Inför V75: Cruzado Dela Noche gör Nuncio sällskap till Paris

I lördags visade Nuncio musklerna inför vinterns storlopp i Frankrike.
Till helgen är det stallkamraten Cruzado dela Noches tur.
– Han är jättefin i träningen men sjundespår är alltid svårt, säger tränaren Stefan Melander.Det var många travälskare som drog en lättnadens suck i lördags när Nuncio dundrade hem högsta klassen i V75 på Bergsåker.

Svensk travsports största stjärna de senaste åren var tillbaka som en vinnare efter genomklappningen gången innan, och förhoppningarna steg inför vinterns clou i travvärlden – Prix d’Amerique i Frankrike.

– Han hade ganska mycket krafter kvar i mål också. Hur mycket är svårt att säga men det kändes som att han hade kunnat springa på en bra bit till, säger Stefan Melander.

Det råder ingen tvekan om att Solvallatränaren är väldigt nöjd med beskedet Nuncio gav.Prix d’Amerique körs söndag den 28 januari. Men när Nuncio åker till Frankrike är ännu inte spikat?

– Mycket beror på hur vädret blir, hur han känns i träningen och så vidare. I fjol blev vädret värdelöst här hemma och sedan blev han sjuk, så vi tänker väl försöka ge oss iväg tidigt i år. Men jag vet inte.

Prix de Bretagne 19 november?
– Jag vet inte när nästa start blir, det loppet är redan om två veckor, vi får se.

”Mycket fin i träningen”
Även Cruzado dela Noche (V75-3) är aktuell för en tripp till Frankrike i vinter. Han har till skillnad från sin stallkamrat redan provat den kuperade banan på Vincennes i Paris. Där han för två månader sedan gick i mål som sexa i Masters-finalen, en bra bit bakom de franska fenomenen Aubrion du Gers och Bold Eagle.– Det var ett litet Frankriketest för honom, men han hade en strulig resa dit, så det var torskkänsla redan innan loppet, och så blev banan värdelös, så något riktigt test blev det inte.

Vad har han haft för sig i två månader efter det?
– Han var inte alls på topp när han kom hem från Frankrike. Hela hästen var lite sliten och han var inte glad, det märkte man på honom. Så han fick återhämta sig och sedan träna på. Nu väljer vi att starta honom igen.

Hur ser du på Cruzados lopp på lördag?
– Vi hade inte önskat oss spår sju. Det är svårt och gör att vi måste ligga lite lågt. Men han är en kanonhäst och mycket fin i träningen.

Magnus Jakobsson kör hästen för första gången. Får han några körorder?

– Han får köra efter hur hästen känns. Magnus är en bra kusk som nog inte heller gillar spår sju.Hur ser Frankrikeplanerna ut för Cruzado dela Noche?
– Jag får passa på den frågan. Vädret styr och ställer och vi får se hur det verkar med hästen. Först tar vi det här loppet och något eller några lopp till. Axel Jensens Minneslopp i Oslo nästa helg finns med lite i planeringen, men vi får se.

Treårigt skrällbud
Stefan Melander har även Inertial (V75-2) till start i Eskilstuna på lördag. Treåringen är härdad mot tuffa hästar och kan vara ett skrällbud för V75-spelarna.

– Han är en jättefin liten häst som tappade formen där ett tag. Senast gick han i dödens och gången innan blev han tempotorsk. Jag vet inte hur långt han räcker nu men blir det bra tempo gynnas han. Han är stark och går nog inte att räkna bort helt.