Inför V75: Volstead glöder mest i het Tarzan-kvartett

Han avslutade rykande i årsdebuten som tvåa bakom Nuncio.
Nu ska Volstead försöka kvala in till Olympiatravet.
– Hästen är jättefin. Han har ett kanonläge, och utan framskor med skygglappar blir han ännu vassare, säger Stefan Melander.Söndagens V75:a på Påskdagen avgörs på Romme, och den tredje deltävlingen till Olympiatravet.
Stefan ”Tarzan” Melander hade tidigare aviserat start för Nuncio, efter dennes förlust i V75-finalen på Solvalla. Men nu har han ändrat sig och tar ut Volstead istället och låter Nuncio stanna hemma i stallet.

– Allt är bra med Nuncio. Han har tränat hela tiden och känns jättefin. Men Volstead brukar ha svårt att slå Nuncio och därför fick det räcka med honom på Romme. Nuncio har ju fått ett wildcard till Olympiatravet och jag vill gärna försöka få med Volstead också.

– Vi får se om det blir någon mer start för Nuncio innan finalen. Kanske i ett lopp på Solvalla eller någon annanstans. Jag har inte hunnit titta så noga än. Han kanske går direkt ut i finalen, vi får se. Men det är i alla fall inga fel på hästen och jag var nöjd med honom i loppet senast. Han gick bra till slut, säger Stefan Melander.

”Fin som fan”
Nu lär Volstead (V75-3) bli favorit i den tredje deltävlingen till Olympiatravet tillsammans med Örjan Kihlström. Hästen gjorde årsdebut för några veckor sedan och blev tvåa bakom Nuncio. Han avslutade mycket starkt i 1.08-tempo sista halvvarvet.

– Han var fin som fan. Det såg du väl hur bra han gick i årsdebuten. Men han brukar gå ganska bra efter vila och jag var väldigt nöjd med honom. Jag tror att hästen kommer att få ett bra år och kanske kan vinna något stort lopp. I fjol så strulade det mycket, han satt fast och hade dåliga spår. Nu känns han jättefin och kommer säkert att gå framåt med loppet i kroppen. Vi tränar ju våra hästar så, att de behöver flera lopp i sig för att komma i toppform.”Har ett kanonläge”
Volstead har spår fyra bakom bilen och Örjan Kihlström lär sikta mot ledningen med den startsnabbe sexåringen. Tränare Melander är helnöjd med utgångsläget.

– Det är ett perfekt spår. Han är ganska stor och behöver lite tid på sig för att få upp farten och då är det bättre med spår en bit ut. Så det är ett kanonläge.

Blir det spets och slut?
– Jag kan inte bedöma det, jag är ingen bra tippare. Men jag tror att han kommer att göra ett bra lopp och det ser verkligen intressant ut. Jag hoppas att han kan vinna och kvala in till Olympiatravet.

Några ändringar i balans och utrustning?
– Förmodligen går han utan framskor och då blir han lite vassare. Det blir nog även någon form av skygglappar. Han gick med öppet huvudlag i årsdebuten men brukar annars gå med helstängt. Nu kanske det blir halvstängt huvudlag och det gör honom också lite vassare, menar Melander.Bra spår för alla och flera bra chanser
Solvalla-tränaren har ytterligare tre hästar till start inom V75. Samtliga ”Tarzans” hästar har visat fin form i de senaste starterna och alla har fått bra spår.

– Ja, det är otroligt bra, mina hästar brukar annars ha startspår på den höga sidan av programmet, säger han lite skämtsamt.

– Vi har bra hästar med som känns fina och jag är glad över deras förberedelser. Så det ser verkligen ut som bra chanser på förhand.

– Oceanic Clearence (V75-2) var jättebra som tvåa i årsdebuten då hon gick i dödens. Hon kommer att vara förbättrad med det loppet och det är en ganska bra häst för klassen. Det blir utan framskor precis som senast.

– Disco Volante (V75-5) är en kanonhäst, det lovar jag dig. Han är ruskigt bra men inte att lita på och kan göra bort sig. Senast blev det galopp i omstarten men det var för att startbilen stannade upp. Sedan skötte han sig bra i den giltiga starten och vann med krafter kvar. Han har bästa läget och det är bästa distansen för hans del eftersom han är stark. Det blir skor runt om och det ser bra ut.

– Test Drive (V75-6) avslutade jättebra vid segern i årsdebuten och det här tror jag kan vara en häst för årgångsloppen. Han kändes jäkligt fin senast och jag är jättenöjd med honom. Det här loppet passar bra och han står i en bra klass, för han har lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet. Spåret är jättebra och han öppnar ganska bra. Han kanske går utan skor nu, eventuellt blir det första barfota runt om, säger Stefan Melander.