Inför V75/jackpot: Från Elitloppet till Silverdivisionen

Brutal på topptid i årsdebuten.
Galopp i Elitloppet.
På söndag är Tjacko Zaz tillbaka på banan och han blir stor V75-favorit i den avslutande avdelningen.
– Han tränar mycket bra, säger Timo Nurmos.Traditionsenligt avgörs midsommarhelgens V75-omgång i Kalmar. Lika traditionsenligt körs tävlingarna på söndag då alla midsommarfirare hunnit vila upp sig efter grodhopp, sillfrossa och kanske en skvätt starkt.

– Om det inte spöregnar kommer vi som vanligt att åka på ett traditionellt midsommarfirande i Sorunda. Sedan blir det säkert sill och bastu, säger Timo Nurmos.

Men det är inte för att prata midsommar som vi har ringt till Solvallatränaren. Vi vill veta hur Tjacko Zaz (V75-7) mår efter Elitloppet, där han galopperade bort sig i försöket.

– Han gick jobb i måndags och allt verkar bara bra. Han har aldrig hoppat för oss tidigare så jag tror att galoppen senast var en tillfällighet. Han har i alla fall inte visat de tendenserna hos oss, varken före eller efter Elitloppet.

Amerikanske toppkusken John Campbell körde hästen för första gången senast. På lördag ska en annan världskusk, Johnny Takter, få chansen bakom femåringen för första gången.

– Ny kusk ska inte vara något problem. Johnny är rutinerad och hästen är jättefin att köra, som en bil.

Tjacko Zaz har endast knappa miljonen på vinstkontot och det betyder att han, sin höga kapacitet till trots, inte är uppe i den högsta V75-klassen ännu. När han nu går ut från ett idealiskt femtespår bakom startbilen i silverdivisionen blir han storfavorit. Och gör han om prestationen han gjorde i sin årsdebut, när han sprintade runt på 1.09,5/1609a, blir han svårstoppad.

– Jag hoppas att han är lika bra eller ännu bättre än i årsdebuten. Nu fick han visserligen inget lopp senast men han har ett lopp i kroppen och inför årsdebuten hade han inte gått snabbare än 1.25. Han har mest styrketränat och inte gått ett enda banjobb nu heller, men han känns mycket fin.”Nu laddar vi för fullt”
Timo Nurmos låter även 2015 Derbystovinnare Evin Boko (V75-1) göra resan till Kalmar. Sexåringen vann inget lopp på nio försök i fjol men har inlett årets säsong starkt.

– Hon hade inte många lopp bakom sig när hon vann Derbystoet och plötsligt var hon uppe i stoeliten, så förra året blev ett mellanår där hon fick skaffa sig mer rutin. Nu är hon ett år äldre och nu laddar vi för fullt.

Evin Boko vann senast efter en stark långspurt från tredje par utvändigt. Det var hennes tredje start i år. Gången innan blev hon femma i ett lopp som vanns av världsartisten Delicious U.S., och i årsdebuten knep hon tredjeplatsen bakom Indoor Voices och Raffinos, en duo som hon möter igen på söndag.

– Hon har varit fin i träningen hela tiden och inför senast hade hon bara fått snälla lopp. Vi är mycket nöjda med hästen och innerspår är bra. Hon är inte snabbast av alla men kan öppna ganska bra. Jag har ingen koll på motståndet men tror att hon kommer att göra ett bra lopp.