårt att vinna från spår tolv över kort distans på Åby. Eftersom han är lite entaktad är det en häst som måste få vara med där framme i loppen och äga dem själv. Han kommer nog att göra ett bra lopp som tvåa, trea, och så kanske det blir en vinnare via open stretch. Inga ändringar, säger Robert Bergh.