Inför V86: Nahar gillar att tävla hemma på åkern

Robert Bergh har flyttat till västkusten.
Ändå har gamle elitloppsvinnaren Nahar något av hemmaplan i V86 på Bergsåker på onsdagen.
– Han är en av mina 16 hästar på filialen där uppe och även om det kan vara lite för tidigt på säsongen med kort distans för honom är han så klart en som ska räknas, säger Bergh.157 hästar finns på Robert Berghs träningslista och äldsten duger än.
Nahar är inne på karriärens upplopp som tolvåring och jagar årets första seger i V86-7 i Sundsvall på onsdagen.
Loppet för den högsta klassen startas med bil och det är sprinterdistans som gäller på hästens gamla hemmabana.

I slutet av 2015 lämnade Robert Bergh Sundsvall och slog sig ner på gården i Marks kommun, fem mil söder om Göteborg. Eftersom det ännu så länge inte gått att avyttra den gamla gården i Töva strax utanför centrala Sundsvall håller sig Bergh sedan ett par månader med en filial i norr.

Skarpare jobb under söndagen
Trettonfaldige miljonären Nahar är en av hästarna som alternerar mellan västkusten och Sundsvall.
Robert Bergh berättar att skötaren Charlotte Andersson körde ett skarpare jobb med Nahar under söndagen.

– Det blev ett jobb mer åt den där racerträningen. Inte den tunga backen. Det känns bra med honom och även om det kanske inte blir något Elitlopp det här sista tror jag att han i varje fall kommer att få en väldigt bra säsong, säger Bergh, och fortsätter:

– Det är klart att 1600 meter är lite tidigt när vi bara är i början av mars men han har ju fått ett lopp i sig nu och nu när han står där uppe är det liksom hemmaplan också. Det är mycket därför han startar.

”Blir ett alertare intryck”
Nahar fick spår fem bakom bilen och möter bland annat hästar som Poochai och Västerbo Highflyer.
Efter de sex starterna i Kanada i höstas och ett hyfsat kontinuerligt tävlande sedan dess är det nu dags för skoryck igen med hästen som älskar barfotabalans.

– Troligtvis blir det barfota fram och skor bak. Han känns väldigt bra och jag tror att det vankas ett bra lopp av honom på onsdag. Förutom skorycket kommer jag att utrusta honom för ett lite alertare intryck. Hade det där kortloppet kommit en start senare hade jag nog varit ännu mera inne på honom. Men det ser bra ut nu också.

Jan Norberg kör, kusken från Umåker som gästspelade bakom Berghs hästar på Åby i förra veckan och tog en dubbelseger.

– Jag har nyss varit i Sundsvall och tänkte vänta en vecka till innan jag åker upp igen. Norberg har ju gått bra alla år när han kört åt mig. Han är otroligt rejäl och tar för sig i loppen. Norbergs bästa varumärke tycker jag är att han är så startsnabb och kan ”döda” många lopp direkt efter start. Det blir sällan strul och galopper utan hästarna får en bra position.


En sådan här gång inbillar man sig att det blir körorder från dig med en så pass speciell häst som Nahar?
– Faktisk inte. Han får välja själv. Med Nahar är det svårt också att känna om han ska komma iväg bra eller inte. Men nu brukar Nahar komma iväg lite bättre från spåren tre-fyra-fem. Framför allt från fem. Så läget blev jättebra för honom.

Storskräll med Kadett C.D. i uttagningsloppet till Olympiatravet på Solvalla i lördags och en dubbelseger på V75, där Re Doc avrundade omgången.
På onsdagen blir det lite lugnare med endast två hästar till start inom V86.

V86-4 är ett treåringslopp på Solvalla där Örjan Kihlström kör Transcendence. Chansen?
– Jag tycker nog att Transcendence är en något bättre chans av hästarna jag startar. Han är fortfarande väldigt rädd för bilen så vi kommer att träna en del i veckan. Men han klarade bil senast och jag tror hårt på den här hästen i år. Han är otroligt stark och han är också lite snabbare än vad jag trodde när vi började starta honom.
Men du är alltså orolig över hur han ska reagera bakom bilen?

– Jag var lite mera orolig för Transcendence inför förra starten då det var debut med bil. Med den starten överstökat och när han nu ska starta igen tror jag att det kan bli bra. Att få starta vecka-vecka är nog en fördel när han är lite stänkrädd och så, mentalt brukar de köpa lite mer av tävlingsbiten när de kommer in i det riktigt med tätare starter.

En treåring och en tolvåring till start. Planerna med Nahar i år?
– Vi ska nog prova Nahar i Umeå V75 22 april. Vi vann ju Olympiauttagningen där i fjol och gick direkt till finalen och det är bara att hoppas att det fungerar på samma sätt i år.