Inför Extra V75: Darling Hornline comeback i ny regi

Hon var en av kulltopparna förra året och galopperade bort en tätplats i Stochampionatet.
Nu gör Darling Hornline debut för sin nye tränare Helena Burman och blir hårt betrodd i Extra V75 på söndag i Halmstad.
– Jag älskar den här hästen. Hon är superfin, säger Burman.Darling Hornline vann i fjol uttagningslopp till såväl Stochampionatet som Derbystoet. I finalen av Stochampionatet galopperade hon under anfall i sista kurvan och där var det minst en andraplats som gick upp i rök.


Det nu femåriga stoet har tagit fyra segrar och två andraplatser på åtta starter. Efter försäljning i slutet av förra året lämnade hon Per Nordström och gick i träning hos Helena Burman. Detta efter att Helena Burmans sambo, Göran Falk, köpt hästen.

– Det känns att det är en jättebra häst och det har hon ju visat tidigare. Jag älskar henne, hon är superfin. Hon är jättesnäll och har jäkligt bra löpskalle, säger Helena Burman.

– Jag tycker om att göra mina egna hästar och ta fram unghästarna från grunden men det är klart att man gärna får in sådana här fina hästar också. Det är inte varje dag det dimper ner hästar av den här sorten i träning.

Hög segerprocent för stallet
Jägersrotränaren har börjat det nya året starkt och kan stoltsera med en segerprocent på 24 för stallets 32 hästar. De har gjort 21 starter, tagit fem segrar, två andra- samt fem tredjepris. Mer än hälften av starterna bland de tre således.

– Hästarna är fina och har gått bra men det borde ändå ha varit några segrar till, säger Burman lite självkritiskt.


”Gick ett jättebra provlopp”
En häst som onekligen lär hjälpa till att bättra på de fina siffrorna ytterligare är Darling Hornline. På söndag i V75-5 i Halmstad gör hon första starten för Helena. Hon har spår fem bakom bilen och körs av Johnny Takter. Det var också Takter som testade Darling Hornline i ett provlopp för några veckor sedan. Då avslutade hästen mycket bra och var först i mål i en snabb avslutning och såg fin ut.

– Hon gick ett jättebra provlopp och avslutade sista varvet efter 1.13 och Johnny var nöjd. I övrigt har hon gått sina ”mulliga jobb” och provloppet är det snabbaste vi har kört med henne, säger Burman.

Vad tror du om segerchansen i debuten för dig?
– Är hon som hon var i provloppet måste hon väl ändå ha en någorlunda bra chans. Men jag känner henne inte som tävlingshäst ännu. Hade jag varit en superoptimistisk människa hade jag bara bräschat på, men jag vill att hon ska starta först och funka på alla plan innan jag drar till med några ytterligare superlativer. Vi kommer att köra med skor runt om, säger Helena Burman.
Du kan se provloppet här..

Du har ytterligare en häst till start i söndagens V75. Det är Augustus F., som galopperade i slutsvängen senast och var trea i årsdebuten innan dess. Vad säger du här?
– Augustus F. (V75-1) var överraskande bra i första starten då han spurtade bra i en snabb avslutning. Men galoppen senast var en missräkning. Johnny tyckte att han kändes stark men tog ett felsteg i sista sväng. Vi får se, det är ett litet prov att han ska komma igång nu. Jag har svårt att bedöma hans chanser, men vi kommer eventuellt att köra honom barfota fram den här gången.