Inför Elitloppet: Är Nuncio nere för räkning?

Trav-Sverige är bekymrat.
Titelförsvararen Nuncio kommer till start i Elitloppet med tre plumpar i protokollet, och frågan är om kejsaren är nere för räkning?
Men hästen tar det med ro, precis som sin ägare och tränare Stefan ”Tarzan” Melander.
– Jag är inte så orolig, säger Solvallaprofilen.



Harmoni.
Det är ordet som poppar upp i huvudet när vi kliver ur bilen på Stefan ”Tarzan” Melanders träningscamp. Lika kaotiskt och stökigt som elitloppsbubblet är bland tipsexperter, krönikörer och travfans, lika lugn och harmonisk är atmosfären på Tillinge Gård i Enköping några mil nordväst om Stockholm.

– Det är bara jobbigt att vara nervös inför löpningarna, säger Stefan Melander lugnt, framför fotografen med sina två elitloppsdeltagare Nuncio (V75-4) och stallkamraten Cruzado Dela Noche (V75-3).



Gården badar i sol, och som så många gånger förr tycks Solvalla ha mutat vädergudarna inför sin stora travfest. Dessutom har huvudstadsbanan lyckats locka ett startfält som rankas som elitloppshistoriens starkaste!

Den enda lilla missräkningen är att Sveriges största fyrbenta stjärna, titelförsvararen Nuncio, inte har stått att känna igen i uppladdningen. I fjol kom han till Elitloppet som favorit efter fläckfria förberedelser och sex raka segrar. Årets säsong inleddes också med två fullträffar, men därefter har hästen bränt tre gånger i rad som storfavorit.

– Förra året stämde allting. Det har inte stämt till 100 procent i år. Det vet jag. Men de här tre förlusterna i rad som han har nu, de har alla berott på något. Tycker jag i alla fall, säger Melander och utvecklar:

– Han fick två bra lopp och sedan var det försök i Olympiatravet. Jag tycker att han gick jättebra där men det blev lite krångligt i sista sväng och han avslutade bra. Det var ett för hästen bra lopp och där fick han i alla fall en genomkörare. Sedan galopperade han i Olympiatravets final och fick inget lopp alls. Det femte loppet var inte heller enligt ritningarna, om man säger så. Det gick väldigt fort sista 800. Så om man sammanfattar allting har det nog inte varit något fel på upplägget för hästens del.

Bäst när han får tugga på
Bortsett från galoppen i Olympiatravet, vilken enligt kusken Örjan Kihlström berodde på att hästen blev för laddad, har Nuncio vid förlusterna fått anfalla bakifrån i snabba avslutningar. Vi frågar Stefan Melander om hästen helt enkelt ska gå i ledningen eller utvändigt ledaren för att vara som bäst?

– Han har vunnit många lopp bakifrån också men är mest gynnad av att vara med där framme, och i ett ganska hårt tempo.
När vi senare går för att klappa lite på Nuncio ställer vi samma fråga till Catarina Lundström, Stefan Melanders sambo och tränarkollega, som också sköter om hästen.

– Han ska inte ha sådana där lopp där det går långsamt och sedan 1.08 sista 500. Han är bäst när han får gå i jämnt hårt tempo. Det sa Örjan senast också, att det här blev ju inte riktigt ett ”Nuncio-lopp”.



Likheter med Bold Eagle
Diverse tyckare och experter har haft synpunkter och anmärkningar på Nuncios sätt att röra sig i år, jämfört med tidigare säsongen. Utan en tendens till att bryta sitt harmoniska lugn gör Stefan Melander klart att de är ute och cyklar.

– Jag gillar att många engagerar sig i honom men ända sedan han kom från USA har han haft en speciell stil och det verkar som att många glömmer bort det. De gånger jag såg honom värma i USA såg han också likadan ut, och Jim Oscarsson som hade honom då sa redan från början att han aldrig visar vilken häst han är förrän han kommer ut i loppen. Men jag var faktiskt väldigt nöjd med hur han värmde senast.
Att uppträda knepigt finns det dessutom andra topphästar som gör.

– Det finns faktiskt många likheter mellan Nuncio och Bold Eagle (V75-3). Han kan också se otroligt konstig ut i värmningarna. Men han tar sig alltid samman till loppen.

Hur imponerad är du av Bold Eagle?
– Har man de resultaten behöver man inte kommentera det mera. Det är en fantastisk häst och att han är jättefavorit på söndag tycker jag faktiskt är helt rätt.

Optimist inför försöket
Stefan Melander låter överlag väldigt nöjd med sin sexårige springare, den häst han ropade in för fyndpriset 7 000 dollar i USA och som efter stordåd i de amerikanska årgångsloppen kom till Sverige och charmade en hel travnation. Det enda Stefan Melander flera gånger återkommer till där vi sitter och kisar mot solen är Nuncios form.

– Han känns jättefin men jag har faktiskt svårt att bedöma hans form.  Jag tror inte att han kommer att vara på topp på söndag, tyvärr. Jag vet inte hur långt det kan räcka då men det blir svårt. Men kapaciteten och allt annat, det har han, så är han inte som bäst på söndag blir han väl bättre till nästa gång.

Att tampas med den franske travkejsaren Bold Eagle utan att vara på topp går inte. Man ska emellertid veta att Stefan Melander är en man med rävar bakom båda öronen. Med andra ord ska man inte avfärda Nuncio som chanslös, och ännu är han inte nere för räkning. Hästen är ett unikum och till hans fördel talar också att han drog ett fint fjärdespår i sitt försök.

– Det ser himla bra ut i försöket! Jag tror att han kommer att trampa iväg ganska så bra där.

När Stefan Melander sedan gör som i fjol och plockar av Nuncio framskorna till finalen, då lär det bli åka av.



Final för Cruzado
Nuncios ett år yngre stallkamrat Cruzado Dela Noche gör sin första start i Elitloppet. Han är av en ganska liten modell men han tar stor plats i stallet.

– Han gillar inte andra hingstar, särskilt inte de som är bra. Ju bättre de är desto mer ogillar han dem. Så Nuncio avskyr han. Samtidigt är det som med bröder, man får bara bråka med sin lillebror själv liksom. Och jäklar om det kommer någon annan och bråkar med brorsan!

Cruzado Dela Noche startar från spår sex i det första försöket och ställs direkt öga mot öga med Bold Eagle.

– Jag tror att det kan bli riktigt spännande. Han har fått en växel till i vinter och gjort det jättebra i årets starter. Jag blev mycket imponerad av honom när han tog ner Nadal Broline senast. Jag tror att han kommer att överraska och gå till final i alla fall, så får vi se vad som händer sedan, säger Melander.

Var blir segerbanketten om du vinner Elitloppet i år igen?
– Jag har vunnit Elitloppet två gånger och Hambletonian en gång och förmodligen åker jag hem och gör som jag brukar göra, fortsätter som om allting är som vanligt.