Inför V86/jackpot: Veijos skrällvarning har rampfeber

Det är jackpot på V86 och ett högt spelvärde i onsdagens öppna omgång med minst 13 miljoner enbart i åttarättspotten.
Veijo Heiskanen har slagit rekord i år med 105 segrar till stallet och varnar nu för en skräll.
– R.K.King har aldrig varit så här fin som han är nu. Han kan mycket väl vinna, säger Veijo.Åbytränaren har passerat nio miljoner kronor i inkörda pengar till sitt stall hittills i år och har en segerprocent på 20 procent. Han har slagit rekord i antalet segrar för egentränade hästar och vunnit 105 lopp.

– Det har gått bra och jag är stolt över att mina hästar har vunnit 105 lopp, säger Heiskanen, som har 57 hästar i träning.

På träningslistan finns nya namn som topphästen och den flerfaldige V75-vinnaren Claes Boko, samt den finske flygmaskinen Ratu Royale.

– Claes Boko gick första jobbet för mig i fredags. Han har blivit opererad i ett framknä och får träna på några månader innan det blir start. Det känns att det är lite extra till häst.

– Ratu Royale är en fin häst som har sprungit europarekord men som har vilat sedan i våras. Nu har vi börjat träna henne och hon känns fin så det blir intressant att följa henne. Men det är inte aktuellt med någon start där heller förrän om några månader, säger Veijo.

”R.K.King har rampfeber – bara skakar”
Onsdagens V86-omgång, som kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 13 miljoner enbart på åtta rätt, delas mellan Jägersro och Solvalla. Veijo Heiskanen har två egentränade hästar med inom streckspelet, varav en av dem är R.K.King som är tillbaka efter ett uppehåll. Det här rör sig om en kapabel häst men som också är väldigt speciell.– Han har rampfeber, säger Veijo Heiskanen.

– Han är extrem och jag har aldrig haft någon häst som varit så nervös inför loppen och skakat så mycket som han gör. Det är en liten nackdel att tävla på bortaplan för han blir så nervös i transporten på väg till banan. Det är skillnad hemma på Åby för då kan vi bara köra rakt ut från stallet i Balltorp och ner på banan. Då hinner han inte stressa upp sig.

– Men nu ska vi försöka hitta en lösning till på onsdag. Vi åker så sent som möjligt och när vi kommer fram till Jägersro har vi ordnat så att han får gå ut i en hage i lugn och ro och vara helt för sig själv.

Hur påverkar det här hästen att prestera i loppen?
– Jag vet faktiskt inte hur mycket det påverkar prestationen. Han har vunnit på bortaplan tidigare och faktiskt gått bra just på Jägersro och vunnit där. Men det är inte så roligt att titta på honom när han skakar.

– Fast när han väl kommer ut på banan så skakar han inte längre. Det är precis som att han har rampfeber, innan han ska upp på scenen är han nervös men sedan släpper det.Vad har R.K.King gjort efter senaste starten och hur känns han i träningen?
– Han är uppfräschad och behandlad eftersom han var lite knölig innan. Det tog lite tid innan vi fick ordning på honom men nu är han fräsch och fin. Då brukar han också springa bra.

– Hästen är väl förberedd och jag körde ett banjobb med honom för några veckor sedan efter 1.21 full väg i långvagn.

– Han har ätit upp sig och ser fin ut i kroppen. Han är inte tjock men så fin som han ser ut i kroppen har jag nog inte sett honom tidigare. Han mår bra. Jag tycker överhuvudtaget att hästen både ser och känns bättre än någonsin.I fjol vann R.K.King fem lopp på tio starter. I år har det blivit två andraplatser som bäst på åtta starter. Förklaring?
– Han har varit ute i tuffa gäng och haft dåliga lägen. Det har inte stämt riktigt men nu är hästen där jag vill ha honom. Vi får hoppas att han kan vinna snart, säger Veijo.

R.K.King startar i V86-3 från spår nio bakom bilen. Distansen är 2140 meter. Hur ser du på hästens uppgift?
– Han står bra inne i loppet på pengarna och har rygg på en startsnabb häst. Men det är ändå svårt när man har bakspår att hålla ryggen på framförvarande häst. Det är lätt att man ändå tappar några längder från början. Han är en jättefin löphäst som brukar prestera bra när han är i ordning och det tycker jag att han är nu.

– Även om han kanske inte har någon toppform redan nu så är han helt klart en av de som kan vinna. Man måste ha med honom på kupongen. Det blir barfota runt om igen och vi ändrar inget, säger Veijo Heiskanen.

Du har även med Te Quiero Grif i V86-7. Chanserna där?
– Han gick bra senast och har fin form. Det blev en tuff öppning men sedan fick han ett fint lopp och avslutade bra. Han är väldigt startsnabb så det var synd att han inte fick framspår nu är det är kort distans. Från spår nio tycker jag främst att det är en platschans. Han är jämn och säker men jag tror inte att han rundar alla av egen kraft. Vi ändrar till jänkarvagn den här gången, senast gick han med vanlig vagn. I övrigt barfota runt om igen.