Inför V75: Marias och Rolex Bigis vägar korsades ännu en gång

”Att mötas och skiljas är livets gång, att skiljas och mötas är hoppets sång.”
När Maria Törnqvist och Rolex Bigis vägar korsades för tredje gången förra året blev det startskottet som fick henne att plocka ut proffstränarlicensen.
– Jag tänkte att tar jag inte chansen nu får jag den inte igen, säger Åbytränaren som på lördag selar ut stallets stjärna i V75-finalen på Solvalla.BLACK FRIDAY


Nya medlemmar som registrerar sig vecka 47 får en rabattkod som ger access till valfri produkt gratis!

RABATTKOD bifogas i mejl

Medan snöflingorna sakta letar sig ner till marken i Stockholm har Fåglum, åtta mil norr om Göteborg, fått över en decimeter snö.

Maria Törnqvist har precis kommit in efter dagens arbete på gården. I dag, 20 november, är det exakt ett år sedan hon flyttade in på gården Däningsholm och drog i gång sin travverksamhet i full skala – och nu på egen hand.

Tidigare arbetade hon tillsammans med dåvarande sambon Markus B Svedberg i Strängnäs.

Dessförinnan har hon även jobbat som hästskötare i ett flertal stall, bland annat hos Åke Svanstedt, fram tills han flyttade sin verksamhet till Nordamerika.
Det var också hos Åke Svanstedt som Maria Törnqvists och Rolex Bigis vägar korsades för första gången.

– När han kom var han inte lätt att tas med. Det gick inte ens att sela och man fick lägga ned mycket tid på honom. Han var väldigt speciell, berättar Maria Törnqvist.

Starten hos Åke Svanstedt och därefter i Anders Svanstedts regi blev bästa tänkbara för hingsten, som tog sju raka segrar. Sedan började det strula.

”På gränsen till ohanterbar”
När ägarna ringde Maria Törnqvist hade hon flyttat upp till Markus B Svedberg i Strängnäs.

– Vi fick Rolex Bigi i träning och han tog fyra segrar innan det började krångla. Det strulade med flera hästar och efter mycket om och men visade det sig att vi hade svartmögel i stallet, förklarar Maria Törnqvist.

Rolex Bigi flyttades, men efter att gjort sejour hos två andra tränare och fått problem med framknäna fick Maria Törnqvist förra året ett nytt samtal från ägarna.

En operation av knäna var nödvändig och därefter började rehabiliteringen för hingsten hos sin gamla skötare och numera tränare.

– Han fick en månad extra vila och man märkte att han blev mycket gladare, på slutet på gränsen till ohanterbar. Han ska ju vara lite knäpp i huvudet när han är riktigt bra.Tillbaka med besked
I slutet av mars var det dags för comeback för Rolex Bigi och en nervös tränare.

– Jag hade tränat honom stenhårt och gick in med mottot att tål han inte att träna ska hästen inte tävla på den nivån. Det var en jäkla press inför den starten och jag kunde knappt kolla på loppet, säger Maria Törnqvist och fortsätter:

– När jag såg att han sprang med öronen slickade bakåt visste jag att han var på topp. Det kändes helt sjukt när han spurtade förbi alla med tussarna kvar.

Sedan dess har det blivit ytterligare två segrar i år för den egensinnade hästen.

”Hjärta av guld”
Efter en incident fick dock Rolex Bigi ett kortare uppehåll från tävlingsbanan i början av hösten.

– Ska jag vara helt ärlig var det på grund av att jag blev ganska illa biten i låret utav honom. Det var olyckliga omständigheter där jag kom i kläm mellan honom och en annan hingst. Jag hade änglavakt och bettet tog på ”rätt” ställe. Jag bestämde mig medan jag låg och väntade på ambulanshelikoptern att jag inte skulle vara sjukskriven. Men det blev jag ju på grund av infektionsrisken, berättar Maria Törnqvist och fortsätter:

– Vi valde helt enkelt att låta honom ta det lite piano, det var lite medvetet i väntan på att jag skulle rehabilitera. Han mådde inte heller så bra efter den händelsen.

Hur mår du i dag?
– Jag är i princip helt återställd nu och mår hur bra som helst, jag kan inte må bättre.

Incidenten till trots är Rolex Bigi fortfarande Maria Törnqvists ögonsten och stallets stjärna.

– Vi har ett speciellt band, han och jag. Det är världens snällaste och underbaraste häst, han har ett riktigt hjärta av guld.”Han är sjukt vass”
Guld kan det även bli på lördag när Rolex Bigi (V75-3) startar i finalen av silverdivisionen på Solvalla. En seger som skulle smälla högt för Maria Törnqvist.

– Det skulle kännas så jäkla skönt på många sätt. Jag vågar inte drömma om det, han har fått så tuffa löp med konstiga ryggar. Han har aldrig varit så här bra så länge jag har varit med honom, men man måste ha stolpe in också och jag ska be till högre makter att vi får lite flyt på lördag.

Ett bakspår väntar den sjuåriga hingsten som körs av Örjan Kihlström.

– Han har fått rygg på två riktigt startsnabba hästar. Kan han hålla de ryggarna tror jag spåret passar honom jättebra. Jag hoppas sedan han kan få sin lucka, han är sjukt vass på slutet om han får allt att stämma. När han är på topp är det väldigt få hästar i silverdivisionen som slår honom. Är han som han var på Åby och får sitt lopp med en ”Örjan-styrning” ska han vara med på linjen, säger Maria Törnqvist. Som hoppas på att banan tillåter barfotakörning i helgen.

– Sedan är jag småsugen på att testa ett norskt huvudlag, men det beror på hur han går i sista jobbet här hemma. Det skulle vara kul att prova, och när det är final känns det som att man får chansa.

Händelserikt år
Även om 29-åringen tog ut sin proffslicens 1 september 2016 ser hon det här som sitt första ”riktiga” år som egen proffstränare.

– Året har gått sjukt fort. Det har hänt mycket, både positivt och negativt. Det har varit lite stolpe ut, inte bara med hästarna utan med väldigt mycket runt omkring, men nu känner jag att allt börjar komma på plats, avrundar Maria Törnqvist.BLACK FRIDAY


Alla medlemmar som köper ett 10-v eller 20-v paket 23-25/11 får tillägg 11-v resp. 22-v som en Bonus!