Inför V75/jackpot: Årsdebut för Oscarssons stjärna

I söndags kom årets första V75-seger.
På hemvägen kvaddade en älg hästtransporten.
Med hyrd hästbuss åker Jim Oscarsson i helgen till Kalmar för att årsdebutera sin stjärna Explosive de Vie.
– Han känns otroligt fin, säger Solvallatränaren.

I fjol tvingades Jim Oscarsson stå på sidan av i tre månader efter att ha brutit armen. I söndags kunde han ha blivit skadat på nytt. På väg hem från V75-tävlingarna i Gävle, där hans Pointillist imponerade stort, sprang en älg ut på vägen.

– Det kunde ha gått riktigt illa och vi hade en jäkla tur. Som tur var körde vi inte så fort. Men en älg är tung och det räckte för att trycka sönder bilen, säger Jim Oscarsson.

Älgen klarade inte smällen men hästar och människor kom undan med blotta förskräckelsen och kunde efter en stund fiskas upp av en undsättande hästtransport.

– Vi blev stående i en timme ungefär och hästarna var väldigt coola. De stod bara och käkade hö.

Siktar på de största loppen
Med hästbussen på verkstan är det med hyrt färdmedel som Jim Oscarsson i helgen beger sig ut på nya V75-äventyr.
Det är Kalmar som står värd för de jackpotkryddade tävlingarna, enligt prognosen väntar 48 miljoner kronor i sjurättspotten på V75, och i gulddivisionen startar Oscarsson sin stjärna Explosive de Vie (V75-3).

Förra året sprang sexåringen in 1,4 miljoner kronor, bland annat genom att sluta tvåa bakom Nuncio i Jubileumspokalen och femma i VM-loppet i New York.

– Han har övervintrat jäkligt bra! Vi ställde av honom när han var på topp och sedan fick han börja träna lite tidigare än planerat för att han var så på tårna. Vi har trimmat på rejält i backarna.

Hur vässad är han inför årsdebuten?

– Han har mest fått tung träning och har inte gått några banjobb eller så. Vi får se var han står men han känns otroligt fin och jag ser fram emot att starta honom.

Hur bra är han jämfört med för ett år sedan?

– Han är bättre och har tränat mycket mer. I fjol var han lite skadedrabbad men i år har han fått vara frisk och fräsch och fått fler mil i kroppen.

Hur högt lägger du ribban för honom i år?

– Vi måste sikta högt. Målet är att han ska vara med i de stora loppen. Han visade i fjol att han räcker till där. Men vi får ta ett lopp i taget och se att allt är bra och sedan gå vidare därifrån. Till att börja med har vi tänkt ta ut honom i några sådana lopp som på lördag och sedan tänker vi prova i Olympiatravet.

”Kevin är skitsur”
Att Explosive de Vie lottades till spår 11 över kort distans gör att hans tränare inte har några direkta segerförhoppningar den här gången.

– Bakspår är iskallt. Han är så pass snabb så öppet spår är alltid en fördel för honom. Men så här i årsdebuten kan det ändå vara bra med bakspår och ett snällt lopp.

Jims son Kevin Oscarsson, Årets komet i trav-Sverige 2016, körde Explosive de Vie med stor framgång under pappas sjukskrivning. Kevin kör också i Kalmar på lördag men nu släpper inte farsgubben ifrån sig tömmarna bakom stallets stjärna.

– Han har tjatat som tusan på att få köra och är skitsur för att jag vill köra själv.

Är det så?

– Nej då, jag bara skojar. Kevin kommer säkert få köra hästen fler gånger men det är i första hand jag som kör, och det ska bli jäkligt kul att köra Explosive de Vie igen!