Inför V75: D.D.’s Hitman är en blivande elithäst

Han såg strålande ut i årsdebuten när han vann med gott om krafter kvar.
Petri Puro hyllar sin topphäst D.D.’s Hitman väldigt mycket.
– Det är en blivande elithäst. Jag skulle ha anmält till gulddivisionen istället, säger Puro inför lördagens V75-start.Halmstadtränaren har tagit fram många stjärnor och segermaskiner genom åren.
Commander Crowe, Pato, Not A Spacecase, Fama Currit, Edward Ale, Master Crowe och obesegrade superlöftet Cash Crowe är en diger samling, som inger respekt.

Den 15 maj förra året gjorde USA-hästen D.D.’s Hitman första starten för Puro. Han blev tvåa i Köpenhamn och gjorde sedan flera fina lopp under året. Det blev två segrar och en placering bland de tre främsta i fem av tio starter. Han var bland annat trea i Sundsvall Open Trot bakom Nuncio och On Track Piraten.

– Hästen gjorde flera bra lopp, men hade bekymmer med sina framknän. Travet flöt inte och han opererades i framknäna efter sista starten i fjol. Nu känns det klart bättre och han springer mer avslappnat än förra året, säger Petri Puro.

”Var oväntat bra direkt”
D.D.’s Hitman gjorde comeback den 15 mars och vann direkt i årsdebuten. Även om det var i ett litet fält och mot ett tämligen enkelt motstånd så vann han från dödens med till synes gott om krafter kvar. Den sexårige hingsten såg strålande ut och imponerade både på tränare Puro och kusken Johnny Takter.

– Det var lite oväntat att han skulle vara så bra direkt. Han hade visserligen tränat mycket bra hela vintern och var väl förberedd, men ändå. Hästen såg jättefin ut och jag var mycket nöjd. Det var även Johnny. Han sa att hästen har kapacitet att springa lika fort över full väg som han avslutade det sista varvet.

Hur fort gick sista varvet?
– Strax över 1.10!Vad kan du berätta mer vad det är för typ av häst?
– Det är en väldigt hård och stark häst som är oöm för positioner. Han är även speedig och det känns som att han är som bäst över full distans. I USA var han lite känslig och galopperade en del men här har han skött sig bra. Vi har heller inte tryckt av honom bakom bilen någonting så man vet inte hur startsnabb han är, säger Petri Puro.

Hur känns han efter förra starten och är det någon annan skillnad på hästen mot i fjol?
– Han känns bra och ska ha gått framåt med loppet. Orkesmässigt är det ingen skillnad mot i fjol, han var mycket tränad då också. Den enda skillnaden är som sagt att han är mycket bättre i travet nu och allt flyter bättre.

”Är en blivande elithäst”
På lördag avgörs V75 på Jägersro och D.D.’s Hitman går ut i Silverdivisionen (V75-5). Men efter att ha lottats till spår elva, ångrar Puro sin anmälan.

– Jag skulle ha anmält till guld istället. Han kommer ändå att få möta guldhästarna sen, säger Puro och syftar på att det endast blev åtta hästar i Gulddivisionen, tillika den andra deltävlingen i Olympiatravet.

Hur högt håller du hästen? Om du jämför med alla andra stjärnor du har tränat?
– Han är inte den bästa, det är Commander Crowe. Men han tillhör de fyra, fem bästa jag har tränat. Han har alla bitarna som en topphäst ska ha. Det är en blivande elithäst, helt klart. Förutsatt att det inte händer något oväntat, säger Petri Puro.

Det pratades på sina håll till och med om Elitloppet efter årsdebuten?
– Ja, men jag har inte sagt något om det i alla fall.

Vad säger du om uppgiften i V75-5? Kan hästen vinna trots läget med spår elva?
– Läget är det som bekymrar mig. Men hästen är så bra att han kan vinna ändå om det löser sig. Vi fortsätter med barfota fram igen och gör inga ändringar.