Inför V86: En Dragster på väg till Frankrike

Han har inlett säsongen i imponerande stil och siktet är inställt på Frankrike.
Men först ska Dragster gästa Solvalla i jakt på tredje raka segern.
– Hästen känns jättefin och lär knappast ha blivit sämre, säger hästens tränare Roger Malmqvist inför onsdagens V86-tävlingar.Dragsters (V86-6) årsdebut för en månad sedan var ett utropstecken. Trots brutala 1.07 första 500 meterna till ledningen och 1.11,5 på varvet lämnade han konkurrenterna över upploppet. Senast var det samma visa. Från ledningen sprintade Dragster undan och i mål stannade klockorna på 1.11,2 över 1 640 meter med bilstart, det snabbaste hästen har sprungit.

– Jag är inte alls överraskad. Känslan att han skulle få en riktigt bra säsong infann sig redan i vintras och då sa jag till ägaren att hästen har utvecklats ett snäpp till, säger Roger Malmqvist.

En sommar i Frankrike
Dragster har visat fina takter förr. Som treåring blev han tvåa i finalen av Breeders Course och i fjol vann han på 1.11,7 hemma på Jägersro där han också var en hårsmån ifrån att kvala in till Svenskt Travderby. Men sättet på vilket han har inlett femåringssäsongen är något annat. Hästen har höjt sig och visat takter som för tankarna till de riktigt stora loppen.

– Nu har han visat att han utan problem ska kunna gå upp i guld och hävda sig väl där också, i och med att han har de här egenskaperna, startsnabbheten och även distansförmågan. Att han skulle vara en sprinter som bara går i ledningen är en missuppfattning. Ett tag i vintras satt jag och drömde om Harpers, så stark kändes han här ute.

Någon start i kraftprovet Harper Hanovers lopp på Solvalla under elitloppshelgen sista helgen i maj lär det emellertid inte bli. Istället ska Dragster och jämgamle stallkompisen Farzad Boko, derbyfinalist i fjol, tillbringa sommaren på Lutfi Kolgjinis franska filial i Normandie.– Jag och Lars I Nilsson har fått klart av ”Ludde” att vi kan hyra sex boxar där nere. Något datum för när vi skickar ner hästarna är inte bestämt men pusselbitarna börjar ramla ihop och troligtvis är onsdagens start den sista han gör innan resan. Det finns mycket lopp på landsortsbanorna där de kör om 100 000 – 200 000 kronor som inte är hälften så tuffa motståndsmässigt som hans klass i V75 här hemma.

Annars brukar Jubileumspokalen i augusti vara ett mål när man har bra femåringar i stallet…
– Det är inte längre hem från Frankrike än vad det är dit, säger Malmqvist och skrattar.

”Inte sämre bakifrån”
Till skillnad från årets två första starter har Dragster den här gången bakspår. Det är ingen lätt sak när det handlar om sprinterdistans, men Roger Malmqvist ger inte upp för det.

– Det fanns sparat i Halmstad och det fanns sparat förra starten också. Hästen känns jättefin och lär knappast ha blivit sämre. Det klart att spåret försämrar chanserna avsevärt och vi får förlita oss på att de kör i hårt tempo där framme och att vi kan hitta rätt ryggar och på så sätt komma in i matchen, men han är inte sämre bakifrån än i ledningen. Bland annat har han vunnit på open stretch på Åby och gått väldigt fort till slut bakifrån flera gånger. Han ska gå barfota runt om igen och även om jag är väl medveten om att bakspår över 1 640 meter är svårt vore det dumt att ta bort honom från V86-kupongen.