Inför V75/jackpot: Nya körhandskar ska vända trenden

Han är segermaskinen som nästan aldrig gjort bort sig tidigare eller gjort ett dåligt lopp.
Men nu har det blivit strul och två raka galopper för Master Crowe – som på nytt blir hårt betrodd i V75.
– Jag får köpa nya handskar till Ingves, säger tränare Petri Puro med ett skratt.
– Skämt åsido har jag mycket bra känsla för hästen.Det är jackpot i lördagens V75-omgång på Åby där en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt.

En av favoriterna i omgången är Master Crowe (V75-6), som vi är vana att få se i vinnarcirkeln efter loppen. I fjol vid den här tiden radade han upp framgångar och tog sex raka segrar och uppträdde som säkerheten själv.

Tränare Petri Puro har medvetet pausat den åttaårige hingsten under sommaren eftersom hästen har problem med allergi. Efter att ha gjort comeback i höstas med två raka segrar har det gått grus i maskineriet. Master Crowe har varit ute i V75 tre gånger i rad utan att få till det. Först satt han fast med krafter kvar, därefter blev det en oväntad galopp strax efter start och senast fastnade hästen med allt kvar i rygg på ledaren innan han blev generad till galopp kort före mål.

– Det har strulat och vi får hoppas att vi har medvind nu istället, säger Petri Puro.

– På Jägersro näst senast hade han lite problem med munnen, som vi hade varit hos tandläkaren för innan loppet. Han hade haft en inflammation i munnen och hade nog fortfarande lite känning av det. Så när Ingves tog upp efter att ha laddat i starten och skulle backa ner i tredje utvändigt hände någonting. Jag tror att hästen var lite öm i munnen fortfarande och reagerade på när kusken tog i honom. Det blev lite ryckigt.

– Senast i Kalmar kändes hästen stark och blev fast med mycket krafter kvar. Han blev lite rädd kort före mål när Johnny Takter viftade med tömmarna framför och det blev galopp. Det var synd att han inte fick luckan 150 meter kvar för då hade det nog hänt ganska mycket.Hur har hästen känts i träningen mellan och efter de här loppen?
– Han känns stark och ser väldigt fin ut. Jag tyckte att han var ovanligt spänstig och fin inför loppet på Jägersro näst senast. Han känns fortsatt lika stark och spänstig som han gjorde då så jag måste tro att toppformen är nära.

– Jag körde honom i går (onsdag) och han ska få röra på sig lite under fredagen. Han är stark men har lite dålig teknik när han springer i backen. Det var därför jag inte trodde att det var så bra häst innan han började starta och vinna lopp, säger Puro.

”Positivt med täta starter”
Master Crowe är favorit i Silverdivisionen (V75-6) och körs återigen av Peter Ingves. Han har spår tre bakom startbilen och distansen är 2640 meter vilket hästen bara har startat över en gång tidigare och då vann han.

– Vi har mest startat över medeldistans men nu provar vi lång distans. Han är stark så det ska gå bra, men han möter några starka och entaktade hästar.

– Jag tror att det är positivt med täta starter. Han har startat vecka efter vecka en gång tidigare och då vann han först ett försök i V75 och sedan finalen veckan efter. Det var i och för sig i en lägre klass men jag är som sagt nöjd med hur hästen känns.

– Det ska bli roligt att se hur han fungerar igen över 2600 meter och det kan bli så att vi provar Frankrike i vinter. Kanske inte på Vincennes, det är nog för tufft, men på en mindre bana.Tror du att det är dags för seger nu?
– Jag har en bra känsla för honom. Det känns som sagt att han är i riktigt bra form. Han är snabb ut och det finns ju open stretch på Åby. Så han ska inte behöva sitta fast den här gången.

Några ändringar i balans och utrustning?
– Jag ska köpa nya handskar till Ingves, ha, ha.

– Nej, skämt åsido, hästen går som tidigare med öppet huvudlag och med sitt normala tävlingsbett nu. Det skulle bli några minusgrader på kvällen men de säger att man inte behöver ha hakar. Fast någon form av fäste kanske man behöver ha.Det har varit snack om att prova i jänkarvagn för första gången på slutet. Är det aktuellt nu?
– Det är inte helt omöjligt, om vi är i tid den här gången så jag hinner att få låna en. Vi får se. Det är inte aktuellt med rycktussar ännu i alla fall. Han är bara åtta år hästen, ha, ha. Nej, men han är så ärlig och gör alltid vad han kan ändå, avrundar Petri Puro.