Inför V75/jackpot: Jag åker inte 140 mil för att sitta fast

Rebecca Dahlén, Solvalla-amatören som till helgen åker 70 mil enkel väg med Minnestads El Paso och Klöver All Over i jakt på karriärens första V75-seger.

Missa aldrig mina InläggGilla Trav med ErlandFacebook!Du har 70 mil från Heby till Skellefteå, det borde betyda att du åker i angeläget ärende?
– Båda hästarna är fina och går snart ur klass så då får man passa på, och det är få förunnat att köra två V75-lopp och dessutom med två bra hästar, så det ska bli väldigt kul, säger 28-åringen.

När åker ni och hur lång tid beräknar du att resan tar?
– Vi åker på fredag efter lunch och hur lång tid det tar vill jag inte tänka på, säger Dahlén och skrattar.
– Men det tar nog nio timmar.

Vad tycker hästarna om det?
Minnestads El Paso (V75-2) är hingst så han kommer säkert tycka att det är jätteroligt…
– Men han har ju med sig Klöver All Over (V75-7) som är gammal och rutinerad så det ska nog gå bra.

Minnestads El Paso har gjort det jättebra för dig och vunnit 5 av 14 lopp, men vad jag förstår ville han inte alls springa från början. Hur ser historien bakom hästen ut och hur kom det sig att han kom till dig?
– Vi fick honom och en tvååring till i träning för två år sedan och båda skulle egentligen säljas av uppfödaren. Den andra hästen var jättefin och Minnestads var också jättefin att se på, men springa ville han inte. Han var trög och det gick inte att se någonstans att han skulle bli bra. Men jag tyckte om honom ändå och sa att om jag hade haft råd skulle jag köpa honom trots att han inte är bra och då sa uppfödaren att jag kunde få leasa honom. På den vägen är det.

När lossnade det för honom?
– Han har varit speciell hela tiden och väldigt rädd för traktorer. Så fort han skulle gå banjobb fick jag ringa till banmästaren och säga när jag skulle köra och att de inte kunde vara där då.

– I mars som treåring skulle han i alla fall ut i ett provlopp och gå 1.30. Men det blev inställt och då fanns bara 1.25-provloppet kvar. Så jag tänkte att han får gå ut där och springa med så länge han kan. Men i startvolten var det precis som att något hände. Jag fick ett ton i handen och han vann från dödens och gick 1.16 sista 500 meterna. Då förstod jag att han är en riktig löphäst och sedan har det bara rullat på.

Han provade kort distans för första gången i förra veckan och spurtade till seger från andra par utvändigt. Vad tyckte du om den insatsen och hur mår han efter det?
– Han var jättebra! Han har lite fräschörproblem så vi fick hjälpa honom lite efter starten i Bollnäs gången innan och han var inte alls vässad utan hade bara gått hemma i backen och inte startat på sju veckor. Han är egentligen inte en snabb häst men kort distans funkade fint och jag tror att han har gått framåt rejält med loppet. Han joggade lätt i söndags och gick ett jobb i dag (tisdag). Han var jättetrög som vanligt men kändes spänstig, fräsch och fin så det finns inget att klaga på.

Visst var det första gången han hade rycktussar senast?
– Det stämmer. Han är väldigt speciell och vi har övat med rycktussar i tre-fyra månader hemma. Men han har bara blivit rädd och det har inte fungerat. Men i sista jobbet inför förra starten kände jag att det gav rätt effekt så vi provade i loppet och det gav en hiskelig effekt. Han kommer gå utrustad precis likadant på lördag.

Då är det kort distans igen och han har startnummer 9 bakom bilen. Hur ser du på det?
– Jag ville ha spår 2 eller 9 så jag är jättenöjd. Därifrån är det ingen risk att vi blir hängande. Han är ingen blixt ut men vi får hoppas att de kör lite, det brukar de göra i V75.

Vad tror du om segermöjligheterna?
– Det beror på hur det blir kört men jag skulle inte blir förvånad om han vinner. Vi var trea i V75 för några starter sedan och då hade han vunnit om jag hade litat på att han är så bra som han är. Men jag ville inte ut i tredjespår i sista sväng utan satt kvar och det blev fel. Han hann nästan fram ändå och visade att han duger.
– Den här gången kommer jag inte att sitta kvar. Jag åker inte till Skellefteå för att sitta fast.Du kör även Klöver All Over åt Emelie Mattson i V75-avslutningen. Du vann med hästen senast och nu lottades ni till innerspår bakom startbilen. Hur ser du på uppgiften för hans del?
– Emelie är en av mina bästa vänner och nu när hon har opererats har vi Klöver All Over hemma hos oss. Starten på Solvalla var den första för oss och där var han jättefin. Det var första gången jag fick köra honom i ledningen när han var frisk. Jag har gjort det en gång tidigare i V75 i Rättvik men då rusade han och tvärstannade och det visade sig att han hade höga infektionsvärden. Nu fick jag känna vad alla proffs har sagt, att han är bäst i ledningen. Han vann med tussarna kvar och det var jättekul.

Så taktiken är given på lördag?
– Plan A är att köra i ledningen men det finns ju ett snikspår (open stretch) i Skellefteå så vi får se. Men det är ingen som tar en längd på honom från start normalt sett.

Du har tidigare varit trea i V75 med både Minnestads El Paso och Klöver All Over. Hur stort skulle det vara att få sätta pricken över i på lördag?
– Det skulle ju vara helt otroligt, hur fränt som helst. Det finns de som håller på i väldigt många år och inte ens kommer i närheten av V75, så jag är tacksam att jag ens är med liksom.