Inför V75: Propulsion tillbaka i Björkarnas stad

Förra året gick han ut i silverdivisionen.
När han på lördag återkommer till Umeå gör han det som världsstjärna.
Propulsion blir svårstoppad i anrika Guldbjörken.
– Det ska bli jäkligt spännande att starta honom igen, säger hästens tränare Daniel Redén, som även selar ut en vass duo i Berth Johanssons Memorial.När Propulsion för ett år sedan vann silverdivisionen i V75 på Umåker stod han på tröskeln till världseliten. Där är han nu etablerad.
Den USA-födde sexåringens utvecklingskurva har gått brant uppåt och när han på nytt gästar Björkarnas stad är han V75-omgångens stora affischnamn.

– Han har utvecklats, det har han, men det är svårt att säga hur mycket bättre han är i år. Han har i alla fall tagit vintern i Frankrike väl och inte förstått att han hade mycket stolpe ut där utan han är lika kaxig som vanligt. Han har gått lite under radarn i surret men han är en jäkligt bra häst, det vet vi, säger Daniel Redén.

”Kommer göra ett bra lopp”
Fjolårssegern i Umeå var startskottet på en formidabel säsong för Propulsion. Den första miljonsegern tog han i Finlandia-Ajo i början av maj och efter en fjärdeplats i Elitloppet vann han ytterligare två miljonlopp – Norrbottens Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial.

Vintern tillbringade han i Frankrike där han trots en strulig uppladdning lyckades bli fyra bakom Bold Eagle i Prix d’Amerique.

– Han har tränat på sedan han kom hem och nu har vi skruvat upp träningen lite. Han har fått tugga på ganska hårt i leran och känns jättebra. Han gick ett hårdare jobb i söndags och var riktigt fin.

Hur bedömer du formen?
– Det är svårt att sia om formen men han känns bra. Han gick ut och var fyra i Prix d’Amerique utan att ha startat på två månader så även när han inte har form är han ganska bra.

Så han är lika bra nu som när han startade i Prix d’Amerique?
– Det sa jag inte, men han känns väldigt fin hästen och jag tror att han kommer göra ett bra lopp.

Först Finland och sedan Elitloppet
Guldbjörken utgör sista deltävlingen i Olympiatravet men någon start i finalen på Åby nästkommande lördag är inte aktuell för Propulsion oavsett hur det går.

– Nej, vi siktar mot Finland i år igen, det är det som är planen.
Finlandia-Ajo avgörs 6 maj och tre veckor senare hägrar Elitloppet hemma på Solvalla för Propulsion.

– Med en häst som var fyra förra året och inte är sämre i år är det klart att man hoppas på en plats bland de 16 i Elitloppet. Jag tycker att han hör hemma där.

Fördel Tobin Kronos i Berths minneslopp
Daniel Redén gör inte resan från Enköping till Umeå enbart för att visa upp Propulsion. Han gör det också som titelförsvarare i femåringsloppet Berth Johanssons Memorial (V75-6).
I fjol vann Redén-tränade Daley Lovin och i år selar han ut toppindividerna Tobin Kronos och In Vain Sund. Den förstnämnde vann senast årsdebuten i fin stil från ledningen.


TOBIN-KRONOS-LJ.JPG


– Jag var mycket nöjd, han såg jättefin ut och travet flöt bra. Han bör ha gått framåt en del med det loppet och det ser intressant ut på lördag. Spår fem är bra. Han ska ha spår en bit ut på vingen för att öppna som snabbast.

In Vain Sund inledde precis som Propulsion året i Frankrike där en seger och en andraplats inbringade drygt 800 000 kronor. Han skulle ha startat i Karlstad i fredags men trafiken satte stopp.

– Det var en olycka och tvärstopp i Örebro och det hade kunnat bli sju timmar på transporten. Det kändes inte rätt mot hästarna så vi strök.

Kan det strulet ha påverkat In Vain sund på något vis?
– Han är en så hård häst så han bryr sig inte. Dagen efter gick han fort och var jättefin.

Spår åtta för honom, hur ser du på det?
– Det passar ganska bra eftersom han inte har startat på länge och ska backas ner i ryggar och gå till slut. Han kommer nog att spurta ner många.

Men Tobin Kronos är den hetare ur spelarnas synvinkel?
– De är två jämna och mycket bra hästar men på läget är det fördel Tobin.

”Brukar kunna spurta bra”
Bra segermöjligheter i lördagens två största lopp alltså. Och det stoppar inte där. I klass II och bronsdivisionen har Solvallatränaren ytterligare två intressanta hästar till start.

Floyd P.Boko (V75-4) har ryckt upp sig och blivit bättre och bättre. Nu har han dåligt sjundespår, men jag hoppas att han gör ett bra lopp. Han brukar kunna spurta bra. Eventuellt blir det någon ändring på huvudlaget för han var lat förra gången. Det kan bli norskt eller något, jag får fundera lite.

Fighting Bax (V76-5) var duktig senast. Han låg på otroligt mycket i loppet så det var bra gjort att kunna vinna över 2 640 meter. Nu är det 1 640 meter och det vet jag inte ens om han har startat på förut. Men han tränar väldigt bra och vi ska väl kunna köra barfota igen. Det kanske blir halvstängt istället för helstängt huvudlag eftersom han var väl laddad senast.