Inför Extra V75: Uppåt efter fransk vinterträning

Med en träningsvinter i Frankrike bakom sig står Galactica väl rustad för ännu en säsong i storloppen.
Långfredagen går hon i klinch med ett knippe andra ston ur kullens toppskikt.
– Vi är supernöjda med henne, säger hästens tränare Malin Bergström inför Påskens Extra V75-omgång.Påskhelgen bjuder av tradition på travsport av bästa märke. Årets fjäderprydda högtid är inget undantag. Från Skärtorsdag till Annandag Påsk körs högklassiga tävlingar och V75 avgörs både fredag och söndag.

I långfredagens Extra V75-omgång på Färjestad är det femåringarna som står i centrum. I Prins Carl Philips Jubileumslopp (V75-7) drabbar några av kullens bästa hingstar och valacker samman medan Folke Hjalmarssons Minneslopp (V75-1) är vigt åt stona.

– Loppet är svintufft, men det är de ju hela tiden i de här sammanhangen, säger Malin Bergström.Amatörtränaren från Eskilstuna med det stenhårda stoet Galactica i stallet.
Hästen visade framfötterna redan som treåring då hon bland annat tog sig till Breeders’ Crown-final. Det gjorde hon även i fjol och dessförinnan hade hon vunnit Sveriges största lopp för fyraåriga ston, Stochampionatet på Axevalla.

I år pekar allt på att hon är ännu bättre. Istället för att slira runt i snöslask och minusgrader på hemmaplan fick Galactica tillbringa vintern i Frankrike.

– Det har varit jättestor skillnad mot fjolåret då vi hade ganska svårt att träna. Hon är känslig för brodd, det sliter hårt muskulärt på henne, och det har vi inte behövt i år. Sedan hatar hon snö, få det under magen är inte kul. Så det går inte att jämföra förberedelserna i år jämfört med dem i fjol. Hon har kunnat träna på ordentligt och fått ut det man vill av varje jobb.

Bättre spår än de värsta konkurrenterna
Galactica årsdebuterade med en fjärdeplats i Belgien i mitten av februari och en dryg månad senare var det dags för säsongens först start i Sverige. I femåringsloppet Kjell P Dahlströms minne levererade hon en stark avslutning som trea bakom två andra kulltoppar – In Toto Sund och Target Kronos.

– Vi var jättenöjda med hennes insats. Inför loppet var vi lite fundersamma på hur hon skulle ha tagit resan och byte av både miljö och foder. Det blev ju bara en och en halv vecka mellan hemkomst och start. Sedan blev hon brunstig på plats också. Så vi var supernöjda med prestationen hon gjorde.

– Om hon hade gått före In Toto Sund hade det kanske blivit ett annat lopp men vi var i alla fall nöjda med både loppet och hur hon kändes efter, hon hade bara 70 i puls när hon kom in.

In Toto Sund står för en del av konkurrensen även den här gången. Med i loppet är också toppindivider som Pasithea Face, Pleasure Kronos och Otrobanda.

– Spår fem är bra och de som kanske är värst emot fick lite sämre spår. Då de säkert vill fram får vi hoppas på tufft tempo. Det skulle gynna henne.Hur mycket har Galactica gått framåt med senaste loppet?
– Det är skitsvårt att säga för så här dags förra året dippade hon lite. Men vi hade inte samma vinterträning som vi har haft i år om man säger så. Man vet aldrig men känslan är god och vi hoppas att formen sitter där.

Barfota runt om för första gången senast. Hur blir det nu?
– Vi får avvakta hur vi gör med skorna. Om hon känns bra och fin och sådär tänker vi att hon ska gå ut i Lovely Godivas Minne på Åby 29 april, och vi kanske väljer att spara hov, men det gör ingen stor skillnad på henne om hon går med eller utan skor.

Vad tror du annars om Galacticas kommande säsong?
– Känslan är bra inför den här säsongen. Lasse (kusken Lars-Åke Söderholm) tycker att han känner mer tryck i henne i år och det är schysst att känna, med tanke på vad hon presterade tidigare.

(Under onsdagen nås vi av att Galacticas (V75-1) inte kommer till start på Långfredagen – Hon har fått en förkylning och är därför struken.)