Inför V75/ons: Dartagnan en stark musketör till Derbyt

Att vara med i de stora årgångsloppen har hela tiden varit målet.
Efter den övertygande segern i bronsdivisionen senast har Mattias Djuse seglat upp som en av favoriterna i onsdagens uttagningslopp till Derbyt på Jägersro med Dartagnan Sisu.
– Jag vet inte hur långt det räcker men det är den bästa hästen jag tränat i alla fall, säger den unge Solvallatränaren.Fyraåringstoppar som Deimos Racing, Policy Of Truth, Cyber Lane, Global Trustworthy, Rajesh Face och Disco Volante dyker upp i onsdagens kvalrunda på Jägersro.

En onsdagskväll med V75 och starten för satsningen ”V75 Summer Heat” med streckspelet varje dag fram till fredagen och sedan stor final på lördagen på Bergsåker med Sundsvall Open Trot och en ihopsamlad multijackpot där en ensam vinnare beräknas kunna ta hem minst 58 miljoner kronor.

Onsdagkvällen på Jägersro innehåller uttagningslopp till både Svenskt Travderby och Derbystoet. Endast hingstar och valacker är med på V75. Solvallatränaren Mattias Djuses enda bidrag Dartagnan Sisu är med i den sista avdelningen (V75-7) där hästarna beräknas gå i mål några minuter före klockan 22.

Stefan ”Tarzan” Melanders Disco Volante är en tuff motståndare på innerspåret i loppet. Mattias Djuse är emellertid nöjd med både läge och häst.

Det blev ett femtespår bakom bilen med startraske Dartagnan Sisu.
– Vi får testa att vara med lite grand och skaffa oss en vettig position när bilen släpper, säger han lite återhållet.

Styrkan bästa egenskapen
I slutet av 2014 kunde Östersundsbördige Djuse kvittera ut proffslicens efter sina framgångsrika lärlingsår. Första året körde stallet in 3,1 miljoner och året där på 3,6 miljoner. En rivstart!

Dartagnan Sisu är den bästa häst han tränat som proffs
– Hans bästa egenskap är att han är stark. Han har utvecklats som tävlingsindivid också. Han gjorde bort sig lite i början som treåring och hoppade men nu har han vuxit mentalt nästan hela sista året och i år har det inte varit några problem alls. Tvärtom, säger Mattias Djuse.”Behöver inte vässas”
Ägaren, Söderbytorp Konsult AB i Märsta, kan ha en topphäst på gång i Dartagnan Sisu, som imponerade stort i bronsdivisionen i Rättvik i början av augusti. Djuse satt själv i sulkyn och efter ett utvändigt lopp en bit bak i kön i tufft tempo växlade hästen – med namn efter boken om de tre musketörerna -motståndet med lätthet över upploppet.

– Vi har tränat på med våra vanliga rutinjobb. Han har inte vässats till eller så, det behövs inte just nu. Han ska vara i bra ordning enbart med de här loppen han fått i sig på slutet. Tanken är att han ska gå barfota runt om. Oftast blir ju hästarna vassare och orkar springa lite mera när de får gå barfota och han har skött sig bra tidigare gånger utan skor.

”Har en bra häst”
De två främsta i varje försök p å onsdagen är kvalificerade för start i finalen av Svenskt Travderby, söndagen 3 september.
Djuse har en målsättning som tränare att kvala in till de stora årgångsfinalerna och med Dartagnan Sisu kan det räcka riktigt långt.

– Jag var med i ett försök till derbystoet i fjol i men har aldrig varit med i någon derbyuttagning tidigare. Hur han står sig i just det här loppet kan jag inte bedöma – men jag har en bra häst i alla fall.

– Tycker inte att det är någon som sticker ut i loppet, det är flera bra hästar med som är på väg uppåt de också. I de här loppen brukar tränarna ha laddat och det är svårt att veta hur hästarna har utvecklats. Men det är klart att vi måste tro på vår häst, avrundar Solvallatränaren.