Inför V86: Heta chanser för Båth

Unghäststjärnorna Coin Perdu och Deimos Racing vintertränar för fullt.
Samtidigt skördar Global Un Poco stora framgångar i treåringsloppen och är storfavorit i onsdagens V86-omgång.
– Han har vunnit från dödens två gånger i rad. Det är klart att jag tror på bra chans, det vore fel att säga något annat, säger tränaren Svante Båth.

Solvalla-tränaren har ett välfyllt stall med många topphästar.
Bland annat fjolårets stjärnor Coin Perdu, som vann Svensk Uppfödningslöpning och är obesegrad i fem starter, samt kriterievinnaren Deimos Racing.
Hur är läget med dem för dagen?

– Det känns väldigt bra allting och båda hästarna är fina. När du skriver så kan du kopiera allt jag säger om den ena hästen för det gäller även den andra. Både Coin Perdu och Deimos Racing har tränat sida vid sida hela vintern. De drog igång samtidigt efter vinterpausen och har tränat i en månad. Många, många intervaller i lite lägre farter och det ska de fortsätta med i några veckor till. I månadsskiftet mars/april kör vi sedan ett rundbanejobb med dem, säger Svante Båth.

Kan bli Kungapokalen
Coin Perdu har jag inte en aning om när det blir just nu. Däremot Deimos Racing, skulle han vara riktigt i ordning är det inte omöjligt att vi ställer in siktet mot Kungapokalen. Men då kommer han att få gå något lopp innan kvalen i så fall men var vet jag inte.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen med dem?
Deimos Racing avslutade fjolåret femstjärnigt och jag tycker själv att han hittade en helt annan växel som valack. Så det är klart att man blickar mot toppen och drömmen är att få vara med i några större lopp.

Coin Perdu är lite mer oskrivet. Han vann ju allt som tvååring men han måste utvecklas om vi ska ha med toppen att göra. Samtidigt så hade hästen en sådan nivå att skulle han inte utvecklas ligger han relativt långt framme ändå, menar Båth.

”Har hittat mer fart i benen”
Svante Båth har dock inte bara de två unghäststjärnorna i sitt stall. En annan duktig treåring är Global Un Poco som i fjol var med i de större loppen som utan att räcka till. Det här nya året har dock börjat på bästa sätt med en andraplats och därefter två raka segrar. Näst senast i Margaretas Tidiga Unghästserie som inbringade 300 000 kronor.

Global Un Poco (V86-2) har gjort det riktigt bra på senvintern och utvecklats en hel del. Han har ju bara två nollor i resultatraden och dessa är från Svampen och Svensk Uppfödningslöpning i fjol. Annars har han varit bland de tre främsta i resten av sina starter. Han hängde inte med de bästa i fjol men tack vare Margaretas satsning var det ganska självklart att fortsätta att trumma på så här i början av året. Det är så fina pengar att köra om och annars kanske vi inte hade startat honom nu.

– Hästen har alltid känts stark och bra men däremot har han varit lite trög tidigare. Nu har det blivit en pollett till som har ramlat ner och han har hittat lite mer fart i benen.

Vad säger du om uppgiften i V86-2 från spår tre bakom startbilen?
– Det är klart att jag tror på bra chans, det vore fel att säga något annat. Men det finns bra hästar med i loppet och jag vet också att det svänger fort i unghästloppen den här tiden på året. Jag kan lika gärna åka från tävlingarna på onsdag och vara nöjd trots att han har förlorat, samtidigt har jag förståelse för att han blir favorit. Han har vunnit sina två senaste starter från dödens och varit riktigt bra.

– Det blir inga ändringar nu, vi sparar nog skorycket till nästa lopp i Margarets serie som blir den 1 april.

”En typisk outsider – ska med på kupongen”
Du har även med Optimum Dragonfly i V86-8 som kommer från en överlägsen seger. Chanserna där?

Optimum Dragonfly (V86-8) är en dam som ger mig en del gråa hår. Hon är så jäkla bra när hon är bra men däremellan gör hon saker som jag inte riktigt har grepp på. Senast var hon jättefin och hon har känts bra i träningen efteråt. Ibland är hon pilsnabb från start, precis som senast, och ibland är hon inte snabb ut. Jag vet inte vad det beror på. Hon är en typisk outsider som ska med på kupongen om man garderar. Inga ändringar, avrundar Svante Båth.