Inför Olympiatravet: Fyra deltävlingar & ”wildcard”

Hallå där…
… Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen, som besöker Solvalla på lördagen för den första av fyra deltävlingar till Olympiatravet.
Får du ihop något lopp i år?

– Ja, det får vi verkligen hoppas! Det känns bra att vara igång igen. Det är klart att vi inte får någon av de tre bästa franska hästarna till finalen men vi letar vidare i skiktet under. Lionel är klar och Björn Goop är positiv med fjolårsvinnaren Your Highness. Och mest trolig blir det väl någon av Nuncio eller On Track Piraten klar på lördag.Vilket är ditt drömscenario på lördag?
– Det är bara vinnaren som går vidare direkt så en av favoriterna är förlorare i det här sammanhanget då. Jag kan inte den fortsatta matchningsplanen för hästarna, men har i alla fall hört ryktas att On Track Piraten ska gå till Romme lördag 22 april. Så skulle Nuncio vinna på lördag kan det lösa sig med båda den här kvalvägen.

Du har fem ”wild card” – inbjudningar – att spela med och ett första har redan delats ut till Lionel. Norske tränaren Göran Antonsen är hälftenägare i hästen och säger att han ska köra själv.
– Han kör mycket lopp i Norge och det är klart att det är en dröm för honom att vara i hetluften i de stora loppen. Antonsen körde Oslo Grand Prix förra året. Det är bara bra för loppet med honom som kusk, det blir liksom mera genuint.


När drar du fram wild card nummer två?
– Jag har sagt att jag vill ha de flesta av de korten med mig nu när kvalen börjar. Detta till alla bra hästar som kan tänkas falla på mållinjen. Tio hästar ska vara med i finalen på Åby (29 april) och det är tre vinnare som direktkvalificerar sig i uttagningarna på Solvalla, Jägersro och Romme. Hästen som vinner i Umeå har inget starttvång i finalen – utan där kan ägarna välja om den ska vara med eller inte.

Vilka franska toppar har du fått nej av?
– Vi ställde frågan till kretsen runt Bold Eagle och sponsorer hade gått in med flyg om han hade kommit. Belinda Josselyn (tvåa i Prix d’Amerique) hade jag känsla för, men Jean Michel Bazire har sagt att han inte kommer till Sverige med sina hästar. Sedan hoppades jag få Briac Dark men den hoppade Frank Anne av med. Timoko kommer inte heller när vi inte kan erbjuda flyg.

Har du någon speciell häst du jagar som du inte velat gå ut med?
– Den enda jag ställt en skarp fråga till är ju tränaren till Aubrion du Gers. Det är Bazire som tränar den också. Även om han tackade nej för någon månad sedan är frågan ställd igen direkt efter loppet i lördags på Vincennes som hästen vann.

Your Highness är som titelförsvarare direktkvalificerad för finalen. Har Björn Goop sagt något?
– Ja, Olympiatravet är huvudmålet med henne i år. Björn har varit väldigt optimistisk och jag tyckte att hon såg riktigt fin ut som femma i lördags på Vincennes.

Fotnot: Olympiatravets delfinaler körs på Solvalla 1 april, Jägersro 8 april, Romme 22 april och Umåker 22 april.
Finalen går på Åby 29 april.