Inför V75/jackpot: Rogers Dragster redo

Det dröjde till 12 mars innan han startade sin första häst för året.
Resultatet blev en förkrossande seger.
På lördagen beger sig Roger Malmqvist och Dragster in i V75-dansen på Mantorp.
– Blir det lika fina förutsättningar som senast ska han kunna springa en 1.10-tid, säger gotlänningen inför jackpotomgången med förväntade 47 miljoner i sjurättspotten.Han har laddat hela vintern.
När det väl var dags för lopp så laddade Roger Malmqvist även bokstavligen då han sände iväg Dragster i årets hittills snabbaste öppning på en svensk travbana.
1.07,2 första 500 meterna visade klockorna när spetskampen väl var avgjord.
Men några trötta ben blev det inte, istället försvann Dragster ifrån närmaste konkurrent med sju längder i en av årets mest övertygande årsdebuter.

– För mig kom prestationen verkligen inte överraskande. Det var ungefär vad jag hade hoppats på med tanke på hur hästen känts i träningen i vinter, konstaterar Malmqvist.

Som efter många år i Stockholm flyttade sina bopålar till Skåne för tre år sedan för att bedriva sin träningsrörelse på Lutfi Kolgjinis gård i Vomb. Ett beslut han inte ångrar.

– Verkligen inte. Jag trivs mycket bra. Sedan är det en helt annan familjesituation för mig nu. När jag flyttade ner hade jag bara sambon (Erika Karlsson) med mig. Nu har vi en son på 2,5 år och ett nytt barn på väg i maj. Vi har köpt ett hus som vi trivs väldigt bra i och även om det är fem mil till stallet så njuter jag av varje morgon.

Vem går upp först i familjen?
– Det gör jag. Men grabben vaknar innan jag åker så vi hinner säga hej då.

Av stallets tolv hästar är hälften tvååringar. Totalt har bara fem börjat tävla ännu. Bland dessa finns femårige Farzad Boko som kvalade in till derbyt i fjol.

– Tyvärr har han inte haft samma fina vinterträning som Dragster eftersom han inte varit riktigt frisk. Men det ser bättre ut nu så jag räknar med att han är startklar om en månad.

Förhoppningarna på de yngsta förmågorna är däremot stora.
– Utan att nämna några namn så tycker jag att åtminstone tre känns riktigt, riktigt bra. Men de andra är inte dåliga för det. Jag har sällan haft så här många unghästar samtidigt och totalt sett ser det väldigt spännande ut.

Hur många av tvååringarna räknar du med att starta i år?
– Allihop.

”Ladda hårt för att komma till ledningen”
Det betyder att vi lär få se mer av Roger Malmqvist framåt hösten när tvååringssäsongen drar igång på allvar, men innan dess hoppas han ha gjort en V75-profil av Dragster.
För nackdelen med att inte starta en enda häst under årets första månader är förstås att man försvinner helt ur rampljuset.

– Ur det perspektivet är lördagens lopp viktigt. Det är klart att jag också vill synas på V75. Även om stallet ser väldigt lovande ut så har jag plats för några till, speciellt skulle det vara roligt att få lite mer bredd på starthästarna.

En uppvisning av samma mått som i årsdebuten skulle förstås dra ögon till sig. Och ska vi tro tränaren själv ska Dragster vara ännu bättre på lördag.

– Han är tränad för att gå framåt med loppet och det räknar jag med att han gjort. Jag körde honom lite lätt alldeles nyss (måndag), bara i slängtrav så att han skulle få igång systemet, och hästen kändes precis som jag hoppades. Han kommer att få ett lite vassare jobb på onsdag.


Varför är han så mycket bättre än i fjol?
– Framförallt är fräschören bättre. I fjol gjorde han ett par bra lopp, sedan började han dra ett bakben och fick gå till veterinären. Det hände flera gånger och gjorde att vi fick börja om och att det inte blev någon regelbundenhet. Han har dessutom lagt på sig mer muskler i vinter och känns på det hela taget väldigt annorlunda, mycket starkare.

Är han bäst när han får gasa hårt i början och springa i ledningen över kort distans?
– Nej, det vill jag inte säga. Jag upplever honom som allround. Han var till exempel nära att kvala in till derbyt i fjol. Skillnaden är att över lång distans så tål han inte att gå samma speed i början, då får man köra på ett annat sätt.

Hur kommer du att köra på lördag?
– Eftersom läget blev så bra så måste jag köra som senast, ladda hårt för att komma till ledningen.

”Mycket krafter kvar i mål”
Därmed verkar det upplagt för ännu en fartfest, i synnerhet om någon skulle ha modet att försöka svara ledningen.

Vad gör du då, kryper ner i rygg eller kör utvändigt ledaren?
– Den frågan vill jag helst passa på, det är för tidigt att säga. Men det finns ju ett alternativ till, att fortsätta köra till jag når ledningen.

Han stod pall för en 1.07-öppning senast, kan det gå ännu snabbare på lördag menar du?
– Som hästen kändes då hade han säkert kunna öppna 1.06 och ändå vunnit, det fanns så pass mycket krafter kvar i mål. Och jag räknar som sagt med att han ska vara bättre den här gången. Eftersom hästen är helt reglerbar så går det att köra hårt med honom första biten, bara man kan dämpa farten lite efter det.

Han vann på 1.11,6 senast, hur fort kan han trava den här gången?
– Blir det lika fina förutsättningar som senast ska han kunna springa en 1.10-tid. Hästen är väldigt beroende av fäste och fick verkligen det på banan i Halmstad, jag hoppas att det bjuds liknande underlag på Mantorp.

Han gick med öppet huvudlag i comebacken, i fjol hade du ofta någon form av skygglapp på vänstersidan. Varför?
– Det berodde på att hästen sprang och bröt. Nu när han är så mycket fräschare behövs inte det och jag kommer att köra med öppet igen. I övrigt blir det barfota runt om och hans vanliga vagn.

Vinner du loppet?
– Jag har lärt mig att inte lova sådana saker. Däremot jag åker till Mantorp med goda förhoppningar om att vinna, så mycket kan jag säga.