Inför GS75: Claes är segersugen på hemmaplan

En stor dag för en liten bana.
Småländska Vaggeryd bjuder in till GS75.
– Det är lite speciellt att köra här eftersom sista sväng är dåligt doserad. Däremot tror jag att många kommer att uppleva att underlaget är bättre i år, säger hemmatränaren Claes Svensson inför söndagens travfest.Ett par gånger per år riktas travsveriges blickar mot Vaggerydtravet, en av landets färskaste travbanor som slog upp portarna 1996.

År 2001 och 2002 blev Claes Svensson kuskchampion.
Samme Svensson som för tre år sedan flyttade sin verksamhet från Mantorp och blev en av blott fyra proffstränare knutna till Vaggeryd.
De andra är Jan Hellstedt, Kent Knutsson och Sara Brodin.
Men efter dubbeln har det inte blivit något mer kuskchampionat.

– Faktum är att mina hästar tävlat dåligt på Vaggeryd de senaste åren. Varför kan jag inte förklara, säger Svensson som emellertid laddat om inför årets säsong och anmält totalt sex hästar till söndagens tävlingar.

– Det vore kul att bli champion igen. Jag blev det på Mantorp i fjol så visst kan det gå även på hemmaplan, men så länge Peter åker hit varje tävlingsdag är det svårt att matcha honom.

Peter heter Untersteiner i efternamn och är landets regerande tränarchampion, med licensen på Halmstad.
Han har varit den store dominanten på Vaggeryd med totalt 13 championat genom åren.
Ska en hemmatränare någon gång lyckas ta titeln så är Svensson den givne kandidaten.

– Jag vet inte hur mycket hemmastöd jag känner från publiken, men människorna i organisationen runt banan tycker att det är roligt med många hemmahästar till start. Jag hade knappast anmält sex hästar om den här tävlingsdagen körts någon annanstans. Det här är Vaggeryds näst största dag på hela säsongen så det är klart att jag vill vara med så mycket det går.

Ny vattentunna
En detalj som emellanåt kommit upp angående Vaggeryd är att underlaget varit löst.
Något som man tagit fasta på till årets säsong.

– Man har lagt på nytt material på banan och dessutom investerat i en ny vattentunna. Det innebär att man hinner vattna mer mellan varje lopp. Det gör att underlaget blir fastare och jag tror att de flesta kuskar som kör på söndag kommer att uppleva det som en förbättring gentemot tidigare, säger Svensson.

Och påpekar även en annan sak som spelarna kan ha i bakhuvudet på söndagen.
– Banan är dåligt doserad i svängarna. Det gör att galopprisken blir större, framförallt i slutsvängen när man attackerar i spåren. Man kan säga att det gör det lite extra gynnsamt att springa på innerspår, framförallt i ledningen.Vad gäller sina egna möjligheter inom GS75-spelet låter Svensson lite extra uppåt kring Jägermeister Akema i sjätte avdelningen.

– Ingen är chanslös, men ska jag framhålla någon blir det Jägermeister. Han har siktats mot den här uppgiften en tid och har passande förutsättningar. Extra intressant blir det om vi når ledningen.

”Om jag fått köra om loppet…”
Det här berättar Claes Svensson om sina hästar på GS75-spelet:
– 1 Cabaree F.C. (GS75-2) har tävlat ojämnt utan att jag har någon riktigt förklaring till varför. Hon imponerade rejält när hon vann från spets i årsdebuten, men var helt under isen på Solvalla i starten efter. Sedan gick hon bra som trea, men senast var hon sämre igen. Det är nog i första hand humöret som spelat in för hon hade känts väldigt fin i träningen inför förra loppet. Uppgiften är intressant eftersom jag tycker att det är en stark häst som borde tåla distansen och jag är sugen på spets. Vi kör med norskt huvudlag och barfota som i de två senaste starterna och i sina ljusa stunder är hon bra nog att slåss om segern. Men på grund av sin ojämnhet vill jag inte kalla henne för mer än en outsider.

5 Jägermeister Akema (GS75-6) var inget extra i årsdebuten, men gick rätt bra efter galopp senast och är på rätt väg. Efter det har vi väntat in det här loppet eftersom han står perfekt inne och gillar förutsättningarna. Som det känns i träningen så är hästen fint i ordning och jag kommer att ladda det som går från början. Det är sällan han varit snabb nog att komma till ledningen, men hästen vann på bra sätt senast han sprang i den positionen så det vore intressant om vi lyckades. Inga ändringar.

8 Countrygirl Ås (GS75-7) gick bra senast, men slog av på takten när hon kom först. När hon blev utmanad så tog hon fatt igen, men då var det för sent att svara. Om jag fått köra om loppet och tajmat lite bättre så kanske vi vinner. Formen är hur som helst i stigande och hon räcker bra i sin klass, men nu blev läget svårt. Jag lär sikta på att krypa ner någonstans i andraspår och hon kommer att spurta vasst, men ska vi vinna krävs nog att det strular för Dragster eller att han blir för pigg under vägen och får stumma ben. I årsdebuten hade hon öppet huvudlag, men nu blir det samma helstängda med hål i som hon tävlade med senast, avrundar Claes Svensson.