Inför V75/jackpot: Kolgjini krossar allt

Bojkotten är avbruten, sonen hemkommen och stallformen hysterisk.
Lutfi Kolgjini är den självklara huvudpersonen när V75 drar till Norge och Momarken med 50 miljoner kr i potten!
– Jag har knappt kollat startlistorna, men jag räknar med att alla mina hästar har bra vinstchans oavsett, säger Sveriges hetaste travtränare.Kolgjini har varit namnet som ekat högst på travbanorna de senaste veckorna.
Ingen av landets stortränare har så bra snurr på hästarna som den 58-årige Jägersro-profilen vars vinterträning uppenbarligen gjort underverk.

På 33 starter i Sverige sedan 25 februari har det blivit 17 segrar, en smått otrolig träffprocent.
Som kusk har Kolgjini lotsat in 15 av sina 35 uppsittningar under året.
Trots det väljer han att bara köra en av sina fyra V75-hästar själv.
Anledningen är att sonen Adrian i dagarna återvänder efter en månad hos Jimmy Takter, Nordamerikas och världens mest framgångsrike unghästtränare de senaste åren.

– Det är första gången Adrian lämnar stallet under en så lång period och han verkar ha haft det väldigt trevligt. Säsongen är ju inte igång där borta ännu, men han har träffat många nya människor och det hörs att han trivs. Sedan är Jimmy inte bara världens främste tränare utan även en underbar människa socialt. För mig har det varit tuffare som fått ta allt ansvar själv, så jag är väldigt glad att Adrian kommer tillbaka.

– Men han kommer att resa dit igen, under tvåveckors perioder när det börjar hända lite mer på tävlingsfronten där borta, säger Lutfi Kolgjini.

Du har ju klarat dig ganska hyfsat ändå…
– Men Adrian har ju varit med och lagt hela grunden till det här. Sedan åkte han precis när vi skulle börja skörda…

Varför går det så bra nu?
– Det är många olika anledningar. Vi har byggt ett par ytterligare banor här på gården, så nu är anläggningen jävligt komplett. Som vanligt har vi lagt enorma resurser på att ha banorna i ordning under vintern och den här gången har det verkligen lyckats. Vi har bara fått ställa in en enda träningsdag. Det snöade massor och jag satt i traktorn för att röja undan, men mitt i natten gav jag upp.
Mina hyresgäster (Ola Samuelsson, Lars I Nilsson och Roger Malmqvist) körde lite senare på förmiddagen i alla fall, men då hade jag redan basunerat ut att vi skulle ställa in. Just att få kontinuitet i träningen är det allra viktigaste.

Så det har inte gått överraskande bra?
– Nej, egentligen inte. Man ska tänka på att vi har flera hästar som är fyra år nu som inte löpte upp till förväntningarna i fjol. I början av säsongen var de inte riktigt mogna och när vi sedan fick virus i stallet runt augusti bestämde vi att de skulle få avbryta säsongen och komma tillbaka i år. Det är hästar som Rajesh Face, Rushmore Face, Rigel Face, Marciano, Ulisse Kronos och Like A Star. Alla har kapacitet att springa in miljoner, men är kvar i låga klasser så att de vunnit sina lopp är inte så konstigt.

Du blev tränarchampion i Sverige med drygt 30 miljoner kronor 2015. I fjol blev det 22,7, vad tror du om 2017?
– Förra året var egentligen inget dåligt år. Vi hade bara inte marginalerna på vår sida i de stora loppen och fick nöja oss med många andraplaceringar. Men visst har det börjat bättre i år och 30 miljoner känns inte alls omöjligt. Nog känns det som att vi har hästar för det, men man vet aldrig på förhand om man kommer ha marginalerna med sig när det verkligen gäller.

Vilka hästar hoppas du mest på?
– Bland de yngre är det många. Där kommer vi att köra in mycket pengar. I äldre eliten är det fortfarande Mosaique Face, El Mago Pellini och Dante Boko i första hand. Som de känns för dagen tror jag att alla tre kan hävda sig i de största loppen och snarare vara bättre än i fjol. Target Kronos var också väldigt fin i årsdebuten, men honom kommer jag i första hand att matcha i femåringsloppen.

På lördag åker du till Momarken, en bana du bojkottat sedan Joke Face fick startförbud där efter att du strukit honom för banförhållanden 2013. Varför återvänder du?
– Därför att jag fick ett vänligt brev från banans vd. Han tyckte att det var dags att gräva ner stridsyxan och då gjorde jag det.

Du har anmält fyra hästar och samtliga ser ut att tillhöra favoriterna. Vad är din syn på möjligheterna?
– Egentligen vet jag ingenting om motståndet, förutom i Mosaique Face lopp. Jag har inte hunnit kolla startlistorna ordentligt ännu. Men jag kan säga att alla mina hästar är i ordning och därmed räknar jag med att de är bra nog att slåss om segern allihop. Allra mest tror jag på Mosaique, han har varit grym i vinter. Så bra som han tränar nu har han aldrig tränat.

