Inför V75: Elitloppstvåan känns helt vild i jobben

Han var suverän tvåa i Elitloppet efter en makalös spurt.
På lördag ska Propulsion försvara fjolårssegern i Norrbottens Stora Pris.
– Han har varit helt vild efteråt och känns kanonfin. Mycket bättre än i Elitloppet, säger Daniel Redén.Solvalla-tränaren firar väldeliga framgångar med sitt stall och leder den allsvenska tränarligan med drygt 15 miljoner kronor inkört i år. Han kan även skryta med strålande 22 i segerprocent för hästarna och framgångarna avlöser varandra.

Under söndagen var Lionel tvåa i Oslo Grand Prix och för hans del blir nästa start i Jarlsberg innan hästen går hem på lite semester till ägaren Göran Antonsen i Norge.

– Det är fantastiskt och man får nypa sig i armen hur bra det går. Det viktigaste är att hästarna levererar så otroligt jämnt och bra gång på gång. Ta till exempel som Lionel nu som hade varit borta en tid och han springer bara i ren glädje. Jag är mer än stolt över hur mina hästar presterar. Lionel kommer att gå framåt med loppet och vara i toppform i Jarlsberg, säger Daniel Redén.

”Kan bli start för Delicious nästa vecka”
Redén har 96 hästar på träningslistan och skulle kunna ha många fler efter alla framgångar men så blir inte fallet.
– Jag klarar inte av att ha så många och ska faktiskt dra ner lite. Det får inte bli större och jag vill inte bli någon som har 180 hästar i träning. De som har så många gör det snuskigt bra med sina rörelser men jag känner att jag inte greppar det.Hur är det med Delicious efter Elitloppet?
– Det ser bra ut, hon tog loppet bra och känns fin efteråt. Jag har inte bestämt än var nästa start blir men det kan bli under nästa vecka.

”Lika fin som inför Åbergs i fjol”
Apropå stjärnhästar från Daniel Redéns stall är det på lördag dags för Propulsion att starta igen. V75 avgörs i Boden som kör midnattstrav och Propulsion blir storfavorit i Norrbottens Stora Pris med en miljon till vinnaren.
Efter andraplatsen i Finlandia-Ajo var Propulsion tvåa i både försök och final av Elitloppet. I finalen avslutade han fenomenalt till andraplatsen bakom Timoko.

 Propulsion (V75-7) gjorde två riktigt bra lopp men han såg lite sämre ut i försöket. Det kändes som att han behövde det loppet för det flöt mycket bättre i finalen. Han spurtade otroligt bra och som loppet blev kört var det omöjligt att vinna men han gjorde en mycket strong prestation. Det känns som att han har kommit i riktigt fin form igen. Hästen har varit helt vild efteråt och känns kanonfin, säger Redén.

– Han är levnadsglad och busig och så där. Då märker man att han är på hugget och jag tycker att han börjar kännas lika fin som han gjorde inför Hugo Åbergs förra året. Då kändes han enormt fin och han är i alla fall mycket bättre nu än i Finland och i Elitloppet. Jag har kört honom i jobb i dag (måndag) och han var mycket bra.I en tv-sändning förra veckan pratades det om att du sagt att om Propulsion förlorar i Boden så ska du flytta dit. Stämmer det?
– Njae, jo, men nej, jag skojade väl och sa det eller att jag skulle simma i Piteälven om han inte vann, ha, ha. Men jag tar tillbaka det nu. Ju närmare man kommer loppet så börjar man bli nervös. Hästen har som sagt känts så jättefin efter Elitloppet och om han är frisk och resan går bra kommer han att göra ett otroligt bra lopp. Han håller ju en kaliber som många i mitt stall inte gör.

Propulsion vann Norrbottens Stora Pris i fjol och har ett perfekt läge nu med spår två. Hur bra chans har han?
– Det är väl första gången han har fått spår två och det är optimalt. Det är så många andra bra hästar med i loppet så det är inte bara att säga att man vinner men han tränar otroligt bra och kommer att göra en väldigt bra insats. Det är min bästa chans och vi vi göra inga ändringar, barfota runt om som senast i Elitloppet.

Vad händer sedan, blir det Hugo Åbergs som han vann förra året?
– Han är inbjuden till Åbergs och skulle allt vara tiptop vore det ju roligt att gå ut där igen.

Daniel Redén har ytterligare tre hästar till start i lördagens V75-omgång. Bland annat In Vain Sund som även han startar i Norrbottens Stora Pris efter att ha suttit fast i Elitloppsfinalen senast.
 In Vain Sund (V75-7) är också fantastisk och han utvecklas fortfarande. Han gjorde två ruggiga lopp i Elitloppet och trots att han inte fick några pengar i finalen var det bra för hans rutin att möta de där. Han fick också ett bra läge på lördag och man vet aldrig med honom. Han kan allt i ljusa stunder. Fast det ska mycket till om han ska slå Propulsion för dagen, även om han är riktigt bra själv. Men under har skett förr. Barfota runt om igen och inga ändringar.Vad säger du om dina övriga två V75-hästar?
 Whitehouse Express (V75-1) såg otroligt fin ut senast vid segern och borde ha blivit ännu bättre med det loppet. Han har tränat bra efteråt och vi hoppas att han gör en liknande prestation som senast och kanske ännu vassare. Läget är perfekt och jag hoppas mycket på honom. Barfota runt om igen.

 Fighting Bax (V75-5) var bedrövlig i travet förra gången och vi hittade ingen riktig anledning till varför. Vi har letat efter allt men inte hittat något. Vi ska i alla fall byta tillbaka till en vanlig vagn igen och hoppas att han fungerar bättre. För i det skicket vill jag inte visa upp en häst i igen, då blir jag mörkrädd. Han har tränat på och känns bra i alla fall men otur med läget som är dåligt. Det blir barfota runt om igen, avrundar Daniel Redén.