Inför Extra V75: Oskar spänner musklerna i Köpenhamn

I Örebro International för en vecka sedan underskred han det tidigare löpningsrekordet.
Tufft när insatsen ”bara” räckte till en tredjeplats.
Söndag morgon drar Oskar Svanberg till Köpenhamn med sluggern Usain Henna och är ute efter revansch i ännu ett stayerlopp över tre varv.Köpenhamnsbanan Charlottenlund anordnar sin största dag för året med storloppet Copenhagen Cup, som avrundning på V75-omgången.

V75-6 är ett lopp över 2950 meter med ett ekipage från Mantorp i en av huvudrollerna. Usain Henna inleder från fållan längst bak och har 40 meter att hämta in på täthästarna.
Motståndet är lättare den här gången jämfört med senast då Balfour och Sauveur var före i mål.

– Det var en kanonprestation av honom då – min GPS-klocka visade 1.10,9 sista 2000. Jag var nöjd förstås och han gick bra hela vägen in i mål. Trots det måste jag säga att det inte var det där riktiga dundertrycket i honom, säger Svanberg.

Björn Goops Sauveur stod lika start med Usain Henna och gick inte att nå. Sauveurs form fick Oskar Svanberg att börja fundera i banor om att skrota tanken på att anmäla till Harper Hanovers lopp.

– Vi funderade ju så klart på att vara med i Harpers för tredje året i rad. När vi blev frånåkta så där med 20 meter trots att han gjorde ett så bra lopp kanske vi avstår ändå. Vi får se hur söndagens lopp blir, kanske blir det för tufft med tre lopp över tre kilometer i maj?Ett test i Copenhagen Cup hade varit intressant
Dansktränade och holländska hästar är med i loppet och Oskar Svanberg har svår att sätta in sin häst i motståndet. Joakim Lövgrens Alfas da Vinci (nolla i Örebro senast) står lika start.

– Lövgrens häst har vi i alla fall plusstatistik på efter några möten. Men jag har ingen direkt koll på de utländska hästarna i loppet. Det blir antagligen till att vandra lika mycket i spåren den här gången. Usain Henna gör det bra och det skulle vara rätt kul att vara med i typ Copenhagen Cup där de kör i det tempot hela vägen. Ett lopp utan en massa spår. Inte för att jag tror att han vinner men det skulle vara kul att se vad han skulle kunna uträtta.

Hästen har blivit sju år. Hur står han sig tycker du?
– Det är nog ungefär samma. Jag tycker snarare att han höjt sin lägstanivå lite och blivit lite rappare. Det loppet han gjorde i Örebro var nytt rekord utan att han kändes så där…..ja, supertankad. Så det känns som att vi kanske kan få ut ytterligare några meter ur hästen.

Ni reser långt på söndag. Något som inverkar?
– Nä, det är inga bekymmer. Köpenhamn är bara lite längre än till Jägersro liksom. Vi kommer att åka samma dag och har bara fem timmar dit.

Vad säger du till spelarna?
– Trots att jag inte har så stor koll på motståndet tycker jag att han ska räknas. Lövgrens Alfas da Vinci hamnade i alla fall lite ”i maskin” senast och det blev ingen riktig värdemätare vem av oss som har bästa hästen för dagen. Formen är bra i alla fall och jag får se om det blir barfota fram som senast eller kanske runt om. Banan måste vara riktigt bra för att det ska bli tal om att slita alla skorna.