Vad beror det på?
– Att han äntligen fått en längre träningspaus. Tidigare vintrar har vi provat i Frankrike, men han har aldrig riktigt trivts där. Han har blivit ful i pälsen och inte presterat på banan. Nu har han varit blank som en säl hela vintern. Det kan vara så enkelt att han inte trivs med att vara borta. Hästen är ju född här på Vomb och vissa individer är ju hemmakära.

Hur är han förberedd inför årsdebuten?
– Han har gått ett provlopp på 1.11,6/1 600 meter vilket är ett otroligt jobb för att vara honom. Jämför det med då han skulle årsdebutera i fjol, då ringde Adrian mig på tisdagen och sa att hästen var helt under isen. Han gick inte framåt. Jag kom hem på torsdagen, lade på ett stängt huvudlag för att han skulle skärpa sig och körde ett jobb där han kändes okej, inte mer. Sedan gick hästen ut och vann ett försök till Olympiatravet med fem längder.

– I provloppet förra veckan gick hästen med öppet huvudlag och sprang ändå en sekund snabbare än vad jag sagt åt Johnny (Takter) att köra. Så jag måste tro att han är bättre nu.

Han brukar inte vinna bakifrån, är det inget som oroar?
– Nej, inte det minsta. Han hade vunnit Hugo Åbergs 2014 om vi inte blivit störda i sista sväng. Hästen fungerar utmärkt i ryggar också. Jag räknar med att han vinner det här loppet.

Tror du att du möts med jubel eller burop från norrmännen på lördag?
– Vi får väl se. Buar de får jag väl bojkotta några år till, säger Lutfi Kolgjini och skrattar.

Det här berättar Lutfi Kolgjini om sina V75-hästar:
1 Clemenza Am (V75-1) högg i galopp när vi skulle accelerera från start i årsdebuten, men kändes jättestark efter det så jag visste att han var i ordning när Jimmy (Takter) fick testa honom. Han vann på bra sätt och har sett fin ut efteråt så jag räknar med att formen ska vara ytterligare framflyttad till lördag. Jänkarvagnen lär få sitta på igen och förmodligen även skorna eftersom han såg så fin ut. Jag vet att innerspår kan vara lite lurigt på bortre långsidan på Momarken så det blir väl svårt att svara ledningen, men Adrian får lägga upp taktiken hur han vill. Utan att känna till motståndet räknar jag med att han är bra nog att slåss om segern.

1 Pandora Face (V75-2) skyggade lite när vingen slog tillbaka i huvudet på henne i starten senast och kunde därför inte vara med i spetskörningen. Sedan kändes hon jättefin under loppet och hade gott om krafter kvar. Hon var lite rullig i värmningen varför jag fick vikta ner henne en aning till loppet, men jag är ganska säker på att det berodde på att hon fått så mycket tung träning. Hon ska bli rappare med den genomköraren och jag utgår från att Adrian vill köra i ledningen här. I fjol blev hon klart bättre när vi ryckte skorna och det finns hovar för det nu, men jag måste se banan innan vi kan avgöra det. Hon hade öppet huvudlag i årsdebuten, eventuellt blir det någon form av stängt den här gången. Från ledningen blir hon inte lätt att slå, jag har i alla fall svårt att se någon ta 20 meter på henne.

2 Ulisse Kronos (V75-5) gjorde vad jag förväntade mig senast och kändes stark hela vägen även om han som vanligt var lite trög. Allt har varit bra efteråt och hästen utvecklas för varje start. Han är den av mina hästar som lär vara mest hämmad av att få tävla utan körspö, men för att kompensera det kommer vi att utrusta honom med rycktussar för första gången. I övrigt ändrar vi inget och givetvis räknar jag med att göra upp om segern. Han har övernattat förut så det oroar mig inte kring honom eller någon av mina andra hästar.

9 Mosaique Face (V75-6) har känts underbar i vinter och verkligen mått gott av en längre träningsperiod. Han gick ett provlopp på Jägersro förra veckan och jag sade åt Johnny Takter att köra 1.12,5. Nu blev det 1.11,6/1 600 meter istället och det var ett oerhört bra jobb för att vara den här hästen. Vanligtvis är han väldigt oinspirerad i träning. Han gick med öppet huvudlag i provloppet och vad han får på lördag beror på hur hästen uppträder i värmningen. Normalt tävlar han inte med öppet så många gånger per säsong, men är han laddad får han nog gå så nu. Annars är norskt det vanligaste då han ska attackera bakifrån. Jag har respekt för B.B.S.Sugarlight, men Mosaique Face är en bättre häst när båda hästarna tävlar på topp och jag räknar med att han vinner det här. Förmodligen sparar vi barfotakörningen och kör med lätta skor runt om.