Inför V86: Per Linderoth är väl rustad inför framtiden

Tvåa bakom Ulf Ohlsson i kuskligan.
Tvåa bakom Svante Båth i tränarligan.
Per Linderoth är närmast sörjande i båda ligorna på Bergsåker, men är väl rustad inför framtiden och har siktet inställt mot toppen.
På onsdag kör han i samtliga fyra V86-avdelningar på hemmaplan.I fjol vann Per Linderoth 39 lopp i sulkyn och tränade 25 vinnare hemma på Bergsåker.
Det räckte för att komma tvåa i såväl kusk- som tränarligan.
Framför fanns två av landets absoluta giganter, Ulf Ohlsson och Svante Båth, mångåriga Sundsvallsprofiler, som numera båda är knutna till Solvalla, men alltjämt håller sina forna jaktmarker under strikt uppsikt.

– Ja, att slå Uffe här på Bergsåker är omöjligt. Då måste man vinna två lopp varje tävlingsdag. Men för mig är tränarligan betydligt större och det är väl mer realistiskt för min del också, säger Linderoth.

Som hade sitt bästa år hittills 2015 då hans hästar sprang in över sex miljoner kronor.
Siffror han inte kunde matcha i fjol.

– Nej, och det var väl inte väntat heller. När Blended Scotch vann Stochampionatet 2013 så fick jag in en hel del nya hästar och stallet växte från runt 25 till 45. Det är fortfarande lika många, men de två senaste åren har det blivit betydligt mer unghästar. Därför blev det mindre tävlande i fjol och kommer säkert även att bli mindre i år, men samtidigt känns det som att man rustat lite för framtiden och det är jag väldigt glad för.En annan anledning är att stallets två galjonsfigurer, Blended Scotch och Ariel Boko båda la tävlingsskorna på hyllan under fjolåret för att bli fölston.

– Ariel går på en gård några mil från mig bara för att jag ska kunna ha henne under uppsikt. Jag leasade henne under tävlingskarriären och äger ingen rätt i henne nu, men eftersom det är en häst som betytt så otroligt mycket för mig så betalar jag gärna några kronor för att ha henne nära. Jag räknade ut att hon tjänade in 25 000 kronor i månaden under de sex år jag hade henne. Många av förbättringarna vi gjort här på gården har jag henne att tacka för.

Har det kommit något föl ännu?
– Nej, tyvärr tog hon sig inte i fjol. Hon ska betäckas snart igen så vi får hoppas på bättre lycka i år. Däremot är Blended Scotch konstaterad dräktig med Readly Express så där ser det lovande ut.

Laddar för spets
Lovande verkar även Linderoths chanser inom V86-spelet där han börjar med att svinga sig upp bakom 2 Alvena Valva (V86-1) som blev fastlåst i tredje par invändigt i sin senaste start.

– På förhand tyckte jag att det var ett tufft lopp för henne och jag blev faktiskt förvånad över hur stark hon kändes över mål. Det var ett bra formbesked, säger Linderoth.

Som då hade spetsat till utrustningen med skoryck, helstängt huvudlag och jänkarvagn.

– Vagnen brukar hon ha när det är autostart, men det helstängda huvudlaget var första gången på över ett år. Alla detaljerna fungerade fint så det blir samma på onsdag. Dessutom var hon fortsatt fin i ett underhållande jobb i dag (måndag).

Betyder det att du är sugen på att köra i ledningen den här gången?
– Hästen är mer gynnad av voltstart då hon nästan alltid tar ledningen. Bakom bilen var det länge sedan vi hade läge att ladda. Men jag försöker vara med lite från början och skulle vi nå spets så provar jag gärna där.

Nästa styrning är 6 Lex Peidei (V86-3) som tränas av Jan-Olov Persson, men ägs till hälften av Linderoth, som också körde i senaste starten.

– Jag var klart nöjd med vad han presterade. Jag testade honom i min jänkarvagn och vilket han verkade gilla. Vi kör med den igen, men att han ska vara segeraktuell har jag svårt att tänka mig. Han är mycket startsnabb och tar säkert ledningen, sedan släpper jag till en bra rygg och liftar med. Han är duktig på att knipa fjärdepris och kan det bli något liknande blir ägaren väldigt glad.”Värda streck”
Då är förhoppningarna större på 10 Liberty Face (V86-5) som kommer från en tredjeplats på V75.

– Han fick maxutdelning då och gjorde ett bra lopp. 1.12,5 full distans är vad han kan för dagen och jag är nöjd om han kan fortsätta på den nivån. Nu ser motståndet lite mer ihåligt ut och får vi bara lite hjälp och bara inte 5 Casanova Sisu får bestämma för mycket i ledningen kan vi vara med och göra upp om det. I den här omgivningen klarar han även att göra lite grovjobb själv, det visade han näst senast. Vi ändrar inget.

Slutligen får Linderoth chansen på USA-importen 4 Dice Man (V86-7), tränad av Stefan Melander och ägd av stall Courant.
Samma tränar- och ägarkonstellation som till bland annat elithästen Cruzado dela Noche, som Linderoth kört några gånger.

– Det är roligt att få sådana chanser. Jag har inte pratat med någon runt hästen ännu, men sett båda loppen i Sverige. I den första såg han lite stressad ut innan start, men senast var han mer harmonisk och gjorde det jättebra. Även om han står lite hårt inne i loppet så hoppas jag att han ska hävda sig, det verkar vara en häst med lite pengar i förhållande till sitt kunnande.

Vem tror du mest på?
– Det är svårt att säga. Jag tycker att båda hästarna jag tränar själv kan vara värda streck. Sedan hoppas jag att även på Dice Man.

När blir Per Linderoth tränarchampion på Bergsåker?
– När Svante har slutat… Det är inget jag går och tänker på, det som gäller är att få bättre resultat själv, inte att jämföra med andra. Men visst, skulle jag lyckas med det inom fem år så vore det roligt.