Inför V86: Coin Perdu jagar tionde raka segern

Treåringskungen Coin Perdu förgyller onsdagens V86-omgång och genrepar samtidigt inför årets största uppgift, Svenskt Travkriterium.

– Om han var nära 100 procent i form senast så är det snarare 75-80 nu, men jag hoppas förstås att det ska räcka, säger tränaren Svante Båth om sin obesegrade unghäststjärna.Nio segrar på karriärens nio starter.
Ytterst få svenskfödda travare har inlett karriären så övertygande som Coin Perdu.

I sin senaste start krossade han konkurrenterna i E3-finalen på Bergsåker och visade att han fortfarande är huvudet högre än sina kullkamrater.
Men det var en dryg månad sedan och ska man lita på tränaren är det inte en lika vässad stjärna som kommer till Solvalla som V86-spelets tyngste favorit.

– Nej, skulle hästen vara lika bra på onsdag så har jag misslyckats med mitt träningsupplägg. Säsongen är lång och man måste ta ner hästarna i form emellanåt och välja sina strider, förklarar Svante Båth. Som valt Sommarfavoriten (V86-3) med 200 000 kronor till vinnaren mycket tack vare att den går över kriteriedistansen 2 640 meter – vilket Coin Perdu aldrig testat tidigare.

– Tittar man långt in i framtiden så tror jag inte att det blir hans favoritdistans. Men hästen är väldigt tacksam och så otroligt allround att jag är övertygad om att han behärskar den.Vad har han gjort sedan E3-finalen?
– Direkt efter loppet så småfixade vi till några saker. Sedan har han tränat enligt plan. Vi toppade formen till det loppet och han var nära 100 procent då, även om travet kanske inte flöt helt perfekt då banan var lite lös i ytlagret. Som träningsupplägget varit efteråt ska han snarare ha 75-80 procentig form nu.

Är det jämförbart med årsdebuten för fyra starter sedan?
– Ja, det skulle jag säga. Han bör vara i likvärdigt slag.

”Alla kan förlora”
Den gången tävlade Coin Perdu med skor runt om och vanlig sulky. Därefter har han gått i jänkarvagn och två gånger utan skor.

Hur blir det nu?
– Det blir definitivt skor. Vad gäller sulkyn har jag inte bestämt mig, jag ska diskutera det med Erik Adielsson först.

Kan det bli ett defensivare löpningsupplägg?
– Det är inget vi sagt på förhand. Erik får lägga upp loppet efter hur hästen känns.

Blir det här enda starten inför kriteriekvalen i mitten på september?
– Ja, så är planen. Det blir drygt fem veckor emellan och det passar honom bra.

Är det inte häftigt att ha en häst som aldrig förlorat?
– Jo, självklart. Men samtidigt kan jag tycka att det blir lite upphaussat.

– Jag skulle vilja säga att det som hände i Elitloppet var det bästa som kunde hända för att alla ska förstå hur det är att hålla på med hästar. Då fick vi se ett fenomen (Bold Eagle) bolla med de andra och göra den bästa prestation man sett på en tävlingsbana. Sedan kommer samma häst ut en timme senare och är chanslös i finalen. Det visade verkligen att det inte är maskiner vi håller på med. Allting kan hända och alla kan förlora.

Så hur viktigt känns det för dig att Coin Perdu kommer obesegrad till kriteriet?
– Det är väl inte så viktigt, även om jag hemskt gärna skulle vilja det. Men jag ser ju hellre att han blir besegrad innan kriteriet än i finalen, säger Svante Båth.

Tror du att han vinner igen?
– Det är klart att han har en vettig chans ändå. Jag vore väldigt feg om jag inte trodde det, säger Svante Båth. 

Det här berättar Svante Båth om sina övriga V86-hästar:
– 3 Unstirred Drink (V86-1) har jag inte alls varit nöjd med på sistone. Förra säsongen var hon jämnheten själv, men i år har hon inte hittat formen. Vi har kollat upp allt möjligt utan att hitta några fel och det kanske är så att hon helt enkelt inte tycker att det är lika roligt att springa längre. Vi tar det här som ett test på om det är värt att gå ut i derbystoet och kommer att köra väldigt snällt. Givetvis hoppas jag att hon ska visa sig från en bättre sida, men jag har inget direkt att peka på som talar för det. Jag ligger mycket lågt.

– 3 Tricia (V86-4) är otroligt knepig och har varit på väg ut ur stallet flera gånger då vi tänkt ge upp med henne. Näst senast var hon bara dålig utan att vi hittade någon anledning och i sista jobbet inför anmälningen till förra starten uppträdde hon så korkat att vi bestämde oss för att lägga om träningen totalt. Sedan dess har Kim (Moberg) fått fria händer med henne och hon låter i princip hästen springa som hon vill i träningen. Det verkade ha effekt senast då hon vann på väldigt bra sätt. Eftersom hästen alltid gjort bäst lopp efter vila har vi också bestämt att ha lite längre mellan loppen. Jag har ingen aning om hur hästen kommer uppträda på onsdag, men fungerar hon som senast finns fart som räcker här. Den enda ändringen vi gjort senast var att lägga på en can’t-see-back-rulle och det blir samma nu. Hon är en typisk outsider.

– 7 Holdyourhorses (V86-4) var väldigt bra senast då han fick backa sig runt fältet och avslutade snabbt. Egentligen trivs han klart bäst då loppen körs i jämn fart och då han tål att göra lite själv på vägen kan det vara aktuellt att köra offensivt härifrån. På sin jämnhet och stabilitet skulle jag ranka honom främst av våra två här. Vi fortsätter med jänkarvagn och barfota som han gått i sina fyra senaste starter